RS: Podnošenje svih poreskih prijava biće moguće elektronskim putem?

Prilikom predstavljanja rezultata rada u prvom kvartalu tekuće godine, iz Poreske uprave Republike Srpske (PURS), između ostalog, najavljeno je da će u narednom periodu biti omogućeno “podnošenje svih poreskih prijava elektronskim putem”.

Opredjeljenje Poreske uprave Republike Srpske za naredni period je da omogući podnošenje svih poreskih prijava elektronskim putem.

Poreska uprava RS, Saopćenje, 24.04.2019.

Podsjećamo, od početka ove godine omogućeno je elektronsko podnošenje više poreskih prijava. Tako je početkom ove godine uvedena mogućnost elektronskog podnošenja tri poreske prijave, i to za posebnu republičku taksu, komunalnu taksu i boravišnu taksu. U rad je puštena i usluga elektronskog dostavljanja računa /eRačuna/ za porez na nepokretnosti poreskim obveznicima, a omogućeno je i elektronsko podnošenje mjesečne prijave poreza po odbitku – 1002. 

Proteklih dana predstavljena je i nova mogućnost – elektronsko podnošenje prijava za registraciju u Јedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, kao i poreske prijave za ostale naknade.

Ova nova usluga uvedena je prije nekoliko dana i njeno korištenje je omogućeno putem internet stranice Poreske uprave Republike Srpske-Elektronske usluge. Poreska uprava će nastojati da iskoristi brz razvoj informacionih tehnologija da ostvari svoje ciljeve u pogledu elektronskih usluga i smanji troškove ispunjenja poreskih obaveza poreskim obveznicima, te da smanji troškove poslovanja, kao i da poresku administraciju učini što efikasnijom.

Poreska uprava RS, Saopćenje, 10.07.2019.

Iz PURS navode da je naredni cilj “završetak razvoja funkcionalnosti e-sandučeta”, zatim “omogućavanje podnošenja elektronske prijave za porez na dohodak” kao i “konstantno ispitivanje potrebe poreskih obveznika kako bi kreirali nove elektronske usluge”.

Ovo je veliko olakšanje za sve poslodavce i porezne obveznike u Republici Srpskoj jer ne moraju dolaziti u Poresku upravu i mogu ispoštovati sve zakonske odredbe u dijelu registracije obveznika doprinosa. Isto tako, Poreska uprava je proširila i obuhvat poreskih prijava koje se podnose elektronskim putem na poresku prijavu za ostale naknade za korištenje prirodnih dobara, za šume, protupožarnu uslugu. (…) Već smo za veći dio usluga uveli mogućnost elektronskog podnošenja prijava. Jedino se ne mogu podnositi elektronske prijave za porez na dohodak, i mi očekujemo u skorašnje vrijeme da će i to biti realizovano.

Persa Pajić, pomoćnica direktora PURS, 10.07.2019.

Za dosadašnje aktivnosti kada je upitanju uvođenje mogućnosti podnošenje poreskih prijava elektronskim putem, Poreska Uprava RS od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će nastaviti pratiti da li će u narednom periodu biti omogućeno podnošenje svih poreskih prijava elektronskim putem.

 

(Istinomjer.ba)

Zvučna zaštita na A transferzali

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo raspisala je tokom 2019. godine tender za izgradnju “aktivne zaštite od buke” na A...

Funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje uslovljeno entitetskim glasanjem

Demokratska fronta (DF) pokrenula je inicijativu kojom od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) traži da izabere svoje predstavnike u delegaciju ovog zakonodavnog tijela u...Prošli saziv Vijeća ministara BiH u prvih mjesec dana rada bio je aktivniji od trenutog saziva

Ustvrdivši da je Vijeća ministara BiH “u blokadi”, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Mektić usporedio je rad trenutnog sa radom prošlog saziva Vijeća ministara BiH u...