Analize

Sedmica na Istinomjeru: Niz neistinitih tvrdnji i osvrt na suzdržanost BiH o “Stanju ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran”

Tokom minule sedmice, Istinomjer je neistinitim imao priliku ocijeniti pet tvrdnji političkih aktera u BiH te, pored ostalog, u okviru analiza osvrnuti se na aktuelna dešavanja u vezi suzdržanosti BiH prilikom glasanja za nacrt Rezolucije Trećeg komiteta Ujedinjenih nacija pod nazivom “Stanje ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran”, ali i rasprava koje se u javnosti vode po pitanju uticaja sastava Doma naroda PSBiH utiče na izbor i rad Vijeća ministara.

Aktuelni gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković pridružio se nizu političkih aktera iz Republike Srpske koji su tvrdili da je Banja Luka glavni grad tog entiteta. I ovoga puta, podsjetili smo da te tvrdnje demantuje član 9. Ustava Republike Srpske koji kaže da je glavni grad Republike Srpske Sarajevo.

Gostujući na Federalnoj televiziji, ministar u Vladi FBiH Nermin Džindić iznio je neistinitu tvrdnju da su električna energija i plin u BiH najjeftiniji u regionu. Kada se radi o električnoj energiji, prema podacima Elektroprivrede BiH i Eurostata za prvu polovinu 2022. godine, Istinomjer je utvrdio da, s PDV-om, BiH nema najjeftinije cijene električne energije u regionu. S obzirom na činjenicu da je cijena 1 kWh prirodnog plina bez PDV-a za domaćinstva u Srbiji iznosi 0,0305 eura, u BiH 0,0375 eura, a u Hrvatskoj 0,0346 eura, dok s PDV-om, cijena 1 kWh prirodnog gasa u Srbiji iznosi 0,0336 eura, u BiH 0,0438 eura, dok u Hrvatskoj iznosi 0,0412 eura, isto vrijedi i za cijenu tog energenta.

Još uvijek aktuelni premijer Federacije BiH Fadil Novalić, u kontekstu nedonošenja ključnih fiskalnih zakona u FBiH, ustvrdio je da ni Rusija ne može da usvoji zakon o PIO-u, a Francuska zakon o radu.

U Rusiji je u julu ove godine donesen federalni Zakon o Fondu penzionog i socijalnog osiguranja Ruske Federacije, dok je u Francuskoj tokom posljednjih 10 godina legislativa u oblasti rada više puta mijenjana, čak i bez podrške Parlamenta, te smo navedenu izjavu Novalića ocijenili neistinitom.

Istinomjer je i u izlaganjima članice Predsjedništva DF-a Vedrane Vujović, člana Predsjedništva HDZ-a 1990 Ivana Baraća i Aleksandra Goganovića, člana Glavnog odbora SNSD-a, tokom emisije Odgovorite ljudima”, emitovanoj na Federalnoj televiziji zabilježio nekoliko neistinitih izjava.

U tekstu pod naslovom Kompilacija neistina mladih članova/ica DF-a, SNSD-a i HDZ-a 1990

Istinomjer je neistinitim ocijenio izjavu Baraća da je Hrvatska garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, zatim Goganovića koji je izjavio da BiH ima “zajedničke institucije”, te Vedrane Vujović da je Savjet bezbjednosti UN-a dao, odnosno dozvolio bonska ovlaštenja visokom predstavniku u BiH.

Na kraju, a u kontekstu prošlosedmičnih neistinitih tvrdnji, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević (SDA) komentarisao je dešavanja u vezi formiranja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), odnosno sastava ovog zakonodavnog tijela u prethodnom mandatu. Shodno činjenici da je glasovima delegata/kinja SNSD-a zaustavljeno donošenje više od jednog prijedloga zakona u Domu naroda PSBiH, tvrdnju Mahira Devića da je “samo jedan zakon bio preglasan na takav način” Istinomjer je ocijenio neistinitom.

