Stav OHR-a i Delegacije EU o 9. januaru poznat je od ranije

U nedavnom gostovanju u programu N1 televizije, zastupnik HDZ-a u državnom parlamentu, Nikola Lovrinović, je između ostalog govorio i o prisustvu delegacije HDZ-a BiH na proslavi 9. januara u Banjaluci.

Na pitanje o “osudama” koje su uputili političari iz Hrvatske, poput Stipe Mesića, Tomislava Karamarka i drugih, Lovrinović je rekao:

Nisam čuo nijedan službeni stav od Evropske komisije, Evropskog parlamenta, od OHR-a, službeni stav koji je govorio o svečanosti. Osoba koju vi spominjete, niti je službena niti zvanična.”

Nikola Lovrinović, 14.01.2019.

Podsjećamo da su se u vezi proslave 9. januara kao Dana RS iz OHR-a i Delegacije EU oglasili još prošle godine.

Iz Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini tada su podsjetili na odluku Ustavnog suda BiH kojom je proslava Dana Republike Srpske (RS) 9. januara proglašena neustavnom te istakli da EU pridaje veliki značaj nesmetanom funkcioniranju demokratskih institucija, uključujući provedbu odluka Ustavnog suda.

Sličan stav imao je i Visoki predstavnik, Valentin Inzko koji je izjavio:

Niko unutar međunarodne zajednice, uključujući i mene, nije protiv toga da RS ima svoj dan. Na primjer, 21. novembar, dan kada je potpisan Dejtonski sporazum 1995, koji se, uostalom, već obilježava u RS-u. Ali to se mora organizirati u skladu sa pravnim okvirom i bez diskriminacije. Ustavni sud BiH je procijenio ustavnost obilježavanja 9. januara kao Dana RS-a i utvrdio da je to neustavno.”

Valentin Inzko, 21.01.2018.

Ove reakcije uslijedile su više od godinu dana nakon što je Narodna Skupština RS krajem 2016. godine usvojila Zakon o Danu Republike Srpske, kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan kao sekularni praznik. Zakon je usvojen nakon što je Ustavni Sud BiH raniji Zakon u novembru 2015. godine proglasio neustavnim.

S obzirom da su stavovi OHR-a i Delegacije EU u BiH u vezi sa obilježavanjem Dana RS 9. januara poznati već duže vremena, Istinomjer će izjavu Nikole Lovrinovića ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

 

I BiH ima regulativu iz oblasti kibernetičke bezbjednosti

Na nedavno održanoj konferenciji posvećenoj novinama u IT oblasti ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko...

BiH nije “sastavljena” nego se “sastoji” od dva entiteta

U intervjuu koji je dao za rusku novinsku agenciju Sputnik, Milorad Dodik je ponovio jednu od svojih omiljenih interpretacija Ustava BiH prema kojoj je, kako on to tvrdi, BiH “sastavljena od dva...Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke partije osvrnuo se na zastupljenost žena u kontekstu izbora devet potpredsjednika/ca...