Analize

Treća godina mandata uprave Opštine Istočno Novo Sarajevo

Infrastrukturni projekti, izgradnja gradskog trga, kao i izgradnja sportske dvorane bili su u fokusu treće godine mandata opštinske uprave Istočnog Novog Sarajeva, odnosno načelnika Ljubiše Ćosića.

Načelnik Ćosić je u svojoj predizbornoj kampanji dao ukupno 36 obećanja, od čega je za protekle tri godine ispunjeno njih četiri. Značajniji progres zabilježen je u 14 obećanja, dok su 4 ocijenjena kao započeta. Nezapočeto je ostalo 10 obećanja, dok su 3 ocijenjena kao neutemeljena, te 1 kao zaustavljeno.

Izgradnja sportske dvorane

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiša Ćosić najavio je 2017. godine kako finansijska sredstva za izgradnju sportske dvorane postoje, te da će tender za izvođenje radova na ovom objektu biti objavljen do kraja te godine.

Ipak, nastavak realizacije izgradnje sportske dvorane u ovoj lokalnoj zajednici uslijedio je tek krajem augusta 2018. godine kada su načelnik Ćosić i direktor firme “Jokić invest” Igor Jokić potpisali ugovor u vrijednosti od 4.000.000 KM. Ćosić je tada rekao da će Opština vršiti svakodnevni nadzor tokom gradnje dvorane, a da će posebna pažnja biti usmjerena prilikom izrade proračuna i postavljanja krovne konstrukcije, kako se ne bi ponovo urušila.

Za izgradnju dvorane Vlada Republike Srpske i Opština Istočno Novo Sarajevo, obezbijedile su 2.000.0000 KM.

U julu ove godine, započeli su radovi na postavljanju krovne konstrukcije na sportskoj dvorani u Istočnom Novom Sarajevu.

Izgradnja gradskog trga

Ministar finansija u Vladi Republike Srpske, Zoran Tegeltija i načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiša Ćosić krajem novembra 2017. godine potpisali su ugovor o prebacivanju milion eura donacije Vlade Srbije sa računa Ministarstva finansija na račun opštine. Tada je navedeno da će taj novac biti iskorišten za izgradnju trga u Opštini Istočno Novo Sarajevo.

Kako je navedeno Trg Republike Srpske će imati centralnu zonu od 9.000 metara kvadratnih popločanih prirodnim kamenom, spomenik, dvije gradske česme, fontane i klupe, te “zelenu zonu” koja se naslanja na dvoranu, a koja će biti u mogućnosti da primi 2.100 gledalaca.

Radovi na izgradnji trga počeli su 2018. godine, a prema riječima načelnika Ćosića, najveći dio Trga Srbija, čiju izgradnju u potpunosti finansira Vlada Srbije sa 2.000.000 KM, biće završen do kraja godine, osim dijela koji je uslovljen završetkom radova na sportskoj dvorani, dok gradnju javnog parkinga ispred dvorane finansira opština sa 600.000 KM.

Razvoj ulične rasvjete

Neki od projekata urađenih u 2019. godini su: nova LED rasvjeta u ulici Vuka Karadžića, nova LED rasvjeta u ulici Jovana Dučića, dodatna rasvjeta u ulici Stefana Nemanje itd.

Također je osvijetljen i parking prostor u stambenom Bloku I, u ulici Spasovdanska.

Podsjećamo i na neka od obećanja čija realizacija još uvijek nije započela, a to su:

Završetak galerije “Kućanski”, izgradnja Aqua parka, rekonstrukcija Tomića vrela itd.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!