Stav OHR-a i Delegacije EU o 9. januaru poznat je od ranije

U nedavnom gostovanju u programu N1 televizije, zastupnik HDZ-a u državnom parlamentu, Nikola Lovrinović, je između ostalog govorio i o prisustvu delegacije HDZ-a BiH na proslavi 9. januara u Banjaluci.

Na pitanje o “osudama” koje su uputili političari iz Hrvatske, poput Stipe Mesića, Tomislava Karamarka i drugih, Lovrinović je rekao:

Nisam čuo nijedan službeni stav od Evropske komisije, Evropskog parlamenta, od OHR-a, službeni stav koji je govorio o svečanosti. Osoba koju vi spominjete, niti je službena niti zvanična.”

Nikola Lovrinović, 14.01.2019.

Podsjećamo da su se u vezi proslave 9. januara kao Dana RS iz OHR-a i Delegacije EU oglasili još prošle godine.

Iz Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini tada su podsjetili na odluku Ustavnog suda BiH kojom je proslava Dana Republike Srpske (RS) 9. januara proglašena neustavnom te istakli da EU pridaje veliki značaj nesmetanom funkcioniranju demokratskih institucija, uključujući provedbu odluka Ustavnog suda.

Sličan stav imao je i Visoki predstavnik, Valentin Inzko koji je izjavio:

Niko unutar međunarodne zajednice, uključujući i mene, nije protiv toga da RS ima svoj dan. Na primjer, 21. novembar, dan kada je potpisan Dejtonski sporazum 1995, koji se, uostalom, već obilježava u RS-u. Ali to se mora organizirati u skladu sa pravnim okvirom i bez diskriminacije. Ustavni sud BiH je procijenio ustavnost obilježavanja 9. januara kao Dana RS-a i utvrdio da je to neustavno.”

Valentin Inzko, 21.01.2018.

Ove reakcije uslijedile su više od godinu dana nakon što je Narodna Skupština RS krajem 2016. godine usvojila Zakon o Danu Republike Srpske, kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan kao sekularni praznik. Zakon je usvojen nakon što je Ustavni Sud BiH raniji Zakon u novembru 2015. godine proglasio neustavnim.

S obzirom da su stavovi OHR-a i Delegacije EU u BiH u vezi sa obilježavanjem Dana RS 9. januara poznati već duže vremena, Istinomjer će izjavu Nikole Lovrinovića ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

 

Ne postoji “izborni zakon Federacije BiH”

U svjetlu najnovijih rasprava i pokušaja dogovora u vezi izmjena izborne legislative u BiH, član Predsjedništva SDS-a i...

Ministre koji čine sastav Vijeća ministara BiH ne bira “narod”

Gostujući u emisiji “Upitnik” na Radio televiziji Srbije, 14. januara 2020. godine, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik ustvrdio je pored ostalog da ministre koji čine sastav Vijeća...


Plata u RS je 1998. godine bila veća od 80 KM

Gostujući u programu Alternativne televizije (ATV), član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik se u kontekstu rasta plata u RS, osvrnuo na period kada je prvi put došao na poziciju...