Dosljedno

Naša stranka: Podrška održavanju bh. povorke ponosa

U moru osuda BH. POVORKE PONOSA, koja je najavljena za septembar 2019. godine, Naša stranka jedna je od političkih partija koja je najoštrije osudila govor mržnje u javnom prostoru, a održavanju Povorke ponosa u Sarajevu, baš kao i prethodnih godina, ova stranka dala je punu podršku.

Izražavajući punu podršku Organizacionom odboru Povorke ponosa iz Naše stranke je saopćeno sljedeće:

Bosna i Hercegovina je potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima koja propisuje da svaka osoba ima pravo na slobodu i sigurnost. Dužnost institucija ove zemlje jeste da svojim građanima garantuje slobodu kretanja, izražavanja i okupljanja, te da ih zaštiti od diskriminacije bez obzira na njihovu vjeru, rasu, etničku pripadnost i sve druge posebnosti uključujući seksualno opredjeljenje. Opredjeljenje Bosne i Hercegovine za evropski put uključuje dosljednu zaštitu ljudskih prava, pogotovo ako imamo u vidu da skoro svaki stanovnik ove zemlje može iskusiti institucionalnu diskriminaciju na nekom dijelu njene teritorije. Zato posebnu odgovornost imaju političari i nosioci zakonodavnih i izvršnih mandata koji su se posebnim etičkim kodeksima obavezali da isključe predrasude prema osobama drugačijih stavova, vjerovanja i opredjeljenja.

Naša stranka, saopćenje 02.04.2019.

Podsjećamo, baš kao i 2017. godine, i 2018. godine Naša stranka je podržala ideju organizovanja Parade ponosa u Sarajevu.

To je stav Naše stranke koji se odnosi na svako okupljanje građana, bez obzira na to da li se radi o socijalnim protestima, političkim okupljanjima ili o paradi ponosa. Mi, nažalost, ne živimo sada u takvom društvu, ali je društvo koje mi želimo graditi otvoreno i slobodno i motiviše svakog svog građanina i građanku da ovu zemlju osjeća kao svoju i da se u njoj osjeća sigurno i slobodno. Naravno da bih došao na Paradu i pozvao članove koji mogu i žele da se pridruže, baš kao što to radim povodom održavanja festivala Merlinka.

Predsjednik Naše stranke, Peđa Kojović, 14.09.2018.

Za svoje stavove i kontinuiranu podršku, kada je upitanju održavanje parade ponosa u Sarajevu, Naša stranka od Istinomjera dobija ocjenu dosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!