RS: Podnošenje svih poreskih prijava biće moguće elektronskim putem?

Prilikom predstavljanja rezultata rada u prvom kvartalu tekuće godine, iz Poreske uprave Republike Srpske (PURS), između ostalog, najavljeno je da će u narednom periodu biti omogućeno “podnošenje svih poreskih prijava elektronskim putem”.

Opredjeljenje Poreske uprave Republike Srpske za naredni period je da omogući podnošenje svih poreskih prijava elektronskim putem.

Poreska uprava RS, Saopćenje, 24.04.2019.

Podsjećamo, od početka ove godine omogućeno je elektronsko podnošenje više poreskih prijava. Tako je početkom ove godine uvedena mogućnost elektronskog podnošenja tri poreske prijave, i to za posebnu republičku taksu, komunalnu taksu i boravišnu taksu. U rad je puštena i usluga elektronskog dostavljanja računa /eRačuna/ za porez na nepokretnosti poreskim obveznicima, a omogućeno je i elektronsko podnošenje mjesečne prijave poreza po odbitku – 1002. 

Proteklih dana predstavljena je i nova mogućnost – elektronsko podnošenje prijava za registraciju u Јedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, kao i poreske prijave za ostale naknade.

Ova nova usluga uvedena je prije nekoliko dana i njeno korištenje je omogućeno putem internet stranice Poreske uprave Republike Srpske-Elektronske usluge. Poreska uprava će nastojati da iskoristi brz razvoj informacionih tehnologija da ostvari svoje ciljeve u pogledu elektronskih usluga i smanji troškove ispunjenja poreskih obaveza poreskim obveznicima, te da smanji troškove poslovanja, kao i da poresku administraciju učini što efikasnijom.

Poreska uprava RS, Saopćenje, 10.07.2019.

Iz PURS navode da je naredni cilj “završetak razvoja funkcionalnosti e-sandučeta”, zatim “omogućavanje podnošenja elektronske prijave za porez na dohodak” kao i “konstantno ispitivanje potrebe poreskih obveznika kako bi kreirali nove elektronske usluge”.

Ovo je veliko olakšanje za sve poslodavce i porezne obveznike u Republici Srpskoj jer ne moraju dolaziti u Poresku upravu i mogu ispoštovati sve zakonske odredbe u dijelu registracije obveznika doprinosa. Isto tako, Poreska uprava je proširila i obuhvat poreskih prijava koje se podnose elektronskim putem na poresku prijavu za ostale naknade za korištenje prirodnih dobara, za šume, protupožarnu uslugu. (…) Već smo za veći dio usluga uveli mogućnost elektronskog podnošenja prijava. Jedino se ne mogu podnositi elektronske prijave za porez na dohodak, i mi očekujemo u skorašnje vrijeme da će i to biti realizovano.

Persa Pajić, pomoćnica direktora PURS, 10.07.2019.

Za dosadašnje aktivnosti kada je upitanju uvođenje mogućnosti podnošenje poreskih prijava elektronskim putem, Poreska Uprava RS od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će nastaviti pratiti da li će u narednom periodu biti omogućeno podnošenje svih poreskih prijava elektronskim putem.

 

(Istinomjer.ba)

Raspuštanje Skupštine opštine Teslić-nakon Vlade RS na potezu Narodna skupština RS

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak...

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava Federacije BiH blokirala račune Rudnika mrkog uglja Zenica (RMU) te rudnika...Za tri mjeseca društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U četvrtak, 18.09.2019. godine, počela je obnova društvenog doma u Mišinom hanu, a što je najavljeno od strane gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića u maju 2019. godine. Projekat obnove...