Ispunjeno

Vlada KS utvrdila mjere za sanaciju i reorganizaciju GRAS-a

Vlada KS dugo je najavljivala poduzimanje mjera za ozdravljenje preduzeća GRAS, a tek u maju ove godine činilo se kako se stvari napokon pomiču sa mrtve tačke. Naime, Vlada KS donošenjem Zaključka o poduzimanju privremenih mjera za sanaciju ovog preduzeća, odnosno postavljanje privremenog upravnika konačno je načinila prvi korak.

Vlada Kantona Sarajevo tada je od Skupštine KS zatražila “zeleno svijetlo”, odnosno nalog, da u roku od sedam dana od dana donošenja skupštinskog zaključka, na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS imenuje privremenog upravitelja u KJKP „Gradski saobraćaj“.

Početkom juna, Vlada KS na poziciju privremenog upravnika GRAS-a imenovala je Harisa Gušića, magistra nauka u logistici i transportu.

Sa ovom prinudnom upravom krećemo u zadnji pokušaj spašavanja GRAS-a prije nego li se, eventualno krene u stečaj. Ne bježimo od takve mogućnosti, ali ćemo prije toga svakako iscrpiti sve mogućnosti drugačijeg rješavanja ovog stanja. U protekle dvije godine smo značajno uspjeli smanjiti njihov mjesečni gubitak, ali nažalost, to nije dovoljno. Pljenidbe, potraživanja, sudske presude su brže od dinamike Vlade. Pokušat ćemo radikalnim potezima dovesti taj mjesečni gubitak na nulu, pa se možda onda opredijeliti za neko kreditno zaduženje. Ako do kraja godine to ne uspijemo, izvjesno je govoriti o stečaju.

(Elmedin Konaković, 08.06.2017.)

Gušićeva obaveza, prema usvojenom Zaključku, bila je da u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja KS, u roku od 30 dana, od dana usvajanja Zaključka, dostavi Prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP „Gradski saobraćaj“ na razmatranje i usvajanje.

Premijer KS, Elmedin Konaković, tada je rekao da jedino sanacioni program može ponuditi dugoročnija rješenja za GRAS.

Ovo je posljednja šansa GRAS-u. Osnovni zadatak novog upravnika bit će zaustaviti eroziju i mislimo da će privremeni upravnik uz ovlasti koje ima, uz podršku resornog ministra i kompletne Vlade, uspjeti ostvariti dobre rezultate.

(Elmedin Konaković, 08.06.2017.)

Vlada KS je 18.07.2017. Zaključkom, koji obuhvata 45 mjera, utvrdila Prijedlog za sanaciju i reorganizaciju KJKP GRAS, koji je izradio privremeni upravnik ovog preduzeća, zajedno sa Ministarstvom saobraćaja KS.

Pomenute mjere, između ostalog, trebale bi rezultirati boljim javnim gradskim prevozom, kvalitetnijom uslugom, smanjenjem gubitaka i dugovanja preduzeća, te reprogramom dugovanja. Uslijedit će i preispitivanje svih ugovora i pokretanje postupaka protiv odgovornih za sklapanje štetnih ugovora. Predviđeno je i zbrinjavanje prekobrojno zaposlenih radnika kao i mogućnost smanjenja plata “do izlaska preduzeća iz krize”.

Zaključkom su precizirane i obaveze Vlade KS, resornog ministarstva i privremenog upravnika. Nakon devet mjeseci, od usvajanju ovih mjera (od strane Skupštine KS) privremeni upravnik i resorni ministar obavezni su podnijeti Skupštini izviještaj o realizaciji, sa prijedlogom o nastavku sanacije ili prijedlogom o pokretanju stečaja ili likvidacije.

Istinomjer će pratiti realizaciju i rezultate pomenutih 45 mjera, a Vlada KS na čelu sa premijerom Konakovićem, za utvrđivanje Prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju GRAS, kako je to i bilo najavljeno, od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!