Analize

“Uopštavanje” lokalnih izbora

“Uopštavanje” lokalnih izbora temama koje nisu lokalne praksa je političkih subjekata u Bosni i Hercegovini kojoj svjedočimo u izbornim kampanjama pred svake lokalne izbore. Iz tog razloga, Istinomjer je nastupe i izjave kandidata_kinja i funkcionera_ki političkih subjekata date u kontekstu izborne kampanje na Lokalnim izborima 2020. godine pratio u posebnoj sekciji na našoj web stranici – Uopšteni izbori 2020. Ovom prilikom pozivamo i naše čitatelje da nam na takve izjave i nastupe ukažu putem kanala komunikacije.

Istinomjer je u ovoj analizi izdvojio neke od primjera uopštavanja lokalnih izbora koje smo uočili tokom obraćanja kandidata_kinja javnosti na izbornim skupovima ili na promotivnim materijalima.

Možda, predsjednica Opštinskog odbora PDA Banovići, Elzina Pirić tokom predizbornih skupova ove stranke imala je dva zanimljiva obraćanja.

Najprije je na skupu PDA održanom 28. oktobra 2020. godine u Podgorju poručila da protivnicima Pokreta demokratske akcije “trebaju respiratori i mi ćemo ih priključiti na Fadilove neispravne respiratore nakon lokalnih izbora”.

Njima trebaju respiratori i mi ćemo ih priključiti na Fadilove neispravne respiratore nakon lokalnih izbora.

Elzina Pirić, 28. oktobar 2020.

Dvije sedmice kasnije, na skupu održanom 10. novembra 2020. godine u mjestu Banovića Selo, Pirić je pred okupljenim građanima_kama u potpunom zanosu govorila o predsjedniku PDA, Mirsadu Kukiću istaknuvši tom prilikom da “Banovići Selo ne mogu pripadati nikome, osim srcu Mirsada Kukića”.

Mirsad Kukić je lider u Banovićima. Samo je jednog bog poslao s neba nama. Pogledao nas davne ’58 i usijalo je sunce u Banovićima. Tog dana je Mevla rodila Mirsada Kukića i nijednog više.

Elzina Pirić, 10. novembar 2020.

Njen stranački kolega i predsjednik stranke, Mirsad Kukić je također u nekoliko navrata tokom svojih obraćanja “uopštio” lokalne izbore govoreći o “trenutnom političkom stanju u državi Bosni i Hercegovini, stanju u kantonima i lokalnim zajednicama, te istakao važnost ovih lokalnih izbora za budućnost države Bosne i Hercegovine”. Kukić je istakao i da “moramo našu politiku vezati za prijateljske države i narode, a ne za pojedince” te da “nama kao maloj državi treba NATO pakt”.

O EU i NATO integracijama govorila je i kandidatkinja SDA za Općinsko vijeće Novog Sarajeva, Kanita Zolić. Naime, Zolić je među svojim ciljevima i projektima na promotivnom materijalu navela “Ulazak u NATO” kao i “Ulazak u EU”.

Podsjećamo, vanjska politika nije u nadležnosti lokalne samouprave.

(UBACIT ĆU SLIKU NJENOG MATERIJALA)

I drugi članovi Stranke demokratske akcije su u svojim nastupima “uopštili izbore” pa je tako predsjednik te stranke Bakir Izetbegović govorio o posljedicama virusa COVID-19, rastu privrede BiH, radnim mjestima i velikim gradilištima u FBiH.

Kandidat SDA za gradonačelnika Zenice, Nezir Pivić iskoristio je projekte koje u zeničkom naselju Klopče provodi Vlada Zeničko-Dobojskog kantona i u svom obraćanju zasluge je pripisao vlastitoj stranci.

Njegov stranački kolega i kandidat za načelnika Općine Gornji Vakuf – Uskoplje Sead Čaušević u dvije i pol minute videa nije govorio o lokalnim temama, a o “uopštenosti” njegovog predstavljanja biračima najlakše je prosuditi iz samog videa koji možete pogledati ispod.

