Najave

Digitalizacija i novi projekti u fokusu ministra Štete za 2022. godinu

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) Adnan Šteta prezentirao je javnosti šta je to urađeno u godini koja je već na izmaku. Jedan od projekata koji je pokrenut još krajem prethodne godine jeste gradnja kružnog toka na spoju IX transverzale i Ulice Safeta Zajke, dok je nedavno potpisan ugovor za izgradnju spoja navedenog kružnog toka sa sarajevskom zaobilaznicom na Koridoru Vc.

Foto: Vlada KS

Danas izlaz sa autoputa, kružni tok do Alipašinog ili do Otoke vam treba 30 minuta ako ste dobre sreće, 45 minuta kada su one velike gužve. U novembru iduće godine, kada spojimo kružni tok autoputa sa kružnim tokom na IX transverzali, IX sa kružnim tokom sa Ulicom Džemala Bijedića, trebat će nam izlaz sa autoputa do Alpašinog Polja tri minute, a do Otoke pet minuta.

Adnan Šteta, 24.12.2021.

Podsjećamo da je Istinomjer ranije pisao da je u maju ove godine ministar Šteta najavio da će komplet dionica IX transverzale, Ulice Džemala Bijedića i Koridora Vc biti spojena do kraja 2021. godine, što se nije dogodilo.

Ministar Šteta je govorio i o poboljšanju javnog gradskog prevoza te je ponovio da narednog mjeseca stižu prvi novi trolejbusi iz Bjelorusije. Osim novih vozila i infrastrukture, Šteta najavljuje i digitalizaciju procesa karata, koja će se odvijati u dvije faze.

Planirali smo da u prvoj polovini godine zamijenimo sve kupone na način da prvo idu kuponi đaka, studenata, penzionera, pa onda ostale kategorije. Kuponi će vrijediti u oba prevoznika koja voze trenutno u KS. U drugoj polovini godine planiramo da pustimo aplikaciju javnog prijevoza kojom ćemo moći sve ono što nam treba, da kupimo kartu, da vidimo kad nam dolazi vozilo, da vidimo koja linija ima, da vidimo koje su novosti u javnom prevozu, koja će biti dostupna građanima najkasnije u drugoj polovini godine. U drugoj polovini godine ćemo krenuti sa masovnom prodajom beskontaktnih karata javnog prevoza na svim mjestima gdje to treba da bude.

Adnan Šteta, 24.12.2021.

Pored digitalizacije javnog gradskog prevoza, ministar Šteta je za narednu godinu najavio i digitalizaciju parkinga u saradnji sa općinama, odnosno pokretanje aplikacije koja će građanima/kama i posjetiteljima/kama u glavnom gradu omogućiti da saznaju gdje ima slobodnih parking mjesta.

Najavljena je i treća aplikacija, koja će informisati građane/ke o tome gdje se vrše javni građevinski radovi u Kantonu Sarajevo. Javnih građevinskih radova će u narednoj godini biti mnogo, najavljuje Šteta, i to u saradnji sa kantonalnim općinama, a kružni tokovi na A transverzali, ka aerodromu i u Kranjčevićevoj ulici, samo su neki od njih.

Ministar Šteta dao je rokove kada ćemo tokom naredne godine imati kvalitetniji i sigurni javni gradski prevoz.

Već iduće godine na proljeće vozimo se novim trolejbusima, a na ljeto idemo novom prugom do Čengić-Vile, najesen sa kružnog toka na autoputu do Alipašinog vozimo se tri minute.

Adnan Šteta, 24.12.2021.

Istinomjer će tokom 2022. godine pratiti aktivnosti Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, kao i realizaciju datih obećanja ministra Adnana Štete.

Pitajte Istinomjer!