Neistina

Sudije Ustavnog suda ne biraju se iz redova konstitutivnih naroda

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević (SNSD) komentarisao je nedavno rad Ustavnog suda BiH. Kovačević je tom prilikom izjavio da je Ustavnom sudu BiH cilj “nanošenje štete” Republici Srpskoj te je također iznio jednu neistinitu tvrdnju.

Izvor: RTRS

Govoreći o sastavu Ustavnog suda, Kovačević je izjavio da dvojica sudija koji se biraju iz Republike Srpske “moraju biti Srbi”.

Suština svih institucija, zajedničkih institucija na nivou BiH, jeste upravo u tome da obavezno, ali obavezno ima predstavnike oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda. To je tako definisano Ustavom BiH koji bi Ustavni sud morao da štiti. Tako je definisano i za Ustavni sud BiH, pa je jasno tamo navedeno da dvoje od šestoro sudija koji se biraju u BiH bira RS, odnosno NSRS kao institucija, i da su to dvoje sudija koje moraju da budu Srbi. Dakle, tu su zastupljene dvije jako bitne stvari: da su predstavnici jednog od dva entiteta i predstavnici jednog od tri konstitutivna naroda.

Radovan Kovačević, 20.6.2023.

Sastav i izbor sudija Ustavnog suda BiH definisani su članom VI Ustava Bosne i Hercegovine (Ustavni sud). Ovim članom predviđeno je da se Ustavni sud sastoji od devet članova, od kojih četiri bira Predstavnički dom Parlamenta FBiH, dva bira Narodna skupština Republike Srpske, dok preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija s Predsjedništvom.

Pored toga, članom VI Ustava BiH dalje je definisano da za sudije Ustavnog suda BiH mogu biti imenovani istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda koji imaju pravo glasa.

U skladu s navedenim, jasno je da pripadnost bilo kojem konstitutivnom narodu ne igra nikakvu ulogu pri izboru sudija u Ustavni sud BiH.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH održao je 19.6.2023. vanrednu sjednicu na kojoj su razmatrane, kako se navodi u saopćenju Ustavnog suda BiH, “vanredne okolnosti u kojima se Ustavni sud našao zbog političkih pritisaka na potpredsjednika Zlatka M. Kneževića”.

U saopćenju Ustavnog suda također se navodi da se ova institucija suočava s najvećom krizom u posljednjih 28 godina svog postojanja te da se u javnosti tim povodom “objavljuju i prenose dezinformacije o određenim ustavnopravnim pitanjima”. Ustavni sud BiH je na spomenutoj sjednici donio Odluku o izmjeni Pravila Ustavnog suda BiH kojom se briše odredba člana 39. tih pravila.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, kvorum u Ustavnom sudu čini većina svih članova Suda, dakle pet sudija bez obzira na to koje ih je nadležno tijelo izabralo, a i odluke se donose većinom glasova svih članova Suda (pet sudija). Odredbe Ustava Bosne i Hercegovine ne poznaju mogućnost da Ustavni sud bude u blokadi, odnosno da ne može donositi odluke iz svoje nadležnosti. Takva mogućnost se ne može propisati ni bilo kojim drugim pravnim aktom niže pravne snage od Ustava Bosne i Hercegovine. Imajući to u vidu, Ustavni sud je na današnjoj vanrednoj sjednici donio Odluku o izmjeni Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i brisao odredbu člana 39. tih pravila.

Ustavni sud podsjeća Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i Narodnu skupštinu Republike Srpske da već deset, odnosno sedam mjeseci nisu izvršili svoju ustavnopravnu obavezu i izabrali sudije koji trenutno nedostaju u Ustavnom sudu, čime otežavaju rad Ustavnog suda.

Saopćenje Ustavnog suda, 19.6.2023.

Član 39. Pravila Ustavnog suda BiH predviđao je odgađanje plenarne sjednice Ustavnog suda kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom PFBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrao NSRS. Brisanjem ovog člana onemogućeno je odgađanje sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu.

Povodom ove odluke Ustavnog suda, Milorad Dodik održao je 20.6.2023. sastanak s predstavnicima institucija Republike Srpske i predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka iz RS. Dodik je tom prilikom izjavio da je Ustavnom sudu ostavljen ultimatum da do petka u 12 sati poništi donesenu odluku.

U srijedu, 21.6.2023, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, kao i nekoliko zaključaka u vezi sa, kako se navodi u saopćenju NSRS, “neustavnim djelovanjem Ustavnog suda BiH”.

S obzirom na činjenicu da Ustav Bosne i Hercegovine ne predviđa da dvojica sudija Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske moraju biti Srbi, kako je ustvrdio Radovan Kovačević, Istinomjer njegovu tvrdnju ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!