Analize

Šta nas čeka u 2022. godini?

Brojnim obećanjima zvaničnika/ca u Bosni i Hercegovini, kojima je rok istekao završetkom 2021. godine, Istinomjer je dao adekvatnu ocjenu, no implementacija nekoliko njih najavljena je i za 2022. godinu. U jednoj od tradicionalnih novogodišnjih analiza, donosimo pregled obećanja različitih nivoa vlasti u nadolazećoj godini.

Bolnica u Trebinju

Skupština Grada Trebinja usvojila je sredinom septembra 2021. godine odluku o pristupanju izradi regulacionog plana Pridvorci, gdje je planirana izgradnja nove bolnice u ovom gradu. Gradonačelnik ovog grada Mirko Ćurić tada je dao rok kada bi građevinski radovi na ovom projektu mogli započeti:

Početak ‘22. godine trebaju da krenu s gradnjom. Smatram da je to itekako optimistično, upravo je to nešto čemu svi težimo da krene čim prije. Znamo da iziskuje značajna sredstva. U početku je to bio plan oko nekih 30 miliona minimalno, sad već ima nekih procjena možda da bude više.

Mirko Ćurić, 16.9.2021.

Saobraćajni projekti u Kantonu Sarajevo

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta predstavio je 24. decembra 2021. godine realizovane i započete aktivnosti ovog ministarstva u 2021. godini, te najavio niz novih projekata u idućoj.

Između ostalog, Šteta je za 2022. godinu obećao dolazak novih trolejbusa, digitalizaciju karata za javni prevoz, kreiranje aplikacija za nadzor parking mjesta i građevinskih radova, kao i završetak radova na pojedinim gradilištima:

Danas izlaz sa autoputa, kružni tok do Alipašinog ili do Otoke vam treba 30 minuta ako ste dobre sreće, 45 minuta kada su one velike gužve. U novembru iduće godine, kada spojimo kružni tok autoputa sa kružnim tokom na IX transverzali, IX sa kružnim tokom sa Ulicom Džemala Bijedića, trebat će nam izlaz sa autoputa do Alpašinog tri minute, a do Otoke pet minuta.”

Adnan Šteta, 24.12.2021.

Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić, u gostovanju na TVSA 8. decembra 2021. godine, govorio je i o obnovi nekadašnje Austrijske kuće, projektu kojeg su ranije obećavale implementirati prethodne općinske i kantonalne administracije.

S tim u vezi, Mandić je izjavio da će na proljeće iduće godine biti završeni radovi na izgradnji ovog objekta u parku “Kemala Montena”, u kojem će biti smještena Evropska kuće kulture i nacionalnih manjina:

Mi smo sada došli u situaciju da su vanjski radovi završeni, preostali su radovi na unutrašnjem uređenju i mogu slobodno reći da, uz nekih 300-400 hiljada maraka koje ćemo u budžetu za iduću godinu obezbijediti, da ćemo na proljeće imati jedan lijep, reprezentativan objekat.

Srđan Mandić, 8.12.2021.

FOTO: Općina Centar

Srednjoškolski centar u Laktašima

Načelnik Opštine Laktaši Miroslav Bojić, gostujući u Jutarnjem programu na RTRS-u, komentirao je aktuelne i planirane projekte u ovoj opštini. Tom prilikom, govorio je i o realizaciji projekta izgradnje srednjoškolskog centra u Laktašima.

Bojić je ustvrdio da je Vlada RS dala pozitivno mišljenje i zaključak na elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja srednje škole u Laktašima. Dodao je da je završen idejni projekat, kao i urbanističko-tehnički uslovi.

To je jedna značajna investicija od nekoliko miliona maraka. Ima tu dosta stvari koje su bile kočnica u prethodnom periodu. Mi smo to dali kao jedan od glavnih zadataka lokalne administracije. Stavili smo to u naše dugoročne planove u narednih osam godina. U prvoj godini smo završili sve što je neophodno od administrativnih stvari i siguran sam da ćemo imati završen glavni projekat i građevinsku dozvolu negdje najkasnije do maja mjeseca naredne godine.

Miroslav Bojić, 3.12.2021.

Brza cesta Bihać – Cazin – Velika Kladuša

Prilikom posjete Bihaću, vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Autoceste Federacije FBiH Elmedin Voloder razgovarao je s rukovodstvom ovog grada o projektima na području Bihaća, ali i cijelog Unsko-sanskog kantona. Kao jedan od projekata kojeg je Voloder najavio bila je i izgradnja brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša.

Radovi na izgradnji ukupnog projekta ovisit će od novca. Izgradnja prve dionice od deset kilometara trebalo bi da počne naredne godine i traje najviše dvije godine, a ukupan koridor četiri do šest godina. Preduvjet je na vrijeme osigurati projekt, dozvole, eksproprijacija i naravno finansijska sredstva.

Elmedin Voloder, 10.9.2021.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Tesliću

Pripremni radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode u Tesliću su u septembru 2021. godine bili pri kraju, a načelnik ove lokalne zajednice Milan Miličević, prilikom posjete gradilištu navedenog projekta, dao je rok do kada će on biti i realiziran.

Završetkom ovog prečistača, Opština Teslić će biti jedna od prvih opština koja će se uklopiti u sve ekološke standarde kada je u pitanju tretman otpadnih voda putem ovoga što se ovdje nalazi iza nas, iz čega će do decembra 2022. biti završeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Milan Miličević, 12.8.2021.

Fudbalski stadion u Ilijašu

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić potpisao je 20. decembra 2021. godine sporazum o sufinansiranju nastavka gradnje Sportskog centra Ilijaš – Gradski stadion, za što je iz budžeta KS izdvojeno dodatnih 70.000 KM, obećavši tom prilikom otvaranje stadiona do kraja 2022. godine:

“Vjerujem da će naredne godine kompletan objekt biti osposobljen za korištenje. Veoma je važno za općinu Ilijaš da ima ovako vrijedan infrastrukturni objekt zbog velikog broja korisnika, pri čemu će i druge ekipe, odnosno sportski kolektivi, biti u mogućnosti da ga koriste. Siguran sam da će se na budućem stadionu održavati međunarodne utakmice, turniri ali i još mnogo drugih manifestacija od javnog interesa”.

Samir Avdić, 20.12.2021.

SDP-ov kandidat za Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Vojin Mijatović govorio je u oktobru 2021. godine o planovima ove stranke za Opće izbore planirane za 2022. godinu te je, između ostalog, najavio da će SDP BiH imati svog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

SDP će imati kandidata za člana Predsjedništva i taj kandidat će biti budući član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda i potpuno je logično da svi koalicioni partneri podrže našeg kandidata iz prostog razloga jer smo mi najveća opoziciona partija. I tačka.

Vojin Mijatović, 14.10.2021.

Kako se vidi iz pregleda obećanja u 2021. godini, u BiH su i u godini na izmaku dominirala ona koja su neispunjenja. Osim svakodnevnog praćenja obećanja zvaničnika/ca, Istinomjer je krajem godine objavio i monitoringe ispunjenosti obećanja (grado)načelnika općina i gradova u BiH, Vlade Republike Srpske, te Vijeća ministara BiH.

U skladu s metodologijom, ali prije svega misijom da promoviše političku odgovornost kao temeljni princip demokratije, Istinomjer će u 2022. godini nastaviti pratiti izjave nosilaca javnih funkcija u smislu njihove dosljednosti, istinitosti i ispunjavanja obećanja koja daju u svojim javnim istupima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!