Neispunjeno

Probijen rok za završetak radova na dionici Tromeđa – Zvirovići

Odlukom Vlade Federacije BiH iz aprila 2018. godine odobrena su sredstva za rehabilitaciju regionalne ceste na dionici Tromeđa – Zvirovići, a za implementatora je određeno JP Autoceste FBiH.

Predmetna dionica, ukupne dužine oko 5,8 km, izvođački podijeljena na 3 poddionice i to: Miletina – Međugorje (Atlas) – duljine 2,2 km, Međugorje (Atlas) – Tromeđa – 1,1 km.

Radovi na realizaciji ovog projekta službeno su započeti 20.05.2019. godine uz rok od “14 mjeseci za rehabilitaciju postojeće ceste te dodatna 4 mjeseca za izgradnju kružnog toka”.

Nakon što je, početkom septembra ove godine, resorni ministar Denis Lasić zajedno sa predstavnicima JP Autoceste FBiH obišao dionicu regionalne ceste R-425a na kojoj se izvode radovi saopćeno je da će rok za završetak radova na prvoj dionici ipak biti prolongiran.

(…) Do sada su završeni grubi zemljani radovi na iskopima i nasipima, postavljanje svih instalacija u trup ceste, velikim dijelom je završeno i nasipanje tampona do kote asfalta a na duljini od cca 500m je postavljen i prvi sloj asfalta. Prema podacima dobivenim od izvođača radova rehabilitacija prve poddionice trebala bi bit završena do sredine listopada, nakon čega će se intenzivnije raditi na drugoj poddionici (Miletina-Atlas), na kojoj započeto iskolčavanje trase, te čišćenje lokaliteta na kojima je planirana izrada potpornih zidova.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Saopćenje, 05.09.2019.

Međutim, ni ovaj rok nije ispoštovan. Prema podacima BIHAMK-a o stanju na cestama, radovi na regionalnoj cesti R-425a Tromeđa-Zvirovići i dalje su u toku.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za sva vozila osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva.

BIHAMK, 07.11.2019.

S obzirom da rok za rekonstrukciju gore pomenute dionice regionalne ceste R-425a nije ispoštovan, resorno ministarstvo i JP Autoceste FBiH od Istinomjera dobijaju ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!