“Uopštavanje” lokalnih izbora zabilježeno je i tokom predstavljanja Fikreta Prevljaka, kandidata za načelnika Općine Ilidža. Naime, voditelj ovog skupa prenio je poruku ovog kandidata navodeći da “ne damo naše temelje, previše je krvi proliveno za njih” te je istakao kako je Prevljak “svoju odanost ovom narodu pokazao kada je bilo najteže”.

Obraćanje kandidatkinje SDA, Adise Tufo za Općinsko vijeće Ilidža izazvalo je reakcije javnosti, koja se u svom govoru nije dotakla lokalnih tema važnih za ovu zajednicu.

U svojoj kampanji za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, kandidat SDA Jusuf Pušina koristio je fotografije iz ratnog perioda.

Zanimljivo je i obraćanje predsjednika OO SDA Travnik, Tahira Lende koji je govorio o razlozima “zašto je bitno dati glas SDA” navodeći da je SDA stranka “koja je nosila teret cijelog razvoja”.

Kandidati Bošnjačkog pokreta (BP) za načelnika Općine Centar Sarajevo, Sejfudin Tokić je u debatnoj emisiji govorio veoma uopšteno o rebalansu budžeta na svim nivoima.

Prvi koraci će biti da postojeći Budžet koji se troši za bespotrebno pranje novca i rekonstrukcije ulica bude usmjeren za pomoć građanima, ugroženim građanima. (…)

Pitanje: Kako ćete pomoći građanima?

Tako što će se Budžet, svi budžeti na svim nivoima, se moraju izvršiti rebalansi i sredstva koja su bila namjenjena za neke druge stvari moraju biti usmjerena na pomoć građanima.

Sejfudin Tokić, 9. oktobar 2020

Pored predsjednika Ujedinjene Srpske, Nenada Stevandića koji je obišao u sklopu izborne kampanaje obišao spomenik “spašavanju američkih pilota u Drugom svjetskom ratu od strane Jugoslovenske vojske”, još jedna stranka iz RS-a, Partija demokratskog progresa (PDP) “uopštila” je ove lokalne izbore. Naime, kandidat za gradonačelnika Banja Luke, Draško Stanivuković i nositeljica liste PDP-a za Skupštinu Grada Banja Luka, Jelena Trivić govorili su o nabavci vakcina protiv novog koronavirusa, ustvrdivši pri tom da nadležne institucije nisu spremne ni za “epidemiju gripa”.

I član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik tokom izborne kampanje govorio je o “nelegalnim mjerama” OHR-a, a govoreći o najavljenoj posjeti ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergeja Lavrova koja je, kako je javnosti poznato, naknadno odložena, Dodik je pored ostalog izjavio da se “Rusija posljednjih desetak godina nije pridružila nijednoj aktivnosti visokog predstavnika u BiH u pogledu poduzimanja i nametanja mjera” ustvrdivši da su “sve mjere koje je visoki predstavnik poduzeo nelegalne”.

To znači da su sve mjere koje je visoki predstavnik poduzeo nelegalne jer je predviđeno da za njih postoji konsenzus međunarodnog faktora, a te mjere nisu imale konsenzus u pogledu izuzetog stava Rusije.

Milorad Dodik, 27. oktobar 2020.

Tokom predizbornog skupa SDS-a u Gacku, predsjednik ove stranke, Mirko Šarović govorio je pored ostalog o Republici Srpskoj kakvu su “sanjali i oni koju su je stvarali 90-ih godina”:

Mi nismo slučajno izabrali slogan “Srpska po mjeri svih nas”. To je Republika Srpska kavu narod želi, a na SDS-u je da se za taj cilj izbori. Mi je želio takvu, takvom su je sanjali i oni koji su je stvarali 90-ih godine.

