Neutemeljeno

U Japanu nije zabranjeno voziti se sam u automobilu

Suprotno tvrdnji Mladena Petrovića, direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, u Japanu nije zabranjeno voziti se sam u automobilu.

Izvor: Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Mladen Petrović gostovao je 5. marta 2024. godine u programu RTRS-a. Petrović je govorio o predstojećim kampanjama Agencije, ustvrdivši da je u Japanu zabranjeno voziti se sam u automobilu.

Kad sam bio u Japanu, kod njih si obavezan, ako je jedan čovjek, da vozi motocikl ili bicikl. Ne smije da ide jedan čovjek u jednom vozilu, jer je trošenje i prostora, i svega.

Mladen Petrović, 5.3.2024.

Na internet-stranici Japanske automobilske federacije (JAF), u dijelu koji se tiče vožnje motornih vozila u Japanu, navedena su osnovna pravila za vozače/ice, primjeri saobraćajnih znakova, vrste semafora, hitne mjere te informacije oko osiguranja i iznajmljivanja vozila.

Ni na jednom mjestu na internet-stranici JAF-a, kao ni na stranici Japan Insurance, nije navedeno da je zabranjeno jednoj osobi voziti automobil te da se mora voziti na motociklu ili biciklu.

Nikakva slična tvrdnja ne može se naći ni na internet-stranici Car from Japan, na kojoj su navedeni fakti oko posjedovanja automobila u ovoj zemlji. Na ovom se mjestu navodi da je vožnja u Japanu relativno slična vožnji u većini drugih zemalja u smislu saobraćajnih pravila, s izuzetkom da se u ovoj državi vozi lijevom stranom.

Voziti se sam nije bilo preporučljivo u nekim državama tokom trajanja Drugog svjetskog rata, kao što su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Kanada, kako bi se uštedjelo gorivo za vojne potrebe.

Na upit Istinomjera, iz Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini odgovoreno je da postoji mogućnost da lokalne zajednice uvedu takvu regulativu, ali ona nije generalno propisana zakonima u Japanu. Iz Ambasade su dodali da trenutno ne raspolažu informacijama da li su i koje lokalne zajednice uvodile takvu regulativu.

Nakon što je za Istinomjer odgovoreno iz japanske ambasade, upitom smo se obratili i direktoru Petroviću za komentar. U odgovoru, Petrović je rekao da se njegova izjava odnosila na kulturu i mentalni sklop u Japanu, a ne da je ovakva praksa zakonski uređena.

Izjavio sam u smislu da im je takva kultura i mentalni sklop racionalnosti da kad god mogu da racionalno djeluju, da tako i rade i da je veliki broj motocikala i bicikala na saobraćajnicama upravo zbog ekonomičnijeg i racionalnijeg pristupa. Naravno da ne mislim da je zakonski uređeno jer je nemoguće to zakonski urediti. Nego je samo njihova disciplina i pristup životu i okolini takav, da često koriste prevozna sredstva osim automobila, ako putuju sami, odnosno prevoze se sa tačke a na tačku b. Vrlo često kombinuju javni prevoz sa biciklima i motociklima. I da time štede na prostoru, doprinose ekonomičnosti i manjem zagađenju okoline.

Mladen Petrović, 6.3.2024.

Shodno činjenicama prema kojima u Japanu nije obaveza da se osoba, ukoliko je sama, vozi biciklom ili motociklom umjesto motornim vozilom, Istinomjer tvrdnju Mladena Petrovića izrečenu na RTRS-u da u Japanu postoji obaveza da se jedna osoba ne smije voziti sama u automobilu ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!