Neistina

Visoko nije jedini grad koji nema Omladinsku banku

Vijećnik u Gradskom vijeću Visoko Tarik Halilović za Omladinski magazin Karike predstavio je svoj rad u ovom tijelu i najavio buduće inicijative i korake koje planira poduzeti kao vijećnik.

FOTO: Visoko.co.ba

Halilović, koji je predsjednik Gradskog odbora Platforme za progres Visoko, istaknuo je nastojanja da Visoko dobije Omladinsku banku, ustvrdivši da je to jedini grad u BiH koji je nema:

Do sada je uspjeh da je Visoko dobilo i budžet za mlade u iznosu od 10.000 KM, međutim postoji i namjera da se u Visoko dovede Omladinska banka koja bi uduplala budžet za mlade, obzirom da je Visoko jedino mjesto koje ima status grada, a nema Omladinsku banku.

Tarik Halilović, 27.7.2021.

Iz fondacije Mozaik pojašnjavaju da je Omladinska banka program osnovan po uzoru na Omladinsku banku Sjeverne Irske, pokrenut 2008. godine, kojim osnažuju mlade kroz finansiranje preko 500 projekata u zajednici godišnje, “a koji grade njihove liderske i operativne kapacitete”. Program se provodi kroz saradnju sa gradovima i općinama BiH, a podrazumijeva “provedbu projekata vrijednosti do 1.500 KM i konkretan rad na unaprjeđenju svojih zajednica”. Kako dodaju iz Mozaika, ovim programom “mladi stiču liderske i praktične vještine”.

U 2021. godini, u program Omladinskih banaka uključene su 52 lokalne zajednice u BiH. Ispunjavajući odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi FBiH i RS, 25 lokalnih zajednica u BiH ima status grada. Tako su gradovi u Federaciji BiH: Bihać, Cazin, Čapljina, Goražde, Gračanica, Gradačac, Livno, Ljubuški, Mostar, Sarajevo, Srebrenik, Široki Brijeg, Tuzla, Visoko, Zenica i Živinice, dok u Republici Srpskoj ovaj status imaju: Banja Luka, Bijeljina, Istočno Sarajevo, Doboj, Prijedor, Trebinje, Zvornik, Gradiška i Derventa.

Od ukupno 25 gradova, samo njih 10 uključeno je u program Omladinske banke, a to su Bihać, Cazin, Doboj, Goražde, Gračanica, Gradiška, Mostar, Prijedor, Zenica i Živinice.

Budući da Visoko nije “jedino mjesto koje ima status grada, a nema Omladinsku banku”, Istinomjer ovu izjavu Tarika Halilovića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!