Neistina

Sofović neistinito o investicijama i posjetama zvaničnika opštini Višegrad

Gostujući u emisiji “BHT1 Uživo” 10.5.2022. godine, predsjednik Skupštine opštine Višegrad Muamer Sofović iznio je tvrdnje da u ovoj opštini nije bilo investicija s većih nivoa vlasti niti posjeta domaćih i stranih dužnosnika.

Screenshot: BHRT
Screenshot: BHRT

Problem je u tome što je taj sami načelnik koji je došao tu prije već šest godina svu svoju politiku usredsredio na sami Višegrad. On nije donio nijednu jedinu marku investicije bilo sa kojeg nivoa vlasti. Višegrad kao Višegrad, i bilo koja druga opština, ne može funkcionisati sama od svoje vlasti, kao što ne može opština u Sarajevu bez kantona i većih nivoa vlasti. Mi nemamo ulaganja sa većih nivoa vlasti, ni sa entiteta, ni sa države, ni bilo odakle. Znači, mi nemamo apsolutno nikakvih ni posjeta, niti načelnik ima nekih posjeta gdje bi sa većih nivoa vlasti tražio pomoć, nemamo kontakte s ambasadama, s potencijalnim investitorima, nemamo kontakte apsolutno ni sa kim.

Muamer Sofović, 10.5.2022.

Prema posljednjem dostupnom budžetu Opštine Višegrad, iz 2020. godine, možemo vidjeti stavku “Transferi između budžetskih jedinica, različitih nivoa vlasti” u iznosu od 402,900.00 KM. Od toga, 370,000.00 KM iznosi pomoć Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, uplata Ministarstva prosvjete za Srednju školu u iznosu od 2,900.00 KM te grant za nerazvijene opštine od Vlade RS, tačnije Ministarstva lokalne uprave, u iznosu od 30,000.00 KM.

Foto: Budžet za 2020. godinu, Opština Višegrad
Foto: Budžet za 2020. godinu, Opština Višegrad

Među neraspoređenim sredstvima iz budžeta za 2020. godinu također se nalaze sredstva Vlade RS, tačnije Ministarstva finansija, planirana za prioritetne projekte po programu javnih investicija u iznosu od 204,200.00 KM.

Foto: Budžet za 2020. godinu, Opština Višegrad
Foto: Budžet za 2020. godinu, Opština Višegrad

Što se tiče posjeta Višegradu, u prethodnih nekoliko godina u službene posjete ovom gradu dolazili su predstavnici viših nivoa vlasti, strani dužnosnici, potencijalni investitori.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetio je Višegrad 14.2.2022. godine i tom se prilikom sastao s načelnikom Opštine Mladenom Đurevićem. Između ostalog, i na ovom se sastanku razgovaralo o ulaganjima u ovu opštinu.

Ove godine smo dobili sredstva za izgradnju kotlovnice u naselju Bikavac, kao i za rekonstrukciju mosta u Dobrunu.

Mladen Đurević, 14.2.2022.

Đurević je u novembru 2021. godine održao radni sastanak s predstavnicima Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske, na kojem se razgovaralo o privlačenju stranih investicija.

Mislim da opština Višegrad raspolaže sa dovoljnim kapacitetima. U prethodnom periodu imali smo i nekoliko dobro ugovorenih i završenih investicija koje su bile iz susjednih zemalja, tačnije iz Srbije, na osnovu kojih smo uspjeli da animiramo nekoliko preduzetnika koji su u Višegradu otvorili svoje pogone i počeli sa proizvodnjom.

Mladen Đurević, 9.11.2021.

U junu 2021. godine gradonačelnik Goražda Ernest Imamović posjetio je opštine Novo Goražde i Višegrad. Ovo je bila prva zvanična posjeta Imamovića ovim opštinama, tokom kojih se razgovaralo o zajedničkim projektima i uspostavi međusobne saradnje u polju kulture, sporta, turizma i privrede i drugim oblastima gdje postoji dosta zajedničkih resursa.

Višegrad su krajem aprila 2021. godine također posjetili predstavnici i predstavnice Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, koje je primio načelnik Opštine sa saradnicima. Cilj ovog sastanka bilo je predstavljane aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta „Podrška sistemu prihvata i integracije državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji“ te formiranje Lokalnog readmisionog tima Višegrad.

Treba napomenuti da je ovo drugi mandat načelnika Đurevića, nakon što je prvi put na ovu funkciju došao nakon Lokalnih izbora 2016. godine. I za vrijeme njegovog prvog mandata, od 2016. do 2020. godine, u posjete ovom gradu dolazili su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, delegacija austrijskog grada Štajer, kao i ambasador Japana s ambasadorima država Višegradske grupe.

S obzirom na činjenicu da su u opštinu Višegrad investirali veći nivoi vlasti, ali i da su u ovaj grad u službene posjete dolazili domaći i strani dužnosnici, Istinomjer tvrdnje Muamera Sofovića ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!