Radi se na tome

Vitez bi naredne godine konačno mogao dobiti most na rijeci Lašvi

Kada je tokom prošle godine najavljeno da će se Općina Vitez pretvoriti “u veliko gradilište”, kao jedan od najznačajnijih projekata izdvojena je izgradnja mosta na rijeci Lašvi na koji se čeka skoro 40 godina.

Izgradnjom pomenutog mosta povezao bi se urbani dio Općine Vitez sa Poslovnim centrom 96, a prema riječima načelnika Općine Vitez, Tomislava Bošnjaka – Matića “izgradnja mosta je i više nego potrebna jer kroz poslovnu zonu svakodnevno prolazi oko 15.000 vozila”. On je također u oktobru 2018. godine, govoreći o planovima za narednu godinu, istakao da je Općina Vitez pripremila kompletnu dokumentaciju potrebnu za ovaj projekt, te da se “njegova realizacija očekuje se tijekom 2019. godine”.

Izgradnja mosta na rijeci Lašvi projekt je koji se čeka otprilike 40 godina, kada je izražena prva potreba za mostom. Prošle godine smo prvi put krenuli u realizaciju ovog projekta. Na Općinskom vijeću donijeli smo odluku da se krene u kapitalne projekte od kojih je prioritet bio izgradnja mosta.

Tomislav Bošnjak – Matić, 10.10.2018.

S tim u vezi, u Budžet Općine Vitez za 2019. godinu uvrštena su izdvajanja za kapitalne projekte, među kojima je i izgradnja mosta na rijeci Lašvi. U julu 2019. godine objavljen je Tender za izvođača radova, te je tom prilikom saopćeno da je vrijednost posla bez PDV-a 1,3 miliona KM, dok je krajem avgusta 2019. godine načelnik Bošnjak – Matić potpisao ugovor o izvođenju radova na izgradnji mosta preko rijeke Lašve.

Početkom oktobra 2019. godine javnost je obaviještena da su radovi na izgradnji pristupnih saobraćajnica za most na rijeci Lašvi započeli 27. septembra 2019. godine, te da bi pomenuti radovi trebali biti okončani u roku od 60 radnih dana. Pored izgradnje pristupnih saobraćajnica, radovi na izgradnji pomenutog mosta započeli su 16. oktobra 2019. godine, a s obzirom da je “rok za izvođenje radova 180 radnih dana” Vitez bi novi most mogao dobiti već u junu 2020. godine.

Izvođač radova iskoristio je povoljne vremenske prilike i nizak vodostaj rijeke Lašve za izvođnje najsloženijih poslova izgradnje mosta, betoniranje temeljnih stopa.

Saopćenje, Općina Vitez, 22.10.2019.

S obzirom na do sada provedene aktivnosti, Istinomjer će načelniku Općine Vitez za obećanje u vezi izgradnje mosta na rijeci Lašvi dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti naredne aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!