Neispunjeno

Rustempašina ulica na Ilidži nije zatvorena za vozila do kraja godine

Testno djelimično zatvaranje Rustempašine ulice na Ilidži za kretanje motornih vozila počelo je 18. juna 2021. godine, a iz Općine Ilidža su dva dana ranije objavili plan “da ova saobraćajnica do kraja godine bude u potpunosti zatvorena kako bi se pristupilo i uređenju iste”.

FOTO: Akta

Općinski načelnik Nermin Muzur rekao je da je cilj da Rustempašina ulica bude pješačka zona i trg sa dodatnim sadržajima za građane i građanke:

U pripremi je idejno rješenje pretvaranja centralnog dijela ilidže i Rustempašine ulice u pješačku zonu, što podrazumijeva kompletno arhitektonsko i urbanističko rješenje. Cilj nam je da ova saobraćajnica i lokacija bude pješačka zona, veliki trg sa dodatnim sadržajima za naše građanke i građane. U narednom periodu ćemo vršiti testna zatvaranja dok ne pripremimo kompletno projektno rješenje i nadamo se da ćemo već krajem godine započeti sa realizacijom ove priče. Sigurno je da će na ovaj način centar Ilidže dobiti potpuno novi moderan izgled, sa dodatnim sadržajem koji će upotpuniti šetnje i boravak građana na ovom lokalitetu.

Nermin Muzur, 16.6.2021.

Kako su ustvrdili iz Općine, “izgradnjom kružnog toka na saobraćajnici M17 i ceste na obali rijeke Željeznice, stvoreni su uslovi za preusmjerenje saobraćaja sa centralnog dijela Ilidže”.

U međuvremenu, radi uspostavljanja pješačke zone, vertikalnom pješačkom signalizacijom definisano je da će Rustempašina ulica biti zatvorena za vozila tokom vikenda, odnosno u periodu od petka od 17 sati do ponedjeljka do 5 sati.

FOTO: Općina Ilidža

Međutim, osim što do danas Rustempašina ulica još uvijek nije u potpunosti zatvorena za vozila, krajem godine obustavljena su i ranije prakticirana zatvaranja vikendom, čemu svjedoče fotografije koje je Istinomjer zabilježio u petak, 24. decembra, u 20:30 sati.

Budući da Rustempašina ulica nije pretvorena u pješačku zonu do kraja 2021. godine, odnosno nije u potpunosti zatvorena za vozila, Istinomjer obećanje načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!