Neistina

Skupština KS-a nije jedini zakonodavni organ koji održava sjednice u online formatu

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Haris Zahiragić predložio je na sjednici ovog tijela 2. februara 2021. godine da se na dnevni red uvrsti zahtjev za održavanjem sjednica Skupštine KS-a “uživo”.

Fotografija: Avaz

Zahiragić je ovim putem ustvrdio kako je Skupština KS-a jedino zakonodavno tijelo u BiH koje svoje sjednice održava online:

Ukupno nijedan zakonodavni organ u Bosni i Hercegovini bilo kojeg nivoa ne održava online sjednice nego svi održavaju uživo sjednice, gdje je članstvo mnogo brojnije nego Skupštine Kantona Sarajevo.

Haris Zahiragić, 3. 2. 2021.

 

Zahiragić je potom istakao kako su na dan održavanja prošle sjednice Skupštine KS-a šest općinskih vijeća u ovom kantonu, baš kao i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, održavali svoje sjednice uživo. Ova konstatacija je tačna, s obzirom na to da su 28. januara, kada je održana 15. hitna sjednica Skupštine KS-a, istog dana u pripadajućim salama održane sjednice općinskih vijeća Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad, Vogošća, Ilijaš i Hadžići, a tako i 8. sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.

Međutim, Zastupnički dom Parlamenta FBiH svoju 18. redovnu sjednicu održao je online, putem Cisco Webex platforme, a ista je prenošena i na YouTube kanalu ovog organa.

Također, nastavak ove sjednice je održan istim putem, i to samo dan prije Zahiragićeve konstatacije kako nijedan zakonodavni organ u Bosni i Hercegovini, bilo kojeg nivoa, sjednice ne održava online.

S obzirom na to da je iz priloženog evidentno kako Skupština KS-a nije jedino zakonodavno tijelo u BiH koje sjednice održava online, te da se Zastupnički dom Parlamenta FBiH također sastaje putem online platformi, Istinomjer tvrdnju Harisa Zahiragića u tom dijelu ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!