Nedosljedno

Sve Mehmedovićeve ad-hoc komisije i paušali

Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH, je izjavio da je “predložio da se ide u smanjenje plaća 20 posto, prvenstveno zastupnicima”, te da je predložio i ukidanje paušala jer, kako je kazao, “to je kategorija koja je nepoznata u mnogim zemljama oko nas.”
Također, Mehmedović je predložio i da se smanje primanja za ad hoc komisije “jer je očigledno da se u Parlamentranoj skupštini formiraju ad hoc komisije za sve i svašta“.
“Smatram da je to bespotrebno trošenje novca i da treba na jedan drugačiji način da se i zastupnici i delegati u Domu naroda ophode prema trošenju budžetskih sredstava”, kazao je Mehmedović.

(FENA, 20. 6. 2012.)

Komentar:

U izjavi Šemsudina Mehmedovića ne bi bilo ničeg spornog, da do sada i sam nije bio “korisnik” paušala i član ad hoc komisija. Naime, obnašajući dužnost delegata u Predstavničkom domu PS BiH, Mehmedović je, primjerice, u 2009. godini mjesečno zarađivao u prosjeku 7.409 KM (plata, topli obrok, paušal – koji je Mehmedović spomenuo kao sporan – odvojen život, posjeta porodici, dnevnice…

Mehmedović je, također, do 31. 10. 2010. godine bio član ad-hoc Istražne komisije PSBiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava. Detalji OVDJE.

Dakle, pozitivno je što je Mehmedović konačno progovorio o ovakvom trošenju sredstava poreskih obveznika. No, za činjenicu da se toga sjetio tek nakon što je i sam učestvovao u aktivnostima koje finansijski opterećuju sve građane BiH, od tima “Istinomjera” dobija ocjenu – nedosljedno.

Pitajte Istinomjer!