Uzevši u obzir činjenicu da se već izvjesno vrijeme javnost svjedoči izjavama pojedinih aktera na političkoj sceni u BiH u kojima se u vezu dovodi imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH sa rasporedom mandata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (DN PSBiH), Istinomjer je u okviru analize Da li i kako sastav Doma naroda PSBiH utiče na izbor i rad Vijeća ministara? podsjetio da Dom naroda PS BiH, sa proceduralne strane, ni na koji način ne može uticati na imenovanje mandatara ni sastava Vijeća ministara BiH, ali i da četiri delegata/kinje iz reda srpskog naroda u tom zakonodavnom tijelu imaju kapacitet i mogućnost da zaustave usvajanje bilo kog prijedloga koji bi se našao na njegovom dnevnom redu.

Pažnju svjetske javnosti privukla je sjednica Trećeg komiteta Ujedinjenih nacija održana 16.11.2022. godine, na kojoj je usvojen nacrt Rezolucije pod nazivom “Stanje ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran”.“Za” nacrt ove rezolucije je glasalo 80 predstavnika država, 28 je glasalo “protiv”, dok je 68 bilo “suzdržanih”, među kojima i predstavnik Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj, kao jedine države sa tla Evrope, od prisutnih, koji nisu glasali “za”.

Osvrćući se na način glasanja Svena Alkalaja, Istinomjer je u analizi Ljudska prava u Iranu i suzdržanost Bosne i Hercegovine u UN-u skrenuo pažnju na reakcije pojedinih diplomatskih misija u BiH, političara i političarki, kao i novinara/ki i aktivista/kinja.

Nakon gostovanja predsjednik Republike Srpske Milorada Dodika u programu RTRS-a u emisiji “Republika Srpska pita predsjednika” Istinomjer je, također u okviru analize, skrenuo pažnju na neistinite i neutemeljene tvrdnje na teme plata u RS-u i FBiH te javnog duga RS-a u poređenju sa nekim zapadnim zemljama, kao i neistinu da je Republika Srpska država.

Bosna i Hercegovina je 25.11.2022. godine proslavila 79. godišnjicu svoje državnosti, utvrđenu na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu, 1943. godine. U analizi Dan državnosti kao povod za negiranje državnosti Bosne i Hercegovine, skrenuli smo pažnju na uglavnom netačne i neutemeljene tvrdnje političkih aktera/ki, mahom iz Republike Srpske, o Danu državnosti i ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine, a koje nisu izostale ni ove godine, ali i na činjenicu da se radi o državnom prazniku.

Istinomjer se prošle sedmice osvrnuo i na nedosljednost Milorada Dodika po pitanju stava da “SNSD će u skladu s ranijim opredjeljenjima, kroz organe stranke, operacionalizovati stav da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju” iznesenog 17.11.2022. godine.

Samo 24 sata kasnije, Dodik je promijenio mišljenje od toga da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju do toga da “oni koji rade i jedno i drugo tako predano” ipak mogu obavljati više funkcija.

Nakon što je potpisan Ugovor za izgradnju nove zgrade Općine Neum, Istinomjer je stim u vezi ocjenu započeto dao obećanju načelnika Općine Neum Dragana Jurkovića datog tokom izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine. Planirani rok za završetak radova je 180 dana od početka izgradnje.

Nakon što je usvojen budžet Republike Srpske za 2023, godinu, te imenovan mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske, Istinomjer je obećanju Milorada Dodika da će oba procesa biti okončana do kraja godine dao ocjenu radi se na tome, a pratićemo i njegovu najavu da će od januara 2023. godine penzije u Republici Srpskoj biti povećane za 15% kao i plate za 5%.

Ocjenom djelimično ispunjeno ocjenili smo obećanje ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Spahije Kozlića koji je u novembru 2020. godine ustvrdio da bi radovi na 28 školskih objekata u sklopu projekta “Energetska efikasnost u BiH” trebali biti gotovi do početka školske 2022/2023. godine. Prema informacijama koje je Istinomjer dobio od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, do početka školske 2022/2023. godine projekat je realiziran na 20 školskih objekata.

Na kraju, a nakon što je imenovan za mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske (RS), našu pažnju privukao je način na koji se Radovan Višković zahvalio predsjedniku RS Miloradu Dodiku za ukazano povjerenje, što smo i ilustrovali u tekstu Razumijem te pogledom, u okviru naše rubrike “Nevjerovatno ali Istinomjer”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!