SDP zahtjeva raspuštanje OIK-a

Prije nešto više od mjesec dana SDP je najavio da će na prvoj narednoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, uputiti zahtjev za raspuštanje OIK-a i pokretanje krivične odgovornosti protiv predsjednika Općinske izborne komisije, Elvira Resića.

U saopštenju SDP-a koje je tada objavljeno stoji da ova partija zahtjeva od Centralne izborne komisije poništavanje izbornih rezultata u Općini Novi Grad Sarajevo, raspuštanje Općinske izborne komisije (OIK) Novi Grad Sarajevo, te ponovno provođenje izbornog procesa uz imenovanje potpuno novih članova OIK-a i novih članova biračkih odbora.

Pozivamo i istražne organe da ispitaju navode Elvira Resića o zloupotrebi pozicije predsjednika OIK-a, po nalogu načelnika Semira Efendića i Huse Ćesira. Pozivamo sve stranke koje se smatraju oštećenim izbornim nepravilnostima na ovim izborima i koje se ne mire sa takvim stanjem, da se pridruže ovom pozivu i da zajednički uputimo zvanični zahtjev CIK-u za ponavljanje izbora u Općini Novi Grad Sarajevo. Pozivamo da se u cijeli slučaj uključe nevladine organizacije koje se bave pitanjem transparentnosti vlasti i provedbom izbora, kao i međunarodne institucije i strane ambasade kojima je stalo do izgradnje pravne države i demokratskog sistema vlasti u Bosni i Hercegovini.

Svjesni smo da je Novi Grad Sarajevo samo jedan primjer kako stranke na vlasti posredstvom lokalnih moćnika kompromituju izborni proces, da smo sada imali sreću da takva informacija ispliva na površinu, i da je ovo rijetka prilika da se kao društvo suočimo i obračunamo sa izbornim krađama i prevarama. Ukoliko ovaj slučaj prođe nekažnjeno i izborni rezultati budu priznati, bojimo se da će to biti fatalni udarac povjerenju u krhku bosanskohercegovačku demokratiju.

Saopštenje SDP, 23.10.2018.

Vijećnik Sanjin Saračević je na novembarskoj sjednici predložio da se od CIK-a zatraži poništenje izbora zbog mnogobrojnih neregularnosti, kao i razrješenje OIK-a, te je pritome zatražio izjašnjenje Općinskog vijeća. Saračević je napomenuo da je potrebno podnijeti zahtjev za smjenu OIK-a ili tražiti poništavanje izbora. Dodao je i da su politički subjekti imali značajne primjedbe na rad, te da je u fokusu negativnih konotacija bila upravo Općina Novi Grad.

Vijećnici su glasali o prijedlogu da se od CIK-a zatraži poništenje na način da je: ZA je bilo 13, PROTIV 0, a SUZDRŽANIH 11 vijećnika – te s obzirom da prijedlog nije dobio potrebnu većinu glasova isti nije ni usvojen.

Bez obzira na to što inicijativa nije usvojena, SDP je uradio obećano te im zbog toga Istinomjer daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

U skladu sa Vujovićevim obećanjem izglasana nova Vlada TK

Na nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) održanom 12.07.2019. godine, 19 zastupnika...

Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...


Vlada FBiH da nagradi rukometnu reprezentaciju BiH sa 100.000 KM

Nakon što je rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila plasman na naredno evropsko prvenstvo, zastupnik Demokratske Fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Samer...