Neistina

Smajlović pravi “zelenu” Zenicu, prvi “ekološki” projekat: spalionica animalnog otpada!

Husejin Smajlović

“Nastojimo da od Zenice napravimo “zelenu” opštinu. “, kazao je Husein Smajlović, načelnik Općine Zenica.

(Nezavisne novine, 13. 12. 2011.)

Komentar:

Na šta tačno načelnik Smajlović misli kada kaže “zelena” opština, nije na nama da sudimo. No, ako je govorio o ekološki i zdravstveno prihvatljivoj – zdravoj – okolini, onda je bezbroj kontraargumenata za tu Smajlovićevu tvrdnju, Upotrijebićemo najsvježiji, izgradnju spalionice animalnog i drugog otpada i to na mjestu koje je sve, samo ne pogodno za takvu vrstu pogona.
Naime, kako piše Hana Kavazović, aktivistica iz Zenice (zenica-online.com, 17. 11. 2011. godine), a koja je prisustvovala javnoj raspravi o gradnji spalionice, “prije samog početka ovog dešavanja pričala sam sa ljudima koji se malo više razumiju u sve i koji su mi rekli da je spalionica već napravljena.” Dakle, raspravlja se o nečemu što je već završeno.

“Prvo je predstavnica ministarstva Mirjana Kovač rekla kakav će biti dnevni red, a on se sastojao od toga da jedan od kreatora studije Šefket Goletić(…) Profesor je pričao o spalionici koja je napravljena u Raspotočju blizu Albe. U njoj je zamišljeno da se razvrstava otpad, da se balira papir, a jedna od glavnih stvari jeste i ta da se spaljuje animalni i infektivni otpad(…) Onda su uslijedila pitanja. Emir Akvić koji stanuje na 100 metara od spalionice je prvi izašao i postavio nekoliko pitanja. Prije svega nam je rekao da spalionica već postoji i radi i to vikendima i noću. Pitao je zbog čega se to gradi baš u Zenici, u stambeno poslovnoj zoni jer je lokacija spalionice u trećoj stambenoj a drugoj poslovnoj zoni grada. Na 100 metara od nje već počinje naselje. Osim toga, on jako dobro poznaje kako se vjetrovi ponašaju u našem gradu i rekao je da će u ovoj kotlini ono što izađe iz spalionice ići ili na Raspotočje ili u pravcu grada(…) Na kraju je izašao Željko Perić, vijećnik u Općinskom vijeću Zenica. On je rekao da ga je stid zbog toga što je vijećnik a tek je juče saznao za raspravu i ovo što se dešava. Pozvao nas je da dizanjem ruke iskažemo svoj stav, da Federalnom ministarstvu i svima ostalima jasno i glasno kažemo – NE spalionici u Zenici! Pozvao nas je da ne raspravljamo dalje jer od toga nema efekta, oni su navikli da nam zamazuju oči i iskusni su u tome. Tako da smo svi digli ruke i izjasnili se da nećemo spalionicu animalnog otpada u svom gradu. I nakon tog izjašnjavanja smo ustali i napustili raspravu jer više od toga se nema šta reći.”

Ostatak teksta možete pročitati na sljedećem linku: http://zenica-online.com/2011/11/veliko-ne-spalionici-animalnog-otpada-u-gradu-zenici/

No, vratimo se na sami početak priče i sumirajmo: Smajlović pravi “zelenu” Zenicu, spalionica na krivom mjestu je puštena u pogon, ljudi su na raspravi o GRADNJI spalionice rekli – ne! Ko je tu “lud”, nećemo suditi, no ko je odgovoran – sasvim je jasno.

Pitajte Istinomjer!