Ispunjeno

Počela primjena odluke o najnižim tehničkim uslovima koje moraju ispunjavati vozila

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je krajem marta 2019. godine donijelo odluku o “najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila, te za dijelove, uređaje i opremu vozila pri homologaciji tipa”.

Ova odluka stupila je na snagu 1. juna 2019. godine i propisuje najniže tehničke zahtjeve za novoproizvedena i korištena vozila, a korištenim vozilom se smatra “vozilo od čijeg je prvog registriranja prošlo najmanje tri mjeseca ili koje je prešlo put od najmanje 3.000 km”.

Rok primjene za neke dijelove odluke je 90, a za neke 180 dana, počev od dana stupanja na snagu odluke.

Cijelu odluku o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila možete pročitati OVDJE.

Obzirom da su se rokovi do kada je bilo potrebno implementirati ovu odluku približili, 15. i 16. augusta 2019. godine održan je radni sastanak resornog ministarstva s uvoznicima i proizvođačima dijelova, uređaja i opreme za vozila u BiH, a iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH tada je saopćeno da se provodi i “završno testiranje informacionog sistema za homologaciju dijelova”.

Jedan dio te odluke tiče se i rezervnih dijelova koji se stavljaju na tržište BiH. Odlukom je predviđeno da se originalni rezervni dijelovi koji se stavljaju na tržište, prolaze jedan postupak provjere ispravnosti, što dosad nije rađeno kada je BiH u pitanju. Predviđeno je da sistem bude u potpunosti elektronski.

Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH, 15.08.2019.

Iz Centra za motorna vozila BiH, koji je nosilac konzorcija i koji obavlja administrativne poslove u oblasti homologacije, saopćeno je da će ubuduće “dijelovi, koji budu obuhvaćeni odlukom, morat da prođu provjeru prije nego što budu pušteni na tržište BiH”.

Dijelovi do sada nisu bili podvrgnuti provjeri na naše tržište je moglo doći bilo šta. Zbog svih problema koje imamo u saobraćaju, Ministarstvo je odlučilo da uključi jednu grupu dijelova koji predstavljaju sisteme od značaja za bezbjednost u vozilu. U prvoj grupi počinjeno s dječijim, sjedalicama, kacigama itd.

Drago Talijan, Centar za motorna vozila, 15.08.2019.

U decembru 2019. godine objavljen je Vodič za homologaciju dijelova, uređaja i opreme vozila u kojem se navodi da je provjera usklađenosti dijelove, uređaje i opremu vozila započela 31. avgusta i 29. novembra 2019. godine.

S obzirom na navedeno, Istinomjer će pomenuto obećanje ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!