Analize

Ustav BiH i konvencije o ljudskim pravima na strani prve Bh. povorke ponosa

Nedavno saopštenje stranke Narod i pravda (NiP) kojim su pozvali na otkazivanje prve Bh. povorke ponosa zakazane za 8. septembar 2019. godine u Sarajevu, polariziralo je prije svega stranake koje učestvuju u radu Vlade KS, ali i javnost u ovom gradu i gotovo cijeloj BiH. Sa druge strane opozicija, prvenstveno SDA sa kojom NiP dijeli stav u vezi povorke, optužuje ovu stranku za licemjerstvo. Od koalicionih partnera NIP-a u Vladi KS zvanično su se oglasili samo iz Naše stranke (NS). Zvanični stavovi povodom saopštenja NiP-a iz SDP-a i DF-a, partija koje su ranije iskazivale svoju podršku ravnopravnosti LGBT osoba u BiH, za sada su izostali.

U petak, 23. augusta 2019. godine iz stranke Narod i Pravda su poručili kako se “zalažu za vladavinu prava, toleranciju i suživot svih različitosti, ali se protive organizovanju manifestacija koje neće popraviti, već mogu pogoršati ukupnu sigurnosnu situaciju u Sarajevu i šire.”

Ne negirajući prava svakog pojedinca na slobodu u svakom smislu, pozivamo organizatore povorke da vode računa o činjenici kako je velika većina građana Sarajeva protiv povorke, jer je u suprotnosti s tradicionalnim vrijednostima i njihovim vjerskim osjećanjima. Pozivamo organizatore povorke da vode računa i o činjenici da je sloboda čovjeka ograničena slobodom i pravima drugog čovjeka.

Ibrahim Kerla, član rukovodstva Naroda i pravde, 23.08.2019.

Istog dana usljedio je odgovor od premijera KS Edina Forte koji je poručio da “postoje zakonske obaveze da se ovaj skup održi.”

Organizatori Bh. povorke ponosa su dobili dozvolu za održavanje od Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Samim tim, postoje zakonske obaveze da se ovaj skup održi dostojanstveno i mirno. S druge strane Vlada KS će u skladu s našim odgovornostima osigurati sve što je potrebno da se ispoštuje dato odobrenje. (…) Kao premijer Kantona učinit ću sve da svi građani i građanke ovog Kantona budu ravnopravno tretirani, da imaju pravo na okupljanje i da uživaju zaštitu policije. U proteklim danima Festivala još jednom smo pokazali da je Sarajevo grad otvorenog srca, prijestolnica kulture i tolerancije, potrudimo se da taj imidž zadržimo i njegujemo.

Edin Forto, 23.08.2019.

Podsjećamo odmah nakon najave prve povorke ponosa u BiH, početkom aprila ove godine, Naša stranka je najoštrije osudila govor mržnje u javnom prostoru, te dala podršku održavanju Povorke ponosa u Sarajevu, baš kao i 2018. i 2017. godine.

Prva reakcija na saopštenje NiP-a stigla je iz SDA, iz koje su podsjetili da su upravo oni “od početka protiv održavanja Parade”, a NiP su optužili za licemjerstvo.

SDA je od početka protiv održavanja Parade, a kada smo pozivali da se događaj otkaže, NIP-ov ministar Katica je, zajedno sa premijerom Fortom, davao punu podršku Paradi i garantirao njeno održavanje. Ako Narod i pravda želi otkazivanje Parade, onda neka to traže od svog ministra Katice i Ministarstva unutrašnjih poslova koje kontrolišu, te neka rašičiste to pitanje sa svojim koalicionim partnerima iz SDP i Naše stranke koji se identificiraju sa Paradom, kao promocijom vrijednosti za koje se zalažu.

Saopštenje SDA, 23.08.2019.

Pošto su iz SDA iskoristili termin “Parada”, podsjećamo da su organizatori povorke odmah nakon njene najave istakli da “Povorka ponosa” nije parada, već protest na kojem će učesnici skrenuti pažnju na loš položaj u zajednici.

Na odgovor ministra Katice nije se dugo čekalo, a on je poručio da ne postoji nikakva dozvola za održavanje povorke ponosa.

Neistinite su informacije da je izdata bilo kakva dozvola, s obzirom da dozvola nije predviđena prema Zakonu o javnom okupljanju Kantona Sarajevo.

Admir Katica, 23.08.2019.

U gostovanju na N1 televijiziji, Katica je u ponedjeljak 26. augusta rekao kako Uprava policije trenutno ne raspolažu informacijama da postoji mogućnost ugrožavanja sigurnosti.

