Neistina

Uknjižbom perspektivne vojne imovine na BiH RS ne ostaje bez dijela svoje teritorije

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine 9. 6. 2020. godine izvijestilo je javnost da je Ustavni sud BiH dana 20. 5. 2020. godine, donio Odluku broj: AP 2004/18, kojom je usvojena apelacija Bosne i Hercegovine protiv odluka Vrhovnog suda RS i Okružnog suda u Doboju, a u vezi sa uknjižbom vojne imovine – Skladište FIlipovići u Trebinju.

Ovom Odlukom je, kako se navodi, usvojena apelacija koju je Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo na pravično suđenje iz člana II/3.e Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda kada je redovni sud arbitrarno tumačio relevantne odredbe zakona i pravilnika i kada je zaključio da apelantica nije ispunila zakonski osnov za upis promjene prava u katastarskom operatu.

Također, prekršeno je pravo Bosne i Hercegovine na ravnopravnost stranaka pred sudom kada Bosna i Hercegovina nije imala jednak procesno-pravni tretman sa umješačem tj, Republikom Sprskom u postupku, budući da kao suprotna strana nije bila obaviještena o njegovom učešću i dostavljenom odgovoru na tužbu.

Pravobranilaštvo BiH, 9. juni 2020.

Ovo je samo jedna u nizu odluka Ustavnog suda BiH u vezi knjiženja perspektivne vojne imovine na državu BiH. O ovim odlukama, ali i reakcijama i opstrukcijama po pitanju knjiženja vojne imovine na državu BiH Istinomjer se nedavno osvrnuo i u svojoj analizi pod naslovom Nastavljaju se opstrukcije uknjižbe perspektivne vojne imovine.

Ovoga puta našu pažnju privukla je izjava zamjenika ministra odbrane BiH, Mirka Okolića koji je komentarišući potonju odluku Ustavnog suda BiH izjavio da “perspektivna vojna imovina neće biti uknjižena na BiH jer je ona na teritoriji Republike Srpske”. Poručivši dalje “da Republika Srpska neće dozvoliti da se imovina koja je na njenoj teritoriji knjiži na BiH i da će to sprečiti svim legalnim metodama”, Okolić je pored ostalog ustvrdio:

Ukoliko bi se to desilo da se imovina koja je na teritoriji Republike Srpske uknjiži na BiH, Srpska bi ostala bez dodatnih procenata svoje teritorije od onih koji su propisani okvirnim Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Mirko Okolić, 10. juni 2020.

Međutim, tvrdnje Okolića da bi uknjižbom perspektivne vojne imovine na državu BiH, a koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske, taj entitet ostao bez “dodatnih procenata svoje teritorije”, demantovao je predsjednik Ustavnog suda BiH, Zlatko Knežević.

Izjavivši tako da uknjižena perspektivna vojna imovina na BiH “ni u kojem slučaju neće smanjiti omjer entiteta, ili povećati, kako je sada 51:49 između Federacije BiH i Republike Srpske”, Knežević je, navodeći primjer zgrade Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pojasnio:.

Dakle, ne postoji mogućnost da se smanji teritorija Republike Srpske. Primjer je zgrada UIO BiH koja se nalazi u Banjoj Luci i njeno je vlasništvo, pa nije smanjena teritorija Banje Luke i RS-a.

Zlatko Knežević, 12. juni 2020.

Ovim Istinomjer tvrdnju zamjenika ministra odbrane BiH, Mirka Okolića da bi uknjižbom perspektivne vojne imovine na državu BiH Republika Srpska “ostala bez dodatnih procenata svoje teritorije” ocjenjuje neistinitom.

Istinomjer.ba

 

Pitajte Istinomjer!