U toku radovi na prvoj dionici “Prve transferzale” u Sarajevu

Jedan od prvih cestovnih projekata čija realizacija je započela nakon što je ministar saobraćaja KS, Adnan Šteta stupio na funkciju bila je gradnja dugonajavljivane Prve transferzale u Sarajevu. 

Prva transverzala je gradska saobraćajnica koja treba da poveže petlju u Vogošći sa Željezničkom stanicom i naseljem Grbavica. Pripreme za realizaciju ovog projekta trajale su više godina da bi Općina Centar Sarajevo 27. septembra 2018. godine izdala građevinsku dozvolu za izgradnju prve faze I transverzale. Ugovor sa kompanijom Hering iz Širokog Brijega potpisan je dan kasnije

Tom prilikom, tadašnji premijer Vlade KS Adem Zolj najavio je početak radova, koji su kako je tada rekao trebali trajati 18 mjeseci.

Ipak, radovi su započeli u januaru 2019. godine, a kako je sredinom marta saopšteno iz Ministarstva saobraćaja KS, oni su tek intenzivirani sa početkom građevinske sezone te je i tada poručeno da će dionica trase Prve transverzale, od kružnog toka kod benzinske pumpe Gazprom do ulaza u prvi portal u sarajevskom naselju Šip.

Radovi započeti na prvih 1240 metara Prve transverzale, kako je iz Ministarstva saobraćaja saopšteno sredinom maja teku ubrzanom dinamikom. Ministar Šteta prilikom obilaska gradilišta je rekao da radovi značajno napreduju i da će biti okončani prije ugovorenog roka od 18 mjeseci, odnosno do kraja ove godine.  

Vrlo brzo ćemo krenuti sa pripremom dokumentacije i raspisivanjem javnog poziva za sljedeću fazu  projekta koja se odnosi na Tunel Kobilja glava  u dužini od 675 metara. Sve ide po planu, nastavljamo intenzivno gradnju svih saobraćajnica u kantonu.

Adnan Šteta, 16.05.2019.

Vrijednost ove faze radova iznosi 12.700.000 KM.

Osim aktivnosti na gradnji prve dionice ove saobraćajnice, održan je i sastanak predstavnika kantonalnih vlasti sa načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem i direktorom Zavoda za izgradnju KS Mirzom Hulusićem.

Ajnadžić je tada rekao da gradnja Prve transferzale spada u najviši red prioriteta Općine Centar.

Mi želimo da sve kapacitete stavimo na raspolaganje kako bi se realizacija projekta Prve transverzale još više dinamizirala. Realizacija tog projekta bi u velikoj mjeri riješila pitanje saobraćaja u općini Centar.

Nedžad Ajnadžić, 03.06.2019.

Najviše govora bilo je o ubrzanju rješavanja imovinsko pravnih odnosa na trasi Prve transferzale, rekao je predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković.

Naravno da su imovinsko-pravni odnosi jedan od većih problema u realizaciji ovog projekta. Razlog naše posjete je da vidimo koji su načini da se ubrzaju procesi. 

Elmedin Konaković, 03.06.2019.

S obzirom da radovi na gradnji prve dionice Prve transferzale teku planiranom dinamikom Istinomjer će ranijim obećanjima datim iz Ministarstva saobraćaja KS dati ocjenu radi se na tome, a nastavit ćemo pratiti da li će se radovi na toj dionici završiti do kraja 2019. godine, kako je to najavio ministar Šteta. 

(Istinomjer.ba)

Početkom naredne godine Banja Luka dobija elektronsku građevinsku dozvolu

Obećanje koje se odonsi na elektronsku građevinsku dozvolu jedno je od obećanja koje je Istinomjer izdvojio iz...

Popločavanje trga prekoputa Vijećnice teče po planu

Govoreći o projektu izgradnje prve javne podzemne garaže u Kantonu Sarajevo, načelnik Opštine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić početkom septembra ove godine najavio je i popločavanje trga koji se...


Počela provjera diploma zaposlenih u javnim ustanovama u RS

Dan nakon što se u javnosti pojavila informacija da je premijer RS, Radovan Višković zatražio da sve entitetske javne institucije i ustanove dostave informacije o diplomama zaposlenih, sam Višković...