Neispunjeno

Prva dionica “Prve transferzale” u Sarajevu nije završena do kraja 2019. godine

Jedan od prvih cestovnih projekata čija realizacija je započela nakon što je ministar saobraćaja KS, Adnan Šteta stupio na funkciju bila je gradnja dugonajavljivane Prve transferzale u Sarajevu. Iako još uvijek nije probijen rok za izgradnju njene prve dionice od kružnog toka kod benzinske pumpe Gazprom do ulaza u prvi portal u sarajevskom naselju Šip, obećanje Vlade da će ona biti završena do kraja godine, ipak će ostati neispunjeno.

Prva transverzala je gradska saobraćajnica koja treba da poveže petlju u Vogošći sa Željezničkom stanicom i naseljem Grbavica. Pripreme za realizaciju ovog projekta trajale su više godina da bi Općina Centar Sarajevo 27. septembra 2018. godine izdala građevinsku dozvolu za izgradnju prve faze I transverzale. Ugovor sa kompanijom Hering iz Širokog Brijega potpisan je dan kasnije. Tom prilikom, bivši premijer Vlade KS Adem Zolj najavio je početak radova, koji su kako je tada rekao trebali trajati 18 mjeseci.

Ipak, radovi su započeli tek u januaru 2019. godine, nakon što je formirana nova Vlada KS, a kako je sredinom marta saopšteno iz Ministarstva saobraćaja KS, oni su tek intenzivirani sa početkom građevinske sezon. Tada je poručeno da će dionica trase Prve transverzale, od kružnog toka kod benzinske pumpe Gazprom do ulaza u prvi portal u sarajevskom naselju Šip. Vrijednost ove faze radova iznosi 12.700.000 KM.

Radovi započeti na prvih 1240 metara Prve transverzale, kako je iz Ministarstva saobraćaja saopšteno sredinom maja tekli su ubrzanom dinamikom, a prema tadašnjem saopštenju trebali su biti okončani do kraja godine.

Radovi započeti na prvih 1240 metara Prve transverzale teku ubrzanom dinamikom i trebali bi biti okončani do kraja ove godine.”

Ministarstvo saobraćaja KS, 16.05.2019.

Ministar Šteta prilikom obilaska gradilišta je tada najavio i skori početak radova na ostalim dionicama Prve transferzale.

Vrlo brzo ćemo krenuti sa pripremom dokumentacije i raspisivanjem javnog poziva za sljedeću fazu projekta koja se odnosi na Tunel Kobilja glava u dužini od 675 metara. Sve ide po planu, nastavljamo intenzivno gradnju svih saobraćajnica u kantonu.

Adnan Šteta, 16.05.2019.

Osim aktivnosti na gradnji prve dionice ove saobraćajnice, održavani su i redovni sastanci predstavnika kantonalnih vlasti sa načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem i direktorom Zavoda za izgradnju KS Mirzom Hulusićem. Ajnadžić je prilikom prvog sastanka rekao da gradnja Prve transferzale spada u najviši red prioriteta Općine Centar.

Mi želimo da sve kapacitete stavimo na raspolaganje kako bi se realizacija projekta Prve transverzale još više dinamizirala. Realizacija tog projekta bi u velikoj mjeri riješila pitanje saobraćaja u općini Centar.

Nedžad Ajnadžić, 03.06.2019.

Najviše govora bilo je o ubrzanju rješavanja imovinsko pravnih odnosa na trasi Prve transferzale, rekao je predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković.

Naravno da su imovinsko-pravni odnosi jedan od većih problema u realizaciji ovog projekta. Razlog naše posjete je da vidimo koji su načini da se ubrzaju procesi.

Elmedin Konaković, 03.06.2019.

Prema informacijama sa posljednjeg sastanka ove Operativne grupe za izgradnju Prve transferzale, do kraja 2019. godine od objekata je trebao biti oslobođen prostor od 11.500 metara kvadratnih spremnih za građevinske radove.

Ipak, suprotno ranijim najavama Vlade KS i Ministarstva saobraćaja KS, kako se može vidjeti iz stanja na gradilištu u sarajevskom naselju Šip, prva dionica Prve transferzale ipak nije završena do kraja 2019. godine, te će istinomjer obećanje da će se to desiti, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!