Radi se na tome

Vjetropark „Grebak“ mogao bi se početi graditi u 2020. godini

Mogućnost izgradnje vjetroparka „Grebak“ kod Nevesinja u javnosti se spominje od 2017. godine, kada je ministar energetike i rudarstva RS, Petar Đokić s predstavnicima kompanije “VE Grebak” razgovarao o ulaganju u ovaj projekat. Opredjeljenje Vlade RS da se ideja o izgradnji prvog vjetroparka u RS realizuje kroz konkretne aktivnosti, Đokić je izrazio uoči početka izborne kampanje za Opće izbore prošle godine.

Postoji inicijativa koju je podnijela jedna kompanija za vjetropark `Grebak` i mi ćemo uskoro raspisati javni poziv da bi zainteresovani mogli da konkurišu. To će biti značajni projekti jer ćemo imati nove količine energije, ali i značajne naknade u budžetu opštine Nevesinje koje će omogućiti investiranje u lokalni razvoj.”

Petar Đokić, 31.08.2018.

U skladu sa ovom najavom vlada RS je krajem 2018. godine raspisala i javni poziv za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje VE „Grebak”. Koncesija na 50 godina je dodijeljena kompaniji “VE Grebak”, Odlukom Vlade RS iz januara ove godine, a koja je stupila na snagu sredinom februara.

Nakon toga, 15. aprila ove godine, potpisan je i ugovor o koncesiji kojim je definisano da će instalirana snaga vjetroelektrane „Grebak“ iznositi 49,5 MW, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 130GWh, kao i da će se električna energija na tržištu prodavati bez mogućnosti ostvarivanja prava na podsticanje proizvedene električne energije.

Koncesionar će, u skladu sa Ugovorom, nakon izgradnje vjetroelektrane, u budžet Republike Srpske, plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055KM/KWh, od čega će 95% sredstava biti usmjereno u budžet opštine Nevesinje.

Ministarstvo energije i rudarstva RS, 15.04.2019.

Prema riječima izvršnog direktora kompanije “VE Grebak”, Miralema Čampare iz februara ove godine, zbog potrebe prethodnog rješavanja imovinsko pravnih odnosa, “gradnja bi trebalo da počne krajem iduće godine i trajala bi godinu dana”.

Izgradnja ovog vjetroparka inače je planirana i “Strategijom razvoja energetike RS do 2035. godine”, ali i u “Okvirnoj energetskoj strategiji BiH do 2035. godine”.

Istinomjer će za obećanja ministra energetike i rudarstva RS, Petra Đokića dati ocjenu radi se na tome, a pratit ćemo dinamiku na izgradnji vjetroparka “Grebak” u općini Nevesinje.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!