Neispunjeno

SDA ne žuri sa novim mandatarom

Elmedin Konaković“S obzirom na sva dešavanja, potpunu političku anarhiju koju je demonstrirao SDP na svim nivoima vlasti, sigurno je da SDP-ova Vlada u tehničkom mandatu ne bi najbolje radila. Nakon izglasavanja nepovjerenja ići će se što je brže moguće sa imenovanjem nove”, pojasnio je Elmedin Konaković, šef kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

(Oslobođenje, 4. 9. 2012.)

Komentar:

Bez obzira što je Konaković nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi KS najavio brzo imenovanje nove vlade, SDA se baš i nije žurila sa predlaganjem novog mandatara. Iako u ovom slučaju ne važi rok od 30 dana za imenovanje novog premijera, obzirom da Vlada nije podnijela ostavku niti je usvojen zaključak kojim je propisan rok, mjesec dana bi trebao biti krajnja smjernica ako se govori o “najbržem mogućem imenovanju”. Tako je u četvrtak 19.10. SDA nakon sjednice Predsjedništva stranke održane dva dana ranije i zvanično dostavila predsjedavajućoj Skupštine Kantona Sarajevo Mirjani Malić prijedlog da mandatar nove vlade bude Suad Zeljković.

Iako je SDA dala svoj prijedlog, on je ipak zakasnio ako se očekivalo hitno formiranje nove vlade, a sjednica na kojoj bi se raspravljalo o tome još uvijek nije zakazana, te ostaje da se vidi kada će se ona i formirati. Na osnovu toga, ne može se reći da se “išlo što brže” sa imenovanjem nove Vlade, kao što je najavio Elmedin Konaković.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!