Stav OHR-a i Delegacije EU o 9. januaru poznat je od ranije

U nedavnom gostovanju u programu N1 televizije, zastupnik HDZ-a u državnom parlamentu, Nikola Lovrinović, je između ostalog govorio i o prisustvu delegacije HDZ-a BiH na proslavi 9. januara u Banjaluci.

Na pitanje o “osudama” koje su uputili političari iz Hrvatske, poput Stipe Mesića, Tomislava Karamarka i drugih, Lovrinović je rekao:

Nisam čuo nijedan službeni stav od Evropske komisije, Evropskog parlamenta, od OHR-a, službeni stav koji je govorio o svečanosti. Osoba koju vi spominjete, niti je službena niti zvanična.”

Nikola Lovrinović, 14.01.2019.

Podsjećamo da su se u vezi proslave 9. januara kao Dana RS iz OHR-a i Delegacije EU oglasili još prošle godine.

Iz Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini tada su podsjetili na odluku Ustavnog suda BiH kojom je proslava Dana Republike Srpske (RS) 9. januara proglašena neustavnom te istakli da EU pridaje veliki značaj nesmetanom funkcioniranju demokratskih institucija, uključujući provedbu odluka Ustavnog suda.

Sličan stav imao je i Visoki predstavnik, Valentin Inzko koji je izjavio:

Niko unutar međunarodne zajednice, uključujući i mene, nije protiv toga da RS ima svoj dan. Na primjer, 21. novembar, dan kada je potpisan Dejtonski sporazum 1995, koji se, uostalom, već obilježava u RS-u. Ali to se mora organizirati u skladu sa pravnim okvirom i bez diskriminacije. Ustavni sud BiH je procijenio ustavnost obilježavanja 9. januara kao Dana RS-a i utvrdio da je to neustavno.”

Valentin Inzko, 21.01.2018.

Ove reakcije uslijedile su više od godinu dana nakon što je Narodna Skupština RS krajem 2016. godine usvojila Zakon o Danu Republike Srpske, kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan kao sekularni praznik. Zakon je usvojen nakon što je Ustavni Sud BiH raniji Zakon u novembru 2015. godine proglasio neustavnim.

S obzirom da su stavovi OHR-a i Delegacije EU u BiH u vezi sa obilježavanjem Dana RS 9. januara poznati već duže vremena, Istinomjer će izjavu Nikole Lovrinovića ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

 

Izgradnja TE Bloka 7 nije u potpunosti u skladu sa direktivama EU

Na gostovanju u emisiji Acta na televiziji Alfa, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, komentarišući...

Rast investicija u BiH u 2018. godini iznosio je tek 4,4%

Posljednji izvještaj UN-a o investicijama u svijetu „World investment report 2019“, pokazuje da je Bosna i Hercegovina najlošije rangirana zemlja u regiji u pogledu priliva direktnih stranih...


Podrška građana Zenice na lokalnim i opštim izborima demantuje Kasumovića

Komentarišući smjenu dosadašnjeg predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenice, Gorana Bulajića, gradonačelnik tog grada, Fuad Kasumović pored ostalog je ustvrdio da ima “podršku 70% građana...