Radi se na tome

U tok je rekonstrukcija “Kuće spasa”

S ciljem obogaćivanja trenutne turističke ponude Općine Trnovo i Kantona Sarajevo, Općina Trnovo je tokom 2019. godine najavila rekonstrukciju “Kuće spasa”.

kuca spasa trnovo

Nakon što je u januaru 2019. godine najavljena izrada projekte dokumentacije , otvoren je i tender za rekonstrukciju “Kuće spasa” koji je bio raspisan do jeseni 2019. godine, a tom prilikom je navedeno da procijenjena vrijednost radova bez PDV-a iznosi oko 547.008 KM, dok je rok izvođenja radova 24 mjeseca od uvođenja u posao.

Općinski načelnik, Ibro Berilo tada je istakao kako će objekat djelimično zadržati svoju prvenstvenu namjenu, te će jedna prostorija biti uređena i otvorena za građane, vatrogasce, gorsku službu spašavanja, dok se u saopćenju Općine Trnovo navodi da će se u prizemlju objekta nalaziti restoranski dio sa mokrim čvorovima, dok će potkrovlje biti predviđeno za spavanje i odmor.

Godinu dana kasnije, u septembru 2020. godine na zvaničnoj web stranici Općine Trnovo saopćeno je da je u toku izgradnja “Kuće spasa“ na Bjelašnici.

Nakon rata objekat je bio u ruševnom stanju, te je Općina Trnovo pokrenula projekat obnove. Nakon urađene projektne dokumentacije i potpisivanja ugovora počela je izgradnja sasvim novog objekta. Vrijednost ugovora je 638.745,69 KM, a investitor radova je Općina Trnovo, a sa 65.000,00 KM učestvuje Vlada Federacije BiH, te sa 140.000,00 Turistička zajednica KS. Izvođać radova je Neimari d.o.o., a nadzor vrši Arting BH. Objekat će zadržati svoju prvu namjenu, a planirani su i dodatni sadržaji. Ukupna brutto površina objekta je 559,36 m2, a objekat se sastoji od podruma, prizemlja i dva potkrovlja. Između ostalog objekat će imati: sobu spasa, recepciju i suvenirnicu, kupatila, sobe za spavanje, kuhinju, dnevni boravak, separe, toalete, salu za satanke i terasu. U toku su radovi na krovnoj konstrukciji, nakon čega slijedi postavljanje vanjske stolarije i radovi unutar objekta, te unutrašnje opremanje, kao i radovi na fasadi objekta.

Saopćenje, Općina Trnovo, 25. 9. 2020.

Da su radovi teku planiranom dinamikom moguće je utvrditi i na Facebook stranici O.D. “Limarija Duvnjak” iz oktobra 2020. godine kada su se izvodili limarski i liamrsko-pokrivački radovi, kao i na fotografiji iz decembra 2020. godine na osnovu čega je moguće utvrditi da su pomenuti limarski i limarsko-pokrivački radovi okončani.

S obzirom na činjenicu da radovi teku planiranom dinamikom Istinomjer će za pomenuto obećanje dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti da li će radovi biti okončani u najavljenom roku.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!