Tri godine obećanja o početku gradnje TE Banovići

Iako je dugonajavljivana TE Banovići ove godine uveliko trebala biti u fazi gradnje, to se po svemu sudeći neće još uvijek desiti jer, kako prenose mediji, nisu obezbjeđena sva potrebna sredstva. Bez obzira što je većina kreditnih sredstava osigurana prošle godine kod konzorcija kineskih banaka, prepreku za početak realizacije ovog projekta sada predstavlja nedostatak 15% potrebnog novca koji je trebao biti osiguran kroz kredite domaćih banaka.

Izgradnja TE Banovići našla se i u predizbornom programu SDA 2014. godine, a skora gradnja je u više navrata obećavana tokom ovog mandata, zajedno sa gradnjom drugih energetskih objekata i infrastrukturnih projekata, čija gradnja također nije počela, o čemu je tada pisao i istinomjer.

Aktivnosti aktuelnog saziva Vlade FBiH na realizaciji ovog projekta započele su u augustu 2015. godine, kada je prihvaćena Informacija o aktivnostima na izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići, Blok 1-350 MW – Treća faza tenderskog postupka, koju je pripremio Rudnik mrkog uglja “Banovići”. Vlada je tada dala prethodnu saglasnost na predloženi izbor ponuđača – kineske kompanije „Dongfang Electric Corporation Limited DEC“ i saglasnost da Uprava i Nadzorni odbor RMU “Banovići” d.d. Banovići nastave aktivnosti na izboru strateškog partnera za ovaj projekt. Saopšteno je da će se o „svemu konačno izjasniti Parlament FBiH.“

U oktobru je Vlada FBiH dala i saglasnost na predloženi Sporazum o strateškoj saradnji između RMU „Banovići“ i kompanije Dongfang Electric Corporation Limited iz Kine, potpisan 12.10.2015. godine. Tada je data saglasnost i na predloženi Ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji ovog energetskog objekta.

Nakon što su to učinili Vlada i Parlament FBiH i Skupština preduzeća Rudnici mrkog uglja ”Banovići” d.d. Banovići, u novembru 2015. godine, je dala saglasnost na izbor kineske kompanije za strateškog partnera za finansiranje i izgradnju TE Banovići.

Još tada je najavljeno da će gradnja započeti 2016. godine, a očekivani rok za završetak radova bio je kraj 2019. godine. To se međutim nije dogodilo, a razlog je bio nedostatak finansijskih sredstava kao i neizdavanje građevinske dozvole. Vlada FBiH inače je početkom 2016. godine, po skraćenom postupku, u Parlament FBiH uputila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji BiH koji je usvojen u martu iste godine.

Ciljevi izmjena i dopuna ovog Zakona, kako je obrazloženo iz Vlade FBiH, bili su upravo stvaranje osnove za pokretanje procedure odobravanja garancija za finansiranje projekata izgradnje bloka 7-450 MW Termoelektrane Tuzla i bloka 1-350 MW Termoelektrane Banovići.

Većina sredstava, njih 85%, obezbjeđeno je nakon jednogodišnjih pregovora sa kineskom ICBC bankom sredinom 2017. godine, a kako je tada najavljeno, gradnja je trebala početi krajem prošle godine.

Ministarstvo će izdati energetsku dozvolu. Banovići će ići u dalju aktivnost. Nadam se da će ući u izradu krajem ove godine, a za 40-ak mjeseci bi trebalo pustiti TE u pogon.”

Stipe Buljan, sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, 31.07.2017.

Nakon što gradnja nije počela, dobili smo nove najave početka gradnje, ali u 2019. godini.

To je ono što interesuje i dioničare, i uposlenike, i javnost – projekat nije stao, nije zaustavljen! Dobili smo od Vlade FBiH pismo podrške upućeno konzorciju domaćih banaka. Istovremeno razgovaramo sa Razvojnom bankom Mađarske. Polovinom mjeseca imamo i drugi sastanak u Budimpešti zajedno sa kineskim partnerima. Nadam se da će se postignuti dogovor. Traže se i neki drugi modeli. Nadam se da ćemo do kraja rada ove vlade potpisati, ako ne, nadam se da ćemo do nove godine ili najkasnije do januara imati to privedeno kraju.”

Munever Čergić, generalni direktor RMU Banovići, 07.07.2018.

I sam premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić izrazio je nešto ranije nadu da će realizacija ovog projekta početi uskoro.

Nijedan projekat bitan za Federaciju ne smije i neće biti stvar politike. Tako i Termoelektrana Banovići. I za TE Banovići i za Blok 7 u Tuzli se trebaju zalagati svi koji ovoj zemlji žele rast i napredak, bez obzira na stranačko opredjeljenje. TE Banovići nije ničiji privatni projekat već investicija od velikog značaja za Federaciju i njene građane. Mi dakle i dalje radimo na tome da obezbijedimo Banovićima svu neophodnu pomoć da pregovori oko početka gradnje budu završeni uspješno i ja se nadam da će oba ključna energetska projekta u Tuzlanskom kantonu krenuti u realizaciju otprilike u isto vrijeme.”

Fadil Novalić, 17.06.2018.

Gotovo isto je Novalić govorio i godinu dana ranije, prilikom sastanka sa kineskim ambasadorom u BiH Čen Boom, kada je rekao da je priprema gradnje TE Banovići “u završnoj fazi i da bi uskoro mogla uslijediti i konkretizacija.”  

Ostatak sredstava, međutim, još uvijek nije obezbjeđen, tako da se početak gradnje TE Banovići gotovo sigurno neće desiti u ovoj godini, kao uostalom ni gradnja niti jednog od najavljenih energetskih objekata. Tekući mandat Vlade FBiH je na samom izmaku, a i on će ostati bez velikih rezultata u oblasti gradnje energetskih objekata.

(Istinomjer.ba)

“Vruć krompir” zabrane izvoza trupaca i uvođenja taksi entiteti prebacili državnom nivou

Sasvim je jasno da šumarski i drvoprerađivački sektor na području čitave BiH nisu uređeni na način na koji bi se velika...

Hoće li se pristup problemu odlaganja otpada u BiH promijeniti nakon slučaja deponije Uborak?

Iz posljednjih dešavanja i problema vezanih za odlaganje otpada na gradskoj deponiji u Mostaru jasno je da jednom ovako važnom pitanju nadležne strukture nisu prišle sa dovoljno odgovornosti....Ukidanje smrtne kazne u RS kao dio amandmanskog paketa

Izvještaji Evropske komisije o Bosni i Hercegovini, između ostalog, u više navrata naglašavali su i da je potrebno ukinuti odredbu o smrtnoj kazni u Ustavu entiteta Republika Srpska. Iako nikada nije...