TE Ugljevik će od jeseni proizvoditi električnu energiju

Dugo očekivani i prolongirani remont termoelektrane Ugljevik započeo je 1. jula ove godine, sa rokom od 90 dana za završetak radova. Ukupna vrijednost ovog kapitalnog remonta je oko 40 miliona KM, a izvodi se prvi put nakon 2010. Početak remonta se odlagao do ove godine, a TE Ugljevik je pretrpila i 13 neplaniranih zastoja.

Ovaj kapitalni remont je prolongiran za ovu godinu upravo zbog pripreme jednog takvog zahvata – rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja, koja je preduslov i za uspješan rad sistema za odsumporavanje dimnih gasova termoelektrane, čija izgradnja je takođe počela nedavno. Vrijeme potrebno za rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja je devedeset dana, tako da u vrijeme redovnog godišnjeg remonta, koji traje znatno kraće, ne bi mogla biti završena. Vrijednost rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja je 9,5 miliona eura.

(Milutin Tasovac, izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj termoelektrane u RiTe Ugljevik, 05.07.2017.)

Resorni ministar je, najavljujući remont i ugradnju elektrofiletera, najavio i radove na odsumporavanju, što predstavlja projekt vrijedan blizu 160 hiljada KM, koji će se izvoditi u saradnji sa japanskom kompanijom, a Vlada Japana kreditirati će realizaciju ovog procesa.

Time će Republika Srpska izvršiti svoju obavezu u okviru programa `Nerpa` i na taj način pokazati još jednom punu odgovornost za sprovođenje direktiva EU koje se odnose na energetsku oblast.

(Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, 14.07.2017.)

Završetak radova i početak proizvodnje električne energije, što je najavljeno kao jedan od ekfekata, željno se iščekuje, obzirom da je Republika Srpska bila “primorana” da uvozi električnu energiju iz Federacije BiH, Hrvatske i Srbije, upravo zbog odluke o remontu u vrijeme suša i smanjene proizvodnje u hidroelektranama. Ova odluka koštala je RS milionskih iznosa. Podsjećamo, Elektroprivreda Republike Srpske bila je glavni izvoznik struje u regionu, sa udjelom oko 10% u ukupnom izvozu RS.

Rukovodstvo TE Ugljevik potvrdilo je krajem auguta da se radovi odvijaju predviđenom dinamikom, remont privodi kraju te da će zaključno sa 30. septembrom radovi biti završeni.

Međutim, ovaj rok nije ispoštovan, a da će se to desiti nagovijestio je posljednjeg septembarskog dana direktor RiTE Ugljevik, Đorđe Popović koji je kazao kako remont kasni zbog “nepredviđenih radova na generatoru”.

Ovo su za Istinomjer potvrdili i iz službe za informisanje RiTE Ugljevik.

Glavni razlog je što se nakon zaustavljanja termoelektrane i otvaranja generatora pojavila potreba za neodložnim radovima koji prvobitno nisu bili planirani, a ovaj zastoj se morao iskoristiti za njihovo otklanjanje kako bi obezbjedili siguran i pouzdan rad u narednim godinama.. U ovogodišnjem kapitalnom remontu, po obimu poslova  i značaju najvećem remontu koji je rađen u protekle trideset dvije godine rada ugljevičke termoelektrane,, su urađeni brojni ozbiljni zahvati  na popravci, rekonstrukciji pa i potpunoj zamjeni pojedinih postrojenja.  Jedan od tih kapitalnih zahvata je i rekonstrukcija-zamjena elektrofilterskog postrojenja termoelektrane, posao koji se bilo gdje u svijetu radi četiri do šest mjeseci, a ovdje je bio planiran da se obavi za rekordnih 90 dana. U toku remonta posebna pažnja se posvetila kvalitetu izvedenih radova. Očekujemo da će se efekti urađenih poslova pozitivno odraziti na pouzdan rad termoelektrane i povećan obim proizvodnje u narednim godinama . Za nekoliko dana moći ćemo sa ponosom da kažemo da su svi planirani remontni zahvati urađeni kvalitetno i da će termoelektrana moći da radi na zavidnom nivou još dugo godina i proizvodi jednu trećinu električne energije u Elektroprivredi RS.”

Služba za informisanje RiTE Ugljevik, 03.10.2017.

Iz Službe za informisanje navode da su poslovi na kapitalnom remontu uspješno završeni na gotovo svim postrojenjima na kojima su obavljene potrebne probe i provjere, dok  radovi kasne na kapitalnom remontu generatora, zbog naknadno povećanog obima poslova, kao i na elektrofilterskom postrojenju. Ipak navode kako se završetak radova očekuje u narednim danima. 

Završetak radova se očekuje u narednih sedam dana, a odmah potom i pokretanje proizvodnje el.energije.”

Služba za informisanje RiTE Ugljevik, 03.10.2017.

S obzirom da radovi na remontu RiTE Ugljevik kasne u odnosu na ranije predviđeni rok i da još uvijek nije pokrenuta proizvodnja el. energije u ovom postrojenju, Istinomjer će ovo obećanje ocijeniti kao neispunjeno. Svakako ćemo nastaviti pratiti i da li će remont TE Ugljevik biti završen u novom roku.

(Istinomjer.ba)

Mandatar SDP-a BiH u Ze-do kantonu prikupio potpise podrške

Zastupnici sedam stranaka vladajuće koalicije, njih 21 u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona svojim su potpisima...

Brisel i dalje čeka odgovore na dodatna pitanja

Izetbegović je izjavio da je “pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara”. Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke...Stranke “BH bloka” ipak učestvovale u izboru delegata u Dom naroda PFBiH po osporavanom Uputstvu CIK

Nešto manje od mjesec dana nakon što su predstavnici SDP-a BiH, DF-a i Naše stranke iznijeli stavove svojih partija po pitanju njihovog odnosa spram donesenog Uputstva CIK, na nastavku...