Neistina

Šuplja priča, šuplje cijevi, vode nema

Zlatko Petrović
Zlatko Petrović

“Uzrok trenutnu izuzetno niskog nivoa vode u našim rezervoarima je izuzetno nepovoljna hidrološka situacija, jer u zadnja četiri mjeseca nije bilo obilnijih padavina. Ovo je najmanji nivo vode od kada Sarajevo pamti i razlog zato je, prije svega, prirodni fenomen”, kazao je ministar Petrović i zamolio građane KS da prihvate ove činjenice, te da u skladu sa njima maksimalno racionaliziraju potrošnju vode u svojim domaćinstvima.

(www.ks.gov.ba 19. 10. 2012.)

Komentar:

Pronaći krivca za nestašicu vode u gradu koji je jedan od najbogatijih tim resursom u Evropi, možda i svijetu, izuzetno je teško. Iako dio problema, do duše mali, zaista predstavlja nedostatak padavina za ovo doba godine, Vodovod i kanalizacija, firma koja je postala “poznata” po nepotizmu, nepravilnostima i netransparentnom radu, ipak je u 2012. godini, otkrila nimalo ohrabrujuću “tajnu” Sarajlijama, istovremeno demantujući ministra iz dva mandata, Zlatka Petrovića:

“Ukoliko se što prije ne počne s obnovom dotrajalih, šupljih i polomljenih vodovodnih cijevi u cijelom gradu, građani Sarajeva će i u narednom periodu ostajati bez pitke vode tokom dana i nekoliko sati noću. Ako se to ne počne raditi, stanje s vodosnabdijevanjem, kako navode iz preduzeća Vodovod i kanalizacija, neće znatno popraviti ni obilne jesenje kiše, ako ih bude”, rekla je glasnogovornica ViK-a Mirjana Trifunović u izjavi za Dnevni avaz, 20. 11. 2012. godine.

Gubici vode iz godine u godinu su u stalnom porastu, a prema nekim procjenama iznose oko 70 posto, što je nedopustivo po svim svjetskim standardima.

Građani i građanke Sarajeva koje Petrović poziva na racionalnu potrošnju vode, s pravom su revoltirani, ali i ostavljeni na cjedilu. Ministar Petrović je pokazao da zapravo i ne zna zašto nemamo vode, te je jednom neistinitom izjavom kompletnu krivicu za nestašicu vode prebacio na prirodu.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!