Rok za završetak radova na dijelu regionalne ceste Zvirovići – Miletina prolongiran za oktobar

Odlukom Vlade Federacije BiH iz aprila 2018. godine odobrena su sredstva za rehabilitaciju regionalne ceste na dionici Tromeđa – Zvirovići, a za implementatora je određeno JP Autoceste FBiH.

Predmetna dionica, ukupne dužine oko 5,8 km, izvođački podijeljena na 3 poddionice i to: Miletina – Međugorje (Atlas) – duljine 2,2 km, Međugorje (Atlas) – Tromeđa – 1,1 km.

Radovi na realizaciji ovog projekta službeno su započeti 20.05.2019. godine uz rok od “14 mjeseci za rehabilitaciju postojeće ceste te dodatna 4 mjeseca za izgradnju kružnog toka”.

Na gore navedenim dionicama, kako je tada saopćeno, potrebno je izvesti radove na rekonstrukciji i rehabilitaciji postojeće trase uz proširenje kolničke konstrukcije i izgradnju pješačkih staza gdje je to projektom predviđeno te je planirana izgradnja kružnog toka na lokaciji “Atlas“.

Trenutno se izvode radovi na dionici Zvirovići – Miletina koji bi trebali biti završeni do kraja mjeseca rujna, kada se kreće s radovima na dionici Miletina – Međugorje (Atlas).

JP Autoceste FBiH, 17.07.2019.

Federalni ministar prometa i komunikacija, Denis Lasić, te Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH i Antonio Križanac, šef projekta iz JP Autocete FBiH u pratnji predstavnika izvođača radova obišli su 5. septembra ove godine dionicu regionalne ceste R-425a na kojoj se izvode radovi u okviru projekta rehabilitacije spomenute regionalne ceste, nakon čega je saopćeno da će rok za završetak prve dionice ipak biti malo prolongiran.

(…) Do sada su završeni grubi zemljani radovi na iskopima i nasipima, postavljanje svih instalacija u trup ceste, velikim dijelom je završeno i nasipanje tampona do kote asfalta a na duljini od cca 500m je postavljen i prvi sloj asfalta. Prema podacima dobivenim od izvođača radova rehabilitacija prve poddionice trebala bi bit završena do sredine listopada, nakon čega će se intenzivnije raditi na drugoj poddionici (Miletina-Atlas), na kojoj započeto iskolčavanje trase, te čišćenje lokaliteta na kojima je planirana izrada potpornih zidova.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Saopćenje, 05.09.2019.

Za dosadašnje aktivnosti na realizaciji i rekonstrukciji regionalne ceste R-425a resorno ministarstvo i JP Autoceste FBiH od Istinomjera dobijaju ocjenu radi se na tome, te ćemo i dalje pratiti dinamiku radova na obnovi ove regionalne ceste.

(Istinomjer.ba)

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava...

Banja Luka uskoro dobija savremeni azil za pse?

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka, Petar Bilčar nedavno je najavio izgradnju novog, “savremenog” azila za pse s ciljem da se “iznađe trajno rješenje za smještaj napuštenih...Trudnice i porodilje u KS na dnevnom redu stranačkih prepucavanja

Prava na zdravstvenu zaštitu, koja trudnice i porodilje u Kantonu Sarajevo (ne)mogu ostvariti, proteklih dana bila su tema nesuglasica između zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Jasmine...