Ispunjeno

Pametni parking uspostavljen u Prijedoru

Početkom novembra 2022. godine službenici administracije Grada Prijedor i predstavnici kompanije Lanaco održali su sastanak nakon kojeg je saopšteno da će do kraja godine biti uspostavljena aplikacija GoParking u okviru projekta “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”. Kako je i najavljeno, od decembra 2022. godine, sistem je u potpunosti u funkciji.

Foto: Grad Prijedor
Foto: Grad Prijedor

Početkom novembra 2022. godine iz Grada Prijedor saopšteno je da će uvođenje ovog sistema na više načina unaprijediti upravljanje parking prostorom u ovom gradu.

Prije godinu i po uvedena je naplata parkinga putem SMS poruka, a ovim projektom otišli smo korak dalje i putem aplikacije naši građani mogu u svakom trenutku znati gdje mogu naći parking mjesto, a mi u Gradskoj upravi u svakom trenutku imamo uvid koliko je vozila na parkinzima, kolika je naplata taj dan i da li radnici na ovim poslovima ispunjavaju svoje zadatke i obaveze.

Dragoslav Kabić, 3.11.2022.

Predstavnici firme Lanaco su tom prilikom rekli da je u Prijedoru već započelo instaliranje parking opreme te da se očekuje da do kraja godine sistem u potpunosti profunkcioniše u smislu uvezivanja opreme i puštanja softvera u rad.

Projekat “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, osim Prijedora, realizuje se i u Tešnju, Zenici, Zvorniku i na Palama. Osim kompanije Lanaco, u projekat su uključeni i drugi partneri, a pokrovitelj je njemačka agencija za međunarodnu saradnju GIZ.

Kako je za Istinomjer rečeno iz Gradske uprave Grada Prijedor u decembru 2022. godine, sistem je u potpunosti u funkciji u smislu uvezivanja opreme i puštanja softvera u rad, kao što je bilo i najavljeno:

Kao što je i najavljeno, sistem je u potpunosti u funkciji u smislu uvezivanja opreme i puštanja softvera u rad. (…) GoParking sistem nalazi se u sastavu GoPlatforme i kao IoT rješenje ima za cilj da svakodnevni život građana u saobraćaju učini jednostavnijim i funkcionalnijim. U sklopu aplikacije GoParking puštena su sljedeća rješenja: Smart Parking Sistem predstavlja upotrebu modernih tehnoloških i komunikacijskih rješenja (senzori, kamere, softverska rješenja/mobilne aplikacije) u upravljanju parkinzima, praćenje cjelokupnog rada i administracija poslova, potpuna kontrola naplate. Građani imaju mogućnost direktnog praćenja parkinga putem aplikacije (broj slobodnih mjesta, navigacije do parkinga, senzori, displeji).

GU Grada Prijedor, 22.12.2022.

Aplikacija je besplatna i dostupna za download putem Google Play aplikacije za Android i iOS uređaje.

S obzirom na činjenicu da je aplikacija GoParking u sklopu projekta “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH” puštena u rad do kraja godine, kako je i najavljeno početkom novembra, Istinomjer ovo obećanje ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!