Poluistina
Uncategorized

“Slučaj” vjeronauk, ponovo i opet

Elmedin Konaković“Koalicija SDA – SDP u KS nije bila upitna ni kad je Suljagić ljetos samoinicijativno želio ukinuti vjeronauku”, izjavio je Elmedin Konaković, šef kluba zastupnika SDA u Skupštini KS.

(Nezavisne novine, 25. 11. 2011.)

Komentar:

U komentaru ćemo tretirati isključivo zadnji dio Konakovićeve izjave, koji se tiče “ukidanja” vjeronauke. Naime, u proljeće (a ne ljeto) ove godine, ministar obrazovanja i nauke KS Emir Suljagić je, kako kaže, htio “ukinuti diskriminaciju djece”, te je školama uputio dopis, o kojem detalje možete saznati u nastavku:

“Ponovnu diskusiju o temi vjeronauke u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo podgrijao je novoizabrani ministar obrazovanja Emir Suljagić svojim dopisom koji je 22. aprila uputio školama u svojoj nadležnosti.
U dopisu se navodi odluka Ministarstva da će se u budućnosti predmet Vjeronauka u osnovnim i srednjim školama i dalje ocjenjivati ali da ocjena neće utjecati na ukupni prosjek ocjena učenika.” (Radiosarajevo.ba, 27. 4. 2011.)

Dakle, od ukidanja vjeronauke nije bilo, niti je trebalo biti, ništa, a Konaković bi svakako trebao provjeriti svoje izvore i podsjetiti se događaja koji i nisu daleka prošlost. S druge strane, činjenica je da je zeleno-crvena ili “Heineken” koalicija, kako su je neki prozvali, “preživjela” vjeronauk i da još uvijek postoji.
Ukidanje – neistina + koalicija – istina = poluistina za Konakovića.

Pitajte Istinomjer!