“Tri temeljna prava koja koristim u svome radu su sigurnost građana, vladavina prava i zakonitost i tako ću se držati i u budućnosti. MUP KS će ovu aktivnost provesti u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i u kojem članu 1 stavu 2 se kaže da se građani KS mogu slobodno okupljati. Prema tom zakonu, okupljanje je slobodno, organizator prijavi aktivnost policijskom organu, onda on ostvaruje saradnju. Prerma informacijama, ostvarena je takva saradnja sa organizatorom ovoga događaja. Prema nekim informacijama, postoje dodatni zahtjevi od organizatora, odnosno traže se betonske prepreke da se postave u bočne ulice. Traženo je od mene i Vlade da mi finansiramo tu nabavku betonskih prepreka, no u budžetu nemamo novca za to, jer nije bila praksa, i nismo tome mogli udovoljiti.

Admir Katica, 26.08.2019.

Zakon o javnom okupljanju KS u svom Članu 10. navodi da se prijava za održavanje mirnog okupljanja podnosi najkasnije pet dana prije početka održavanja mirnog okupljanja, dok u Članu 16. uređuje okolnosti pod kojima ono može biti zabranjeno, a iz sadržaja Zakona jasno da MUP ne izdaje bilo kakvu vrstu dozvola:

Iz Organizacionog odbora prve Bh. povorke ponosa, nakon poziva NiP-a na otkazivanje događaja su saopštili da povorku neće otkazati te da su događaj prijavili još 1. aprila ove godine i do sada održali nekoliko sastanaka s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Kantona Sarajevo, kao i drugih relevantnih institucija.

Tokom svih sastanaka i dogovora kao organizatori/ce smo ispunili i ispunjavamo uslove predviđene Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo za održavanje mirnog skupa. U dosadašnjem periodu smo dobili/e nedvojbene garancije kako Vlade, tako i policije Kantona Sarajevo da prvu Bh. povorku ponosa mogu adekvatno zaštititi. Pored toga i Vlada i policija Kantona su u cjelokupnoj dosadašnjoj komunikaciji sa Organizacionim odborom povorke kontinuirano isticali da nemaju nikakva saznanja na osnovu kojih bi se na bilo koji način dovelo u pitanje održavanje povorke ponosa.

Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa, 24.09.2019.

Također su podsjetili i na odluke Ustavnog Suda BiH u slučaju Queer Sarajevo Festivala 2008. godine i Festivala queer filma „Merlinka“ 2014. godine, kada je utvrđeno kršenje slobode okupljanja LGBTI osoba u Kantonu Sarajevo.

Podsjećamo, Bh. povorka ponosa je mirni skup građana/ki, koji su institucije Kantona Sarajevo dužne obezbijediti prema već spomenutom Zakonu, što je potvrdio i Ustavni sud BiH odlukama u slučaju Queer Sarajevo Festivala 2008. te Festivala queer filma „Merlinka“ 2014. godine, kada je utvrđeno kršenje slobode okupljanja LGBTI osoba u Kantonu Sarajevo. Bilo kakva neosnovana zabrana Bh. povorke ponosa predstavljala bi kršenje Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo i osnov za sudski postupak i ponovno sankcionisanje Vlade Kantona Sarajevo. Policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su bezbroj puta dokazali da imaju profesionalni i materijalni kapacitet, te dovoljno znanja i iskustva da osiguraju daleko veće i sigurnosno kompleksnije događaje od Bh. povorke ponosa – od utakmica i koncerata do velikih komercijalnih skupova poput Sarajevo film festivala. To su nam i sami potvrdili kroz niz sastanaka koje smo imali od 1. aprila.

Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa, 24.09.2019.

Da su sposobni osigurati veće skupove iz MUP-a KS su potvrdili i sami saopštenjem nakon nedavno završenog 25. Sarajevo film festivala, ali i nastupa DJ Solomuna, čiji se nastup ispred Vječne vatre održao posljednjeg festivalskog dana uz prisustvo 10.000 posjetilaca.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, obaviještava javnost, da je 25. Sarajevo Film Festival protekao bez ijednog incidenta, na svim festivalskim mjestima i mjestima projekcije filmova. Svaku noć je bilo angažovano oko 200 policijskih službenika u uniformi i civilnim odijelima, a u isto vrijeme pristupilo se nesmetanom odvijanju svakodnevnih i redovnih poslova i zadataka iz nadležnosti Uprave policije. (…) Napominjemo, koncert DJ „ Solomuna“, koji je održan sinoć (23.08.) ispred Vječne vatre, protekao bez ijednog incidenta u prisustvu više od 10.000 posjetitelja.

MUP KS, 24.08.2019.

Interesantno je da se nakon posljednjeg istupa Naroda i Pravde još uvijek zvanično nisu oglasili iz SDP-a i DF-a, stranaka koje takođe učestvuju u vladajućoj koaliciji u KS, a koje su ranije podržavale prava LGBT osoba. SDP je svoju podršku iskazao odmah nakon prijetnji koje su upućene organizatorima povorke nakon najave ovog događaja.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osuđuje govor mržnje, diskriminaciju i prijetnje nasiljem u vezi sa organizacijom prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa. Insistiramo na provođenju Zakona o zabrani diskriminacije i krivičnih zakona u BiH, te zahtijevamo adekvatan odgovor pravosudnih institucija u vezi sa napadima na organizatore i organizatorice.

SDP BiH, 04.04.2019.

