Radi se na tome

Vjetropark “Grebak” mogao bi se početi graditi tokom oktobra 2020. godine

Mogućnost izgradnje vjetroparka „Grebak“ kod Nevesinja u javnosti se spominje od 2017. godine, kada je ministar energetike i rudarstva RS, Petar Đokić sa predstavnicima kompanije “VE Grebak” razgovarao o ulaganju u ovaj projekat. Opredjeljenje Vlade RS da se ideja o izgradnji prvog vjetroparka u RS realizuje kroz konkretne aktivnosti, Đokić je izrazio uoči početka izborne kampanje za Opće izbore 2018. godine.

Postoji inicijativa koju je podnijela jedna kompanija za vjetropark `Grebak` i mi ćemo uskoro raspisati javni poziv da bi zainteresovani mogli da konkurišu. To će biti značajni projekti jer ćemo imati nove količine energije, ali i značajne naknade u budžetu opštine Nevesinje koje će omogućiti investiranje u lokalni razvoj.”

Petar Đokić, 31. avgust 2018.

U skladu sa ovom najavom Vlada RS je krajem 2018. godine raspisala i Javni poziv za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje VE “Grebak”. Koncesija na 50 godina je dodijeljena kompaniji “VE Grebak”, Odlukom Vlade RS iz januara 2019. godine, a koja je stupila na snagu sredinom februara.

Nakon toga, 15. aprila ove godine, potpisan je i ugovor o koncesiji kojim je definisano da će “instalirana snaga vjetroelektrane “Grebak” iznositi 49,5 MW, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 130GWh, kao i da će se električna energija na tržištu prodavati bez mogućnosti ostvarivanja prava na podsticanje proizvedene električne energije.

Koncesionar će, u skladu sa Ugovorom, nakon izgradnje vjetroelektrane, u budžet Republike Srpske, plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055KM/KWh, od čega će 95% sredstava biti usmjereno u budžet opštine Nevesinje.

Ministarstvo energije i rudarstva RS, 15. april 2019.

Prema riječima izvršnog direktora kompanije “VE Grebak”, Miralema Čampare iz februara 2019. godine, zbog potrebe prethodnog rješavanja imovinsko pravnih odnosa, “gradnja bi trebalo da počne krajem iduće godine i trajala bi godinu dana”.

Izgradnja ovog vjetroparka inače je planirana i “Strategijom razvoja energetike RS do 2035. godine”, ali i u “Okvirnoj energetskoj strategiji BiH do 2035. godine”.

Početkom 2020. godine oglasili su se iz Općine Nevesinje povodom “medijske hajke na projekat vjetroelektrane Grebak” zbog informacije koja se pojavila u javnosti da su “borci Nevesinja i čitave Hercegovine ogorčeni jer je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, dao koncesije za vetroelektranu Grebak potpisujući ugovor sa nekadašnjim pripadnikom odreda El Mudžahedin”.

U tekstu se navodi i kako je protiv odluke o davanju koncesije “za VE Grebak i licu Miralemu Čampari, bilo je i Pravobranilaštvo Republike Srpske koje je dalo negativan odgovor ministru Đokić i resornom ministarstvu za ovaj posao”. Uskoro je stigao i demantij preduzeća VE Grebak koji su objavile Novosti, a u kojem se navodi da Miralem Čampara nije nikada bio pripadnik odreda El-mudžahid, te ministar Petar Đokić nije dao koncesiju Miralemu Čampari, već je u transparentnoj zakonskoj proceduri Ministarstvo energetike i rudarstva, uz Rješenje o izboru ponuđača i dodjeli koncesije Vlade Republike Srpske, dodijelilo koncesiju firmi VE Grebak d.o.o, Nevesinje (osnovana 2016. godine). Dodaje se da je vrijednost projekta procijenjena na 130 miliona KM, a troškovi razvojne faze iznose oko pet miliona KM. Upućeni u cijelu situaciju navode da je VE Grebak prvi vjetropark u Republici Srpskoj koji se gradi bez poticaja, odnosno da ništa se ne uzima od građana Republike Srpske, a donosi investiciju i milione u opštinski budžet.

RTRS, 25. januar 2020.

Ipak u julu 2020. godine saopćeno je da će “u oktobru početi radovi na izgradnji vjetroparka”.

S tim u vezi, prilikom gostovanja u emisiji “Dan uživo” N1 televizije 29. septembra 2020. godine gdje je, između ostalog govorio i o stanju u sektoru elektroenergetike u RS, izgradnji mini hidroelektrana, Đokić je najavio i skori početak radova na izgradnji velike vjetroelektrane na području općine Nevesinje.

Ja očekujem da ćemo negdje u drugoj polovini oktobra započeti izgradnju jedne velike vjetroelektrane na području Općine Nevesinje koju će graditi ino-partner sa vrlo malim učešćem domaćih partnera, gdje nikakvih subvencija neće koristiti, a svu energiju će proizvoditi ovdje u RS i ostvariti izuzetno povoljne efekte u periodu izgradnje takvog objekta, jer je njegova vrijednost negdje oko 80 miliona eura.

Petar Đokić, 29. septembar 2020.

Istinomjer će obećanju ministra energetike i rudarstva RS, Petra Đokića dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti da li će radovi na izgradnji vjetroparka “Grebak” u općini Nevesinje započeti u “drugoj polovini oktobra”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!