Neispunjeno

Vlada Kantona Sarajevo još uvijek šuti

Sa sigurnošću je premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković, u oktobru prošle godine, obećao kako će još deset miliona maraka duga Sarajevogasa biti do kraja grijne sezone uplaćeno BH-gasu. Danas, ne samo da nema saznanja da je dug uplaćen, već postaje očigledno da se podaci o tome, iz nepoznatih razloga, kriju od javnosti.

elmedin-konakovic

U intervjuu koji je dao za magazin STAV, početkom oktobra prošle godine, premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković, pohvalio se uplatom pet miliona maraka duga KJKP Sarajevogas prema kompaniji BH-Gasu d.o.o. Sarajevo. U istom je intervjuu premijer Konaković obećao i uplatu još deset miliona maraka duga do kraja grijne sezone.

Izdvojili smo pet miliona maraka za dug Sarajevogasa prema BH-Gasu. Do kraja grijne sezone planiramo uplatiti još deset miliona duga, što je ukupno petnaest miliona duga, a oni će taj iznos na ime duga dati ruskom dobavljaču.

(Elemedin Konaković, Magazin STAV, 01.10.2015.)

Kako se bližio kraj grijne sezone, Istinomjer je početkom aprila, na Kabinet premijera Kantona Sarajevo uputio Zahtjev za pristup informacijama, želeći saznati dokle se došlo sa isplatom duga.

Kabinet premijera na naše upite nije odgovorio, već nas uputio na dva nadležna ministarstva. S druge strane, ministarstva su bila mišljenja da je baš Kabinet taj koji nam treba dati informacije. O apsurdnoj situaciji u kojoj smo našli pokušavajući saznati informaciju više na datu temu, Istinomjer je već ranije pisao.

Na kraju cijele priče, dio informacija smo dobili od kompanije BH-Gas. Kako su nam u svom saopštenju naveli, upoznati su sa obećanjem koje je premijer Konaković dao prošle godine, ali direktne uplate od Vlade KS, na ime duga, nisu do sada dobili.

“Upoznati smo za izjavom Premijera Konakovića koju je u oktobru 2015. godine izjavio u magazinu Stav. Direktna uplata Vlade Kantona Sarajevo na ime duga KJKP Sarajevogas prema BH-Gas doo Sarajevo nije izvršena. BH-Gas nema uvid u transakcije (iznose) Vlade KS ili resornog kantonalnog ministarstva prema preduzećima KJKP Toplane Sarajevo i KJKP Sarajevogas.”

U Saopštenju BH-Gasa također stoji da “dug KJKP Sarajevogas prema kompaniji BH-Gas d.o.o. Sarajevo, na dan 16.05.2016. godine, iznosi 64.873.092,30 KM”.

Zašto nadležne institucije odbijaju komentarisati obećanje premijera Konakovića i ne žele odgovoriti na naše zahtjeve za pristup informacijama, možemo samo nagađati, ali znamo da premijer za svoje obećanje od Istinomjera dobija negativnu ocjenu.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!