Mirko Šarović, 22. oktobar 2020.

Potpredsjednik SDP BiH, Vojin Mijatović krajem oktobra oglasio se po pitanju političkih sukoba koalicionih partnera na relaciji SNSD-HDZ-DF-SDA, te istakao kako je „neverovatno da pred svake izbore u istom terminu svake dve godine građani BiH slušaju istu priču: Dodik i Čović kao napuštaju BiH, a Izetbegović i Komšić im kao ne daju.” Mijatović je rekao kako i “ova priča traje više od dvije decenije, i da je narod umoran od nje”.

Selma Ćatibušić, kandidatkinja za Gradsko vijeće Tuzla u svom Facebook predstavljanju govori o tome kako “Turska daje skoro duplu veću platu onima koji završe studij u inostranstvu i vrate se u zemlju, nego onima koji su završili fakultet u Turskoj”.

Predsjedni Naše stranke Predrag Kojović je na svom Facebook profilu istakao da kampanju vodi na ulici, te je usput podijelio i “nekoliko zapažanja i komentara na dnevnopolitičke događaje”.

Kampanju, kao i uvijek, provodim na ulici, po gradovima BiH, pružam podršku kandidatima i razgovarajući sa građanima i građankama. Zbog toga nisam prisutan u medijima i zato bih želio na ovaj način podijeliti sa vama nekoliko zapažanja i komentara na dnevnopolitičke događaje. Dodik, po ko zna koji put, lupeta kao nema bosanskih Srba. Ima, Milorade. Ima nas puno i svakim danom nas je sve više. I biće nas sve više. Volimo Bosnu i Hercegovinu, to nam je jedina domovina i ne bi je mijenjali ni za kakvu drugu. Želimo da bude normalna, građanska država u kojoj je svaki građanin na svakom pedlju naše zemlje ravnopravan. I ne samo to. Udružujemo se sa Bošnjacima, Hrvatima i svim ostalim građanima koji žele pravu Bosnu, onakvu BiH za kakvu smo glasali na referendumu za nezavisnost – suverenu, demokratsku, državu ravnopravnih građana i naroda. I tako udruženi ćemo vas skinuti sa vlasti za dvije godine i pokazati da BiH može biti normalna, evropska, prosperitetna država.

Predrag Kojović, 2. novembar 2020.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić godine susreo se 3. novembra 2020. godine sa kandidatima DF-a u Bosanskoj Krupi i Bužimu kako bi podržao njihove kandidature, a u svom govoru osvrnuo se i na ratni period.

Krajišnici su kada je najpotrebnije bilo pokazali najveću moguću privrženost državi, i u tome su kao malo ko drugi ostali istrajni. Ako Krajina nije dopustila da bude otrgnuta od Bosne i Hercegovine, danas se ne smije dopustiti da prevlada politika onih koji pate od kompleksa i ne vide dalje od Sarajeva i političkih intriga u Sarajevu. Možemo zaboraviti svaku politiku ali ne smijemo da se dijelimo. 505 viteška je slavna ne samo po svom imenu. Mi smo u Sarajevu da divljenjenjem u nju gledali.

Željko Komšić, 3. novembar 2020.

Iz navedenih primjera jasno je da su kandidati_kinje izbornu kampanju za Lokalne izbore 2020. godine, kao i sve dosadašnje lokalne izbore, koristili da promociju i razgovor o temama koje nisu u nadležnosti lokalne zajednice što bi svakako trebao biti fokus njihove priče.

Osim tema koje se tiču ulaska u NATO i EU, posljedica virusa COVID-19 na državnom nivou, nabavke vakcine, rasta privrede BiH, budžeta na državnom nivou, radnih mjesta i velikih gradilišta u FBiH, “prijetnji” upućenih političkim protivnicima zanimljivo je da je i jedna od tema kojom se ovi lokalni izbori “uopštavaju” isticanje ratne prošlosti pojedinih kandidata.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!