Neistina

Ustav FBiH mijenjan je u Parlamentu FBiH

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Razim Halkić (SDP BiH), gostujući u programu TVSA, govorio je o aktuelnoj političkoj i društvenoj situaciji u BiH. U kontekstu nedavne uspostave Vlade FBiH i odluka koje je donio visoki predstavnik u BiH, Halkić je iznio jednu neistinitu tvrdnju.

Screenshot: TVSA

On je ustvrdio da su posljednje Schmidtove odluke koje se odnose na izbor Vlade FBiH jako bitne za demokratski proces u Federaciji BiH i građanske stranke te je pri tome dodao “da u posljednjih 26 godina Parlament nije promijenio Ustav”.

Halkić: Uz sve kritike koje imamo prema visokom predstavniku, on je ipak to popravio i donio odluku koja bi se, po meni, vrlo teško dobila nekim pregovorima.

Voditelj: Hoće li doći do promjene Ustava u narednih godinu dana?

Halkić: Pa ako postoji volja, dvotrećinska većina bi morala donijeti taj ustav. Međutim, kao što sam rekao, u 26 godina Parlament nije promijenio Ustav. Tako da, iskreno, nisam optimista da će doći do promjene Ustava i promjena koje je nametnuo visoki predstavnik. One će vjerovatno postati stalne nakon godinu dana i to je ono što u budućnosti neće biti blokada.

Razim Halkić, 26.5.2023.

Podsjećamo, Istinomjer je nedavno neistinitom ocijenio tvrdnju zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damira Mašića (SDP BiH) da je posljednje amandmane na Ustav Federacije BiH prije više od 20 godina donio tadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch.

Kako je definisano Ustavom FBiH, amandmane na Ustav može predlagati predsjednik Federacije FBiH, u saglasnosti s potpredsjednicima, Vlada FBiH, većina zastupnika u Predstavničkom domu ili većina bošnjačkih, hrvatskih i srpskih delegata/kinja u Domu naroda. Predloženi amandmani usvajaju se u Domu naroda prostom većinom, uključujući većinu bošnjačkih, većinu hrvatskih i većinu srpskih delegata/kinja, i u Predstavničkom domu dvotrećinskom većinom zastupnika/ca.

Prema podacima dostupnim na zvaničnoj web stranici Ustavnog suda Federacije BiH, Parlament FBiH do sada je u nekoliko navrata usvajao amandmane na Ustav FBiH, što demantuje tvrdnju zastupnika Halkića.

Tako je federalni Parlament, na sjednici Doma naroda održanoj 29.4.1997. godine i na sjednici Predstavničkog doma održanoj 6.5.1997. godine, usvojio amandmane XXV i XXVI na Ustav Federacije BiH. Spomenutim amandmanima došlo je do izmjena poglavlja VI.A “Gradske vlasti” i dodano je poglavlje VI.B “Organizacija Sarajevo”.

Parlament Federacije BiH je u decembru 2003. godine također usvojio odluku o proglašenju amandmana LXXXIX –XCIV na Ustav Federacije BiH. Spomenuti amandmani, između ostalog, definišu i međunarodne odnose Federacije BiH.

Parlament FBiH usvojio je 2004. godine amandmane CIII i CIV na Ustav Federacije BiH. Ovi amandmani odnose se na poglavlja C (Sudska vlast Federacije) i VI (Općinske vlasti).

Također, 2004. godine Parlament FBiH usvojio je Amandman CV na Ustav FBiH, a u decembru 2005. godine amandmane CV–CVIII na Ustav FBiH. U decembru 2008. godine Parlament FBiH usvojio je Amandman CIX na Ustav FBiH kojim je definisano da je za prihvatanje simbola FBiH neophodna i većina srpskih delegata/kinja u Domu naroda Parlamenta FBiH. Ranijim rješenjem bila je predviđena samo većina bošnjačkih i hrvatskih delegata/kinja.

S obzirom na to da je Parlament FBiH u prošlosti usvajao amandmane na Ustav FBiH, Istinomjer tvrdnju Razima Halkića da “u 26 godina Parlament nije promijenio Ustav” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!