Uskoro u primjeni elektronski KIF i KUF

Načelnik Odjeljenja Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) za komunikacije i međunarodnu saradnju, Ratko Kovačević najavio je upotrebu eletronskih knjiga ulaznih i izlaznih računa (KUF i KIF) od naredne godine.

Kako je pojasnio Kovačević, počev od 2020. godine svaki porezni obveznik dostavljat će elektronskm putem svoj KUF i KIF, a zatim će UIO “jednostavnim uparivanjem tih dokumenata provjeriti da li je određeni račun za koji je jedan obveznik izvršio odbitak ulaznog PDV-a i prikazao ga u svom KUF-u, ujedno kod drugog obveznika prikazan u KIF-u”, na način da je za taj određeni promet dobara ili usluga “uredno obračunat i plaćen PDV u određenom obračnskom periodu”.

Ova novina će omogućiti UIO da tokom budućih kontrola bude tačno fokusirana na određena preduzeća i račune. (…) Nije nam cilj da sve poreske obveznike opterećujemo učestalim i dugim kontrolama, već novim sistemom želimo pod pojačan nadzor staviti samo one obveznike kod kojih se dešavaju određene nelogičnosti. Svi uredni poreski obveznici imat će samo prednosti od novina koje se počinju primjenjivati u 2020. godini, kada je u pitanju elektronska komunikacija UIO sa poslovnom zajednicom.

Ratko Kovačević, 21.10.2019.

Primjena elektronskih knjiga ulaznih i izlaznih računa, kako je najavio Kovačević, “očekuje se od početka 2020. godine” i Istinomjer će pratiti da li će realizacija ovog projekta početi u najavljenom roku.

 

(Istinomjer.ba)

Uskoro počinje rekonstrukcije vodovodne mreže u naselju Grdonj?

Iz Općine Centar Sarajevo nedavno je saopćeno da će, shodno zahtjevu stanovnika mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“,...

Usvojen Nacrt zakona o Registru finansijskih obaveza u KS

Sredinom oktobra ove godine iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo (KS) saopćeno je da je pokrenuta izrada Zakona o Registru finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo te da se ovaj zakon “nalazi u...Izabran novi Nadzorni odbor RMU “Banovići”

Govoreći o problemima u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Banovići” federalni ministar energetike i rudarstva, Nermin Džindić istakao je da će Vlada Federacije BiH “ubrzo” riješiti probleme sa kojima se...