Ispunjeno

Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” proglašeno udruženjem od posebnog značaja za Grad Sarajevo

Na inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojena je Odluka o utvrđivanju posebnog značaja za Grad Sarajevo udruženja “Obrazovanje gradi BiH”. Prethodno je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istakla kako ovo udruženje zaslužuje da dobije status udruženja od posbenog značaja za Grad.

Fotografija: FENA

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić održala je 5. 5. 2021. sastanak s predstavnicima udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, a tom prilikom je istakla kako je Grad Sarajevo godinama bio dio “priče o moralnoj i materijalnoj potpori mladima koje je rat ostavio bez roditelja”.

Cijeli svoj život ulažem u obrazovanje i sada, s ove pozicije, želim učiniti sve da doprinesem našem obrazovnom procesu i humanim naporima kakve ulaže “Obrazovanje gradi BiH”. Zaslužuju da budu proglašeni Udrugom od posebnog značaja za Grad Sarajevo.

Benjamina Karić, 5. 5. 2021.

U intervjuu koji je dala z TVSA, gradonačelnica Karić je najavila kako će se na drugoj sjednici Gradskog vijeća na dnevnom redu naći Prijedlog da se pomenuto udruženje proglasi udruženjem od posebnog značaja za grad.

Ja imam onda jednu informaciju koju do sada zaista nisam nikom rekla i nisam podijelila jer sam nekako čekala da prođe Gradsko vijeće, ali smatram da naše građanke i građani to trebaju znati. Na našoj drugoj sjednici Gradskog vijeća 2. juna jedna od tačaka dnevnog reda će upravo biti to da se udruženje “Obrazovanje gradi BiH” proglasi udruženjem od značaja za grad. Time ja ne ispunjavam samo svoje obećanje, ja na neki način time osjećam da time vraćam dug koji imamo prema gospodinu Divjaku svi mi.

Benjamina Karić, 24. 5. 2021.

Na dnevnom redu druge redovne sjednice Gradskog vijeća, održane 2. 6. 2021. godine, našla se i inicijativa gradonačelnice Karić o utvrđivanju posebnog značaja udruženja “Obrazovanje gradi BiH” za Grad Sarajevo. Gradonačelnica Karić je na sjednici ustvrdila da je sa članovima udruženja razgovarala o tome kako bi Grad Sarajevo najviše mogao pomoći udruženju, te da su postojale razne ideje, ali da su članovi udruženja istakli kako bi ono trebalo dobiti status udruženja od posebnog značaja za Grad Sarajevo.

Oni smatraju da takav način rada, odnosno takva odluka pruža njima veću širinu, i da je to nešto što bi zapravo volio i gospodin Divjak. (…) Iz tog razloga mi danas imamo upravo ovakav Prijedlog pred sobom, i ja smatram da su svi oni koji vrijedno rade sve ove godine u udruženje “Obrazovanje radi BiH”, a i naš pokojni gospodin Jovan Divjak zaslužili da ovo udruženje proglasimo udruženjem od značaja za grad i ja se nadam da ćemo uvidjeti koliko je do sada učinjeno za one naše najosjetljivije kategorije.

Benjamina Karić, 2. 6. 2021.

Gradsko vijeće Grada Sarajevo je jednoglasno usvojilo Odluku o utvrđivanju posebnog značaja za Grad Sarajevo udruženja “Obrazovanje gradi BiH”.

Budući da je gradonačelnica Sarajeva nedugo nakon imenovanja na ovu funkciju istakla kako “Udruženje gradi BiH” zaslužuje da bude proglašeno udruženjem od posebnog značaja za Grad Sarajevo, a potom i podnijela inicijativu po tom pitanju koja je usvojena na drugoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća, Istinomjer Benjamini Karić daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!