Neispunjeno

“Revizija, otprilike, plan”, a u Sarajevu zrak nikad gori

Zlatko Petrović
Zlatko Petrović

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović upoznao je prisutne o aktivnostima koje Ministarstvo poduzima na izradi planskih dokumenata za prevenciju i smanjenje zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo, posebno u grijnoj sezoni kada je problematika zagađenja zraka najizraženija. Po riječima pomoćnice ministra za zaštitu okoliša Zijade Krvavac, u planu je revizija studije o uspostavljanju mreže mjernih stanica iz 2004., a u skladu s kriterijima novog federalnog pravilnika o vršenju monitoringa kvaliteta zraka, pri čemu je za optimalnu pokrivenost Kantona Sarajevo potrebno manje stanica od prvobitno planiranih 16.

(Avaz.ba, 28. 1. 2013.)

Komentar:

Sarajevo je ponovo najzagađeniji grad u Evropi, automobili koji krstare cestama glavnog grada države su u prosjeku stari 16,99 godina, građani lože ćumur, stare gume i smeće iz kontejnera i tako se griju, a resorno ministarstvo, kojim upravlja ministar Petrović, nam nudi monitoring zraka i “reviziju studije” koja je “u planu”, ili, kako je i sam ministar izjavio “da se završava akcioni plan za smanjenje lebdećih čestica, koji bi trebao biti gotov za otprilike sedam dana. Naglasio je da će se provoditi odgovarajuće inspekcije i da će se provoditi adekvatne mjere još ove zimske sezone. ‘To znači da će dolaziti do zabrana rada pogona koji ne zadovoljavaju odgovarajuće propise, a građani će morati da prilagode svoje ponašanje’.” (AlJazeera, 4. 1. 2013.)

Ministrovih “otprilike sedam dana” za reviziju studije o lebdećim česticama i monitoring zraka su se pretvorili u “plan”, kako je izjavila njegova pomoćnica. No, građani svakako ništa konkretno i ne bi imali od revizije studije, jer monitoring zraka svakako neće popraviti stanje. Jedino čemu se građani mogu nadati (a za šta ministar definitivno nije “nadležan”) jeste proljeće, kada će zrak konačno postati čistiji. Sarajevu hronično nedostaje konkretna i odlučna akcija protiv zagađivača, koju mora pokrenuti Vlada KS na prijedlog resornog ministarstva – Petrovićevog u ovom slučaju – a koja bi rezultirala smanjenjem zagađenja zraka na radost djece, starijih, trudnica, ali i svih ostalih građana koji udišu najgori zrak u Evropi.

No, ministar očito nema volju za takvu akciju, a (neispunjenih) obećanja mu ne manjka.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!