Uskoro počinje primjena odluke o najnižim tehničkim uslovima koje moraju ispunjavati vozila

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je krajem marta ove godine donijelo odluku o “najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila, te za dijelove, uređaje i opremu vozila pri homologaciji tipa”.  

Ova odluka stupila je na snagu 1. juna ove godine i propisuje najniže tehničke zahtjeve za novoproizvedena i korištena vozila, a korištenim vozilom se smatra “vozilo od čijeg je prvog registriranja prošlo najmanje tri mjeseca ili koje je prešlo put od najmanje 3.000 km”. 

Rok primjene za neke dijelove odluke je 90, a za neke 180 dana, počev od dana stupanja na snagu odluke.

Cijelu odluku o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila možete pročitati OVDJE.

Obzirom da se bliže rokovi do kada je potrebno implementirati ovu odluku, 15. i 16. augusta ove godine održava se radni sastanak resornog ministarstva s uvoznicima i proizvođačima dijelova, uređaja i opreme za vozila u BiH, a iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH je saopćeno da se provodi i “završno testiranje informacionog sistema za homologaciju dijelova”.

Jedan dio te odluke tiče se i rezervnih dijelova koji se stavljaju na tržište BiH. Odlukom je predviđeno da se originalni rezervni dijelovi koji se stavljaju na tržište, prolaze jedan postupak provjere ispravnosti, što dosad nije rađeno kada je BiH u pitanju. Predviđeno je da sistem bude u potpunosti elektronski.

Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH, 15.08.2019.

Iz Centra za motorna vozila BiH, koji je nosilac konzorcija i koji obavlja administrativne poslove u oblasti homologacije, saopćeno je da će ubuduće “dijelovi, koji budu obuhvaćeni odlukom, morat da prođu provjeru prije nego što budu pušteni na tržište BiH”.

Dijelovi do sada nisu bili podvrgnuti provjeri na naše tržište je moglo doći bilo šta. Zbog svih problema koje imamo u saobraćaju, Ministarstvo je odlučilo da uključi jednu grupu dijelova koji predstavljaju sisteme od značaja za bezbjednost u vozilu. U prvoj grupi počinjeno s dječijim, sjedalicama, kacigama itd.

Drago Talijan, Centar za motorna vozila,  15.08.2019.

Shodno do sada provedenim aktivnostima, na sprovođenju odluke o “najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila”, Ministrstvo komunikacija i prometa BiH od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome, te ćemo i dalje pratiti da li će u narednim mjesecima nadležni početi  sa najavljenim provjerama motornih vozila.

(Istinomjer.ba)

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava...

Banja Luka uskoro dobija savremeni azil za pse?

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka, Petar Bilčar nedavno je najavio izgradnju novog, “savremenog” azila za pse s ciljem da se “iznađe trajno rješenje za smještaj napuštenih...Trudnice i porodilje u KS na dnevnom redu stranačkih prepucavanja

Prava na zdravstvenu zaštitu, koja trudnice i porodilje u Kantonu Sarajevo (ne)mogu ostvariti, proteklih dana bila su tema nesuglasica između zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Jasmine...