Neistina
Uncategorized

Zenica se zagađuje bez obzira na obećanje načelnika Smajlovića!

Husein Smajlović, načelnik Općine Zenica, na protestima protiv zagađenja zraka i lošeg grijanja (3. 12. 2008.):

“Želim da mi kažete šta smo mi to prodali (odnosi se na Zenicu op.a.) i koje interese grada smo iznevjerili! U četiri godine smo realizovali preko 800 projekata i četiri godine nastojimo obezbjediti čist zrak i nova radna mjesta. To je teško uskladiti, ali smo sada u poziciji da govorimo o zaštiti okoline. Niko neće zagađivati Zenicu, ali prekid nastave nije način da se problem zagađenja riješi”
(Biznis-monitor.com, 3. 12. 2008.)

Komentar:
Na OVOM (http://www.shrani.si/?3g/5T/3Ig9E7tK/zagaenost-novembar-2008.jpg) linku možete pronaći podatke o zagađenju Zenice za novembar 2008.

“U Evropi je dozvoljeno da tri dana u godini vrijednost sumpora u zraku pređe 125 mikrograma, a kod nas da 240 mikrograma ne bude više od sedam dana. To je četiri puta gore. Tako je u novembru samo u naselju Tetovo granična vrijednost, po euro standardima, pređena petnaest puta”, izjavio je Fahrudin Duran, penzionisanji stručnjak i bivši direktor Odjela za ekologiju Metalurškog instituta Kemal Kapetanović u Zenici.
(Dnevni Avaz, 14. 12. 2008.)

Iz kolektora industrijske otpadne vode u krugu bivše Željezare jučer tokom dana ispuštena je veća količina onečišćene vode, što je uzrokovalo pomor ribe i zagađenje vode u rijeci Bosni.
(Protest.ba, 14. 9. 2009.)

“Na mjernom mjestu “Kanal” smo imali pet dana s prosjekom većim od 100 mikrograma, a na mjernom mjestu “Tetovo” šest dana više od 100 mikrograma”, Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, saobraćaj, komunikacije i zaštitu okoliša ZDK-a Sead Čizmić

Propisi kažu da se prekoračenja ove vrste smiju desiti 7 puta godišnje, a u Zenici je bilo čak 11 puta u tridesetak dana. I stepen zagađenosti sumpordioksidom je veoma visok.
Granična vrijednost je 100 grama po metru kubnom.
(Hayat.ba, 7. 1. 2010.)

Komentar:

Husein Smajlović očigledno ne čita nalaze ustanova nadležnih za monitoring kvaliteta zraka.

Pitajte Istinomjer!