VIDEO: Nije istina da je SDA u proteklih 10 godina bila na margini

Bakir IzetbegovicInicijativa Istinomjer i UG Zašto ne, u zadnjoj sedmici kampanje pred Opšte/Opće izbore u BiH, 12. oktobra, donose seriju kratkih video klipova sa analizom istupa kandidata/kinja političkih partija koje su učestvovale u vlasti u mandatu od 2010. do 2014. godine.

Prvi u nizu klipova donosi osvrt na govor Bakira Izetbegovića, kandidata SDA za Predsjedništvo BiH, koji je održan na predstavljanju kandidata i programa ove stranke u Sarajevu, 13. septembra. U dvije minute videa, dijelovi govora Bakira Izetbegovića su ocijenjeni u odnosu na istinitost tvrdnji o (ne)sudjelovanju ove stranke u vlasti proteklih 10 godina i utemeljenosti obećanja o otvaranju 100.000 radnih mjesta u narednih 8 godina, ukoliko SDA osvoji 300.000 glasova na izborima.

Do izbornog dana, u nedjelju 12. oktobra, Istinomjer će objaviti još nekoliko kratkih video klipova sa analizama izjava kandidata političkih partija sa predizbornih skupova širom BiH. Istupi kandidata su analizirani na osnovu iste metodologije na osnovu koje je istinomjer tokom četiri godine proteklog mandata analizirao ispunjenost predizbornih obećanja partija na vlasti u BiH, ali i svakodnevne istupe zvaničnika na vlasti. Izjave su ocijenjene u pogledu njihove istinitosti i dosljednosti kao i u pogledu ispunjenosti ili utemeljenosti obećanja koja su u njima sadržana.

Pitajte Istinomjer!