Istina

Salkić istinito o udjelu zaposlenih Bošnjaka u institucijama i tijelima Republike Srpske

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, gostujući u programu N1 televizije, komentarisao je položaj Bošnjaka u RS-u, a tom prilikom se osvrnuo i na udio Bošnjaka zaposlenih u institucijama i tijelima Republike Srpske.

Foto: FENA

Salkić smatra da akteri političkih partija iz reda srpskog naroda nisu zainteresovani za stvaranje entiteta “sa jednakim pravima i mogućnostima za sve građane”, te ističe da Bošnjaci u ovom entitetu trebaju imati ista prava. S tim u vezi, ukazao je na udio Bošnjaka zaposlenih u javnim tijelima i institucijama u Republici Srpskoj.

Mi nemamo ni 1% zaposlenih Bošnjaka generalno u institucijama u entitetu RS. To pokazuje naš status i naš položaj. A u Ustavu, član 97. kaže da treba biti po popisu iz ’91. Evo, oni kažu “pa dobro, bio je popis 2013”. Kada bismo napravili da bude po popisu iz 2013, bilo bi 14% Bošnjaka.

Ramiz Salkić, 27. 4. 2021.

Prema podacima specijalnog izvješća ombudsmena za ljudska prava o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima u BiH, FBiH, RS-u, Brčko distriktu i kantonima FBiH iz 2020. godine, u entitetu Republika Srpska je na dan 30. 9. 2019. udio zaposlenih Bošnjaka u institucijama i tijelima na nivou entiteta iznosio 1,3%.

Izvor: Specijalno izvješće ombudsmena za ljudska prava BiH

U istom dokumentu se navodi kako je, prema podacima popisa stanovništva iz 1991. godine, u Republici Srpskoj živjelo 28,1% Bošnjaka (muslimani na popisu 1991.). Budući da 1991. godine entiteti nisu postojali, u izvještaju ombudsmena se navodi kako su podaci o etničkoj strukturi na nivou entiteta iz 1991. dobijeni “uvidom u mape popisnih krugova na međuentitetskoj crti”.

Izvor: Specijalno izvješće ombudsmena za ljudska prava BiH

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, u Republici Srpskoj je živjelo 13,99% Bošnjaka.

Izvor: Rezultati popisa stanovništva 2013.

S obzirom na to da je, prema podacima iz specijalnog izvještaja ombudsmena za ljudska prava, u Republici Srpskoj zaposleno 1,3% Bošnjaka, što je približno procentu koji je naveo i Salkić, te budući da, prema popisu stanovništva iz 2013. u Republici Srpskoj živi približno 14% Bošnjaka, Istinomjer tvrdnju Ramiza Salkića ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!