Istina

Školski kalendar za 2018/19. godinu odredio je broj neradnih dana za Ramazanski bajram

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo, predvođen Asimom Sarajlićem uputio je ministrici za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (KS) Zineti Bogunić kritiku glede održavanja nastave u sarajevskim školama drugog dana Ramazanskog bajrama. Na saopćenje KO SDA Sarajevo najprije je reagovao predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković a zatim i ministrica Bogunić.

U saopćenju KO SDA Sarajevo navedeno je sljedeće:

Podsjećamo resornu ministricu da se drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida, tako da pored vjerske ima i dimenziju sjećanja na najbolje sinove Bosne i Hercegovine, one koji su svoje živote položili baš u temelje naše slobode. Ova nerazumna i besmislena odluka podsjeća nas na vrijeme kada se za bajrame, posebno u institucijama obrazovanja, nije ni znalo i kada vjerska prava muslimana nisu poštovana”, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Ako učenici muslimani u sarajevskim školama nemaju nastavu na drugi dan Uskrsa, pravoslavnog i katoličkog blagdana, nema nikakvog razloga da u školu idu na Dan šehida, odnosno drugi dan Ramazanskog bajrama. Nadamo se da će resorna ministrica javno priznati da je pogriješila pri donošenju ove odluke. U suprotnom ćemo ovu odluku smatrati namjernim i grubim kršenjem osnovnih ljudskih prava muslimana u Kantonu Sarajevu, u kojem čine apsolutnu većinu.

Saopćenje KO SDA Sarajevo, 03.06.2019.

U svom odgovoru na navode KO SDA Sarajevo, Elmedin Konaković je pojasnio na osnovu čega je donesena odluka o jednom neradnom danu povodom obilježavanja Ramazanskog bajrama.

Društvene mreže opet pune neosnovanih napada na ovu časnu ženu, ministricu obrazovanja. Kalendar za ovu školsku godinu je donesen na početku školske 2018/19., u vrijeme kad su i ministar i premijer bili iz SDA. Po tom kalendaru je planiran jedan neradni dan za Bajram.

Elmedin Konaković, 03.06.2019.

Naime školski kalendar za 2018/2019. godinu, koji je u primjeni je od 1. septembra 2018. godine, donio je 30. juna 2018. godine tadašnji kantonalni ministar obrazovanja Elvir Kazazović (SDA). Podsjećamo, premijer KS tada je bio Adem Zolj (SDA). Prema ovom kalendaru koji je dostavljen svim školama u Kantonu Sarajevo 2. jula 2018. godine tokom Ramazanskog bajrama predviđen je samo jedan neradni dan, a školama je dato uputstvo da skrate nastavu drugi dan Bajrama.

Shodno navedenom, izjava Elmedina Konakovića o tome ko je kreator važećeg školskog kalendara na osnovu kojeg je donesana odluka o (ne)radnom danu od Istinomjera dobija ocjenu istina.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!