Neispunjeno

Već pet mjeseci niko ne odgovara zbog trovanja djece

dino konakovicIako je od slučaja trovanja djece salmonelom u vrticima JU Djeca Sarajeva prošlo skoro pola godine, odgovorni za ovaj slučaj još uvijek nisu utvrđeni. Premijer Kantona Sarajevo, Dino Konaković, još je krajem aprila ove godine najavio da će nakon ispitivanja ovog slučaja „u tom lancu neko odgovarati“.

Sada očekujemo definitivne mirkobiološke nalaze koji bi morali potvrditi da se radi o salmoneli kod djece koja su zatražila pomoć u KCUS-u iako su prvi nalazi potvrdili da se radi upravo o masovnom trovanju salmonelom. U tom lancu neko će odgovarati jer način na koji se priprema hrana jasno je propisan, kao i način na koji se ona nabavlja“, izjavio je tada Konaković.

Podsjećamo, sredinom aprila ove godine u nekoliko sarajevskih vrtića JU “Djeca Sarajeva”, više od 200 djece zatražilo je pomoć u KCUS, a prvi nalazi su ukazali da se radi o trovanju hranom. Sredinom maja, nakon obavljenih pretraga, Zavod za javno zdravstvo KS je potvrdio da da su djeca otrovana salmonelom koja se nalazila u pavlaci koju je za ustanovu JU Djeca Sarajeva dobavljala firma Gold Mignon, koja, kako se kasnije utvrdilo, uopšte nije ni imala dozvolu za nabavku hrane životinjskog porijekla.

Nakon što su utvrđene sve činjenice u ovom slučaju oglasio se i premijer KS Dino Konaković, koji je između ostalog izjavio:

„Javne nabavke koje su vodili odgovorni u toj ustanovi su loše vođene. U tenderu za dobavljača hrane nisu tražili dokaze da dobavljač ima dozvolu za promet namirnica životinjskog porijekla. Po zakonu, istina, ne moraju, ali su po savjesti i ozbiljnosti morali. Na takav tender se javi ta famozna firma koja svojim namirnicama otruje preko 200 naših mališana. Naložili smo upravnom odboru da pokrene procedure sankcija i smjena zbog toga jer Vlada KS to ne može uraditi direktno”.

Međutim, iako je od tada prošlo više od dva mjeseca, još uvijek nisu pokrenute nikakve sankcije od strane Vlade KS, na šta je nedavno ukazala i zastupnica Naše stranke u Skupštini KS, Sabina Ćudić. Naime, umjesto da bude sankcionisana, firma Gold Mignon je ponovo odabrana na tenderu državnih institucija, iako još uvijek nije dobila dozvolu za dostavljanje proizvoda životinjskog porijekla.

Zbog ovog slučaja, do sada je jedino direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović-Halilović podnijela ostavku i to iz razloga što, nakon više od dva mjeseca od trovanja djece, nije poduzeto ništa kako se takve stvari ne bi ponavljale.

Dakle, s obzirom da Vlada KS još uvijek nije razmatrala sankcije prema odgovornima u slučaju koji se dogodio još sredinom aprila, sva obećanja Dine Konakovića o sankcijama za trovanje preko 200 mališana iz sarajevskih vrtića, možemo ocijeniti kao neispunjena.

Pitajte Istinomjer!