Njihov odgovor na saopštenje NiP-a za sada je izostao, kao i odgovor Demokratske fronte (DF-a) čiji je lider Željko Komšić prije šest godina u intervjuu za Dnevni list govorio o svojoj viziji Bosne i Hercegovine kao državi građana sa svim pravima i obavezama “bez obzira na nacionalnu, vjersku, spolnu, obrazovnu, rasnu, seksualnu i svaku drugu pripadnost i orijentaciju.”

Iskreno, najviše bih volio da u Ustavu BiH u članu 1. piše da je Bosna i Hercegovina država građana. To znači da je svaki državljanin BiH građanin pa prema tome da ima sva prava i obveze kao građanin bez obzira na nacionalnu, vjersku, spolnu, obrazovnu, rasnu, seksualnu i svaku drugu pripadnost i orijentaciju.

Željko Komšić, 06.04.2013.

Među onima koji su posljednjih dana podržali organizaciju povorke ponosa bio je i zastupnik SBB-a u KS Zvonko Marić koji je rekao kako “na jedan dostojanstven način treba omogućiti ljudima da demonstriraju svoju opredijeljenost i iskažu ono što žele.” Sa druge strane je rekao kako povorka ponosa ne bi trebala uticati na odnose u vladajućoj koaliciji u KS.

Ne treba se polarizirati unutar šestorke, to je neprihvatljivo. Ako jesmo programska koalicija, onda zapadamo u kontradiktornosti, u ovom slučaju NiP-a i NS-a. Sumnjam da se može desiti neki ozbiljniji potres, jer bi bile uzalud dogovorene programske mjere i principi.

Zvonko Marić, 25.08.2019.

Svoju podršku iskazao je i Građanski savez koji je odmah nakon poziva na otkazivanje povorke ponosa iskazao svoju podršku.

Povodom primitivnih poziva da se prva Bh. povorka ponosa otkaže, uz implicitne prijetnje sigurnosnim problemima, od strane vladajuće stranke Narod i Pravda, Građanski savez (GS) ovim putem ponavlja punu podršku organizatorima i osuđuje pozive na otkazivanje.Smatramo da je vladavina prava tekovina koju mogu bez diskriminacije uživati svi građani i građanke. Anticivilizacijski poziv da se otkaže Bh. povorka su pozivi na pravno, a možda i pravo nasilje i uzimanje zakona u svoje ruke.

Građanski savez, 23.08.2019.

Poziv NiP-a da se otkaže povorka ponosa evidentno je podijelio političku scenu ali i javnost u KS na one koji su za održavanje i one koji su za to da se ovaj događaj otkaže, o čemu posljednjih dana svjedoče brojne rasprave na društvenim mrežama. U svakom slučaju, prva Bh. povorka ponosa koja je pod sloganom “Ima izać” najavljena za 8. septembar ove godine, očekivano se pretvorila i u političko pitanje, a sigurno je da će predstavljati veliki test za prvenstveno sigurnosne službe u KS, ali i same građane glavnog grada BiH.

Iz organizacionog odbora Bh. povorke ponosa za Istinomjer su rekli da su poduzeli sve da ispune postavljene zahtjeve.

U današnjoj izjavi za N1 ministar Katica potvrdio je da nikakvi stranački utjecaji neće dovesti u pitanje održavanje same povorke. Naveo je i da postoji adekvatna saradnja između organizatora i policije, te da trenutno ne postoje nikakve informacije o ozbiljnim prijetnjama povorci i učesnicima_cama. Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa poduzeo je sve da postavljene zahtjeve ispuni, tako da postoje zakonske pretpostavke za održavanje povorke. S obzirom da se povorka ponosa koristila kao predmet političkih igri, te da se pozivalo na kršenje prava na slobodu okupljanja, itekako smo iznenađeni izostankom reakcija političkih stranaka koje sebe smatraju lijevim i građanskim opcijama, kojima bi ljudska prava svih trebala biti prioritet. No, bez obzira na sve izjave i medijske natpise ovih dana, organizacija se nastavlja, te pozivamo što više ljudi da nam se pridruži 8. septembra u Sarajevu, jer ima izać!

Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa, 26.08.2019.

Kao najbitnije, na kraju treba istači da Ustav BiH, u koji se svi na političkoj sceni u BiH “zaklinju”, svojim članom 2. garantuje da će “Bosna i Hercegovina i oba entiteta osigurati najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda”, a princip nediskriminacije LGBT osoba sadržan je i u Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i drugim konvencijama koje je BiH potpisala, ali i drugim važećim zakonima.

Evropska konvencija u članu 14. navodi: “Uživanje prava i sloboda predviđenih ovom konvencijom osigurava se bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, kao što su spol, rasa, boja kože, jezik, vjeroispovijest, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, veza sa nekom nacionalnom manjinom, imovno stanje, rođenje ili drugi status.”

Prvu Bh. povorku ponosa tako treba posmatrati i u kontekstu poštovanja ustavnopravnog poretka BiH.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!