Naša stranka: Podrška održavanju bh. povorke ponosa

U moru osuda BH. POVORKE PONOSA, koja je najavljena za septembar 2019. godine, Naša stranka jedna je od političkih partija koja je najoštrije osudila govor mržnje u javnom prostoru, a održavanju Povorke ponosa u Sarajevu, baš kao i prethodnih godina, ova stranka dala je punu podršku.

Izražavajući punu podršku Organizacionom odboru Povorke ponosa iz Naše stranke je saopćeno sljedeće:

Bosna i Hercegovina je potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima koja propisuje da svaka osoba ima pravo na slobodu i sigurnost. Dužnost institucija ove zemlje jeste da svojim građanima garantuje slobodu kretanja, izražavanja i okupljanja, te da ih zaštiti od diskriminacije bez obzira na njihovu vjeru, rasu, etničku pripadnost i sve druge posebnosti uključujući seksualno opredjeljenje. Opredjeljenje Bosne i Hercegovine za evropski put uključuje dosljednu zaštitu ljudskih prava, pogotovo ako imamo u vidu da skoro svaki stanovnik ove zemlje može iskusiti institucionalnu diskriminaciju na nekom dijelu njene teritorije. Zato posebnu odgovornost imaju političari i nosioci zakonodavnih i izvršnih mandata koji su se posebnim etičkim kodeksima obavezali da isključe predrasude prema osobama drugačijih stavova, vjerovanja i opredjeljenja.

Naša stranka, saopćenje 02.04.2019.

Podsjećamo, baš kao i 2017. godine, i 2018. godine Naša stranka je podržala ideju organizovanja Parade ponosa u Sarajevu.

To je stav Naše stranke koji se odnosi na svako okupljanje građana, bez obzira na to da li se radi o socijalnim protestima, političkim okupljanjima ili o paradi ponosa. Mi, nažalost, ne živimo sada u takvom društvu, ali je društvo koje mi želimo graditi otvoreno i slobodno i motiviše svakog svog građanina i građanku da ovu zemlju osjeća kao svoju i da se u njoj osjeća sigurno i slobodno. Naravno da bih došao na Paradu i pozvao članove koji mogu i žele da se pridruže, baš kao što to radim povodom održavanja festivala Merlinka.

Predsjednik Naše stranke, Peđa Kojović, 14.09.2018.

Za svoje stavove i kontinuiranu podršku, kada je upitanju održavanje parade ponosa u Sarajevu, Naša stranka od Istinomjera dobija ocjenu dosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

 

Stvaraju se uslovi za obnovu Bistričke stanice

Na sjednici održanoj 26. juna 2019. godine Gradsko vijeće Grada Sarajeva (GV) jednoglasno je usvojilo odluku kojom se...

Najavljena izrada nacrta plana za zaštitu kanjona rijeke Misoče

Na sastanku koji je ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Edita Đapo održala sa  ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i ministrom komunalne privrede i infrastrukture Vlade...Hoće li konačno Federacija BiH usvojiti Strategiju za mlade?

Zastupnici/ce u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH) podržali su inicijativu Senaida Begića iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) da u Federaciji bude donesena Strategija za...