Neispunjeno

Gradnja vjetroelektrane Grebak nije počela tokom oktobra 2020. godine

Mogućnost izgradnje vjetroelektrane Grebak kod Nevesinja u javnosti se spominje od 2017. godine, kada je ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić sa predstavnicima kompanije “VE Grebak” razgovarao o ulaganju u ovaj projekat.

U julu 2020. godine saopćeno je da će “u oktobru početi radovi na izgradnji vjetroparka”. S tim u vezi, prilikom gostovanja u emisiji “Dan uživo” N1 televizije 29. septembra 2020. godine gdje je, između ostalog, govorio i o stanju u sektoru elektroenergetike u RS-u, izgradnji mini hidroelektrana, Đokić je najavio i skori početak radova na izgradnji velike vjetroelektrane na području općine Nevesinje.

Ja očekujem da ćemo negdje u drugoj polovini oktobra započeti izgradnju jedne velike vjetroelektrane na području opštine Nevesinje, koju će graditi ino-partner sa vrlo malim učešćem domaćih partnera, gdje nikakvih subvencija neće koristiti, a svu energiju će proizvoditi ovdje u RS-u i ostvariti izuzetno povoljne efekte u periodu izgradnje takvog objekta, jer je njegova vrijednost negdje oko 80 miliona eura.

Petar Đokić, 29. 9. 2020.

Opredjeljenje Vlade RS-a da se ideja o izgradnji prvog vjetroparka u RS-u realizuje kroz konkretne aktivnosti, Đokić je izrazio uoči početka izborne kampanje za Opće izbore 2018. godine. U skladu sa ovom najavom, Vlada RS-a je krajem 2018. godine raspisala i Javni poziv za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje VE Grebak. Koncesija na 50 godina je dodijeljena kompaniji “VE Grebak”, Odlukom Vlade RS-a iz januara 2019. godine, a koja je stupila na snagu sredinom februara. Nakon toga, 15. aprila 2019. godine potpisan je i ugovor o koncesiji kojim je definisano da će “instalirana snaga vjetroelektrane Grebak iznositi 49,5 MW, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 130GWh, kao i da će se električna energija na tržištu prodavati bez mogućnosti ostvarivanja prava na podsticanje proizvedene električne energije“.

Međutim, gradnja ovog vjetroparka nije započela ni krajem novembra 2020. godine, a o tome svjedoči i saopćenje objavljeno na zvaničnoj stranici Ministarstva energetike i rudarstva RS-a 27. novembra, nakon što su ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i izvršni direktor privrednog društva „VE Grebak“ d.o.o. Nevesinje Miralem Čampara potpisali Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane Grebak na području opštine Nevesinje.

Radovi na izgradnji vjetroelektrane Grebak će početi u prvoj sedmici sljedećeg mjeseca, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.

Ministar energetike i rudarstva, 27. 11. 2020.

S obzirom na činjenicu da njegova izgradnja nije počela ni krajem novembra, Istinomjer će obećanje Petra Đokića, da će gradnja VE Grebak početi u oktobru, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!