Ispunjeno

U toku podjela udžbenika za sve osnovce na području opštine Prnjavor

Načelnik Opštine Prnjavor Darko Tomaš, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Republike Srpske početkom maja ove godine, najavio je, pored ostalog, da će lokalna zajednica na čijem je čelu obezbijediti udžbenike za 1.268 učenika/ca.

Foto: Opština Prnjavor

Tom prilikom, načelnik Tomaš podsjetio je da je skupštinska većina tokom usvajanja budžeta Opštine Prnjavor za 2022. godinu odlučila da, kako je rekao, olakša roditeljima finansijsku situaciju, te da je u tom kontekstu jedno od razmišljanja bilo da to bude podjela udžbenika za osnovce, odnosno za sve one kategorije za koje resorna ministarstva na entitetskom nivou ne nabavljaju udžbenike:

Mi znamo da Vlada Republike Srpske nabavlja udžbenike za određene kategorije učenika, ali da oni drugi nisu obuhvaćeni tim. Naše analize govorile su da je to nekih 1.268 učenika. Mi smo, prema cijenama udžbenika koje su važile u prošloj godini, obezbijedili u budžetu nekih 200 hiljada KM. Po našim računicama, bio je potreban taj iznos sredstava. Trenutno su cijene udžbenika za nekih 30% veće, što znači da će nam trebati negdje oko 268 hiljada KM, ali obezbjedićemo mi razliku u budžetu i smatram da će ovo biti posebno važno za roditelje u smislu pomoći njihovim kućnim budžetima s obzirom na to da su i cijene porasle za nekih 30 %.

Darko Tomaš, 7.5.2022.

Tomaš je u vezi s tim tada dodao da će Opština izvršiti javnu nabavku udžbenika, dok će oni biti podijeljeni preko škola, odnosno škola će vršiti njihovu distribuciju.

Podsjećamo, Istinomjer je i ranije pratio ispunjavanje sličnih obećanja, kao što su ona koja su dale opštinske vlasti u Čapljini, Drvaru i Općini Centar Sarajevo.

Kako je potvrđeno na zvaničnoj stranici Opštine Prnjavor 18.7.2022. godine, ugovor o nabavci i distribuciji knjiga potpisali su načelnik Tomaš i direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Novog Sarajeva Bojan Đenić.

“Predviđena je nabavka 1.150 kompleta knjiga za učenike od petog do devetog razreda, odnosno za sve učenike za koje knjige ne nabavljaju resorna ministarstva”, potvrdio je tom prilikom Tomaš, dok je direktor Đenić naglasio da je ovo prvi ovakav ugovor u ovoj godini koji su potpisali, kao i da će svi udžbenici biti dostavljeni na vrijeme.

Sa početkom školske godine novi udžbenici će dočekati učenike u školskim klupama. Čestitam načelniku Tomašu i odbornicima u Skupštini opštine što su iznašli potrebna sredstva, jer je ovo značajna ušteda za sve porodice.

Bojan Đenić, 18.7.2022.

Da je u osam osnovnih škola na području opštine Prnjavor počela podjela besplatnih udžbenika za sve učenike/ce, javnost je putem zvanične opštinske stranice obaviještena 24.8.2022. godine.

Tim povodom, iz Opštine su podsjetili da je udžbenike za osnovce od prvog do četvrtog razreda obezbjedila Vlada Republike Srpske, a udžbenike za osnovce od petog do devetog razreda Opština Prnjavor.

U budžetu Opštine za nabavku 1.150 kompleta udžbenika obezbjeđeno je 245.219 KM, a Prnjavor je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je ove školske godine nabavila udžbenike za osnovce. Načelnik opštine, Darko Tomaš čestitao je svim učenicima početak nove školske godine i poželio im da ostvare što bolji uspjeh u školovanju, naglašavajući da će učaganje u mlade i dalje biti prioritet u njegom radu.

Opština Prnjavor, 24.8.2022.

Ovim Istinomjer obećanje načelnika Opštine Prnjavor Darka Tomaša u vezi nabavke kompleta knjiga za učenike/ce od petog do devetog razreda, odnosno za sve učenike/ce za koje knjige ne nabavljaju resorna ministarstva, ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!