Najave

U Prijedoru najavljena uspostava pametnog parkinga do kraja godine

Početkom novembra 2022. godine službenici administracije Grada Prijedora i predstavnici kompanije Lanaco održali su sastanak nakon kojeg je saopšteno da će do kraja godine biti realizovana aplikacija Goparking u okviru projekta “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”.

Foto: Grad Prijedor
Foto: Grad Prijedor

Početkom novembra 2022. godine iz Grada Prijedor saopšetno je da će uvođenje ovog sistema na više načina unaprijediti upravljanje parking prostorom u ovom gradu.

Prije godinu i po uvedena je naplata parkinga putem SMS poruka, a ovim projektom smo otišli korak dalje i putem aplikacije naši građani mogu u svakom trenutku znati gdje mogu naći parking mjesto, a mi u Gradskoj upravi u svakom trenutku imamo uvid koliko je vozila na parkinzima, kolika je naplata taj dan i da li radnici na ovim poslovima ispunjavaju svoje zadatke i obaveze.

Dragoslav Kabić, 3.11.2022.

Predstavnici firme Lanaco su tom prilikom rekli da je u Prijedoru već započelo instaliranje parking opreme te da se očekuje da do kraja godine sistem u potpunosti profunkcioniše u smislu uvezivanja opreme i puštanja softvera u rad.

Projekat “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, osim Prijedora, realizuje se i u Tešnju, Zenici, Zvorniku i na Palama. Osim kompanije Lanaco, u projekat su uključeni i drugi partneri, a pokrovitelj je njemačka agencija za međunarodnu saradnju GIZ.

Istinomjer će pratiti da li će aplikacija Goparking u sklopu navedenog projekta biti na raspolaganju građanima/kama Prijedora do kraja ove godine, kako je najavljeno na sastanku početkom novembra.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!