SDA promijenila pristup rješavanju pitanja asimetrije nadležnosti Doma naroda PF BiH i Vijeća naroda RS

Reagujući na najave predsjednika SNSD-a i novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorada Dodika o ukidanju Vijeća naroda Republike Srpske, SDA je promijenila svoj stav o načinu uklanjanja asimetrije kada su u pitanju nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS.

Nakon jednog u nizu sastanaka koji su tokom 2018. godine održani u pokušaju iznalaženja rješenja problema pitanja Izbornog zakona BiH, koji se nakon odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića postavio pred političke subjekte u BiH, SDA, SDP, DF i SBB iznijeli su svoj zajedničko viđenje kada je u pitanju, kako se navodi, “asimetrija nadležnosti Doma naroda Federalnog parlamenta i Vijeća naroda Republike Srpske”.

Tako su aprila mjeseca ove godine pomenute stranke predložile “uklanjanje asimetrije kada su u pitanju nadležnosti Doma naroda Federalnog parlamenta i Vijeća naroda Republike Srpske”, pojasnivši da bi to značilo “da Dom naroda FBiH bude nadležan za odlučivanje o ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa, a ne da bude, kako je to slučaj sada, zakonodavac s istim kompetencijama ili čak i većim od Predstavničkog doma.”

Međutim, reagujući na najave predsjednika SNSD-a i novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorada Dodika o ukidanju Vijeća naroda Republike Srpske, na šta je Istinomjer dao svoj osvrt, SDA je promijenila svoj stav o načinu uklanjanja asimetrije kada su u pitanju nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS.

Naime, u svom posljednjem saopštenju, SDA “cijeneći vrlo neodgovornom izjavu i prijetnju Milorada Dodika da će entitet RS, ukoliko ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda RS”, između ostalog, predlaže novo rješenje:

Pravo rješenje je, a to će SDA i predložiti, da se u zaštitu vitalnog nacionalnog interesa uvedu simetrični mehanizmi u oba doma parlamenata bh. entiteta. Vijeće naroda RS treba da postane zakonodavni dom u punom kapacitetu kao što je to i Dom naroda u Parlamentu Federacije BiH.

Stranka demokratske akcije, 19.11.2018.

Dakle, jasno je da je pitanju asimterije u nadležnostima Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS, SDA posljednjim saopštenjem u potpunosti pristupila na suprotan način u odnosu na svoj stav iskazan na pomenutom sastanku iz aprila mjeseca 2018. godine, te Istinomjer stavu SDA u vezi pomenutog pitanja daje ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Do kraja godine završetak prve faze izgradnje krematorija u Vlakovu?

Izgradnja krematorija na sarajevskom gradskom groblju “Vlakovo” najavljivana je još 2017. godine o čemu je Istinomjer...

Vrtić “Razigrani dani”

U oktobru 2017. godine, Općinsko Vijeće Centar donijelo je Odluku o izgradnji poslovnog objekta u Ulici Patriotske lige, u okviru kojeg će biti i vrtić - Razigrani dani. Skupština Kantona Sarajevo...Hitna sjednica Zastupničkog doma PS BiH bez SNSD-ovih zastupnika

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) i potpredsjednik SNSD-a, Nebojša Radmanović među prvima je najavio da poslanici SNSD-a u Zastupničkom domu PS BiH...