Neistina

“Relevantni hrvatski političari” pominjali su “treći entitet”

Ponukan jučerašnjom izjavom delegata Hrvatske seljačke stranke (HSS BiH) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Maria Karamatića o nespominjanju “trećeg entiteta” od strane “relevantnih hrvatskih političara”, Istinomjer je provjerio tačnost ovih navoda.

U svom jučerašnjem gostovanju na jednoj od informativnih emisija, na pitanje i konstataciju novinarke “bojite li se reakcije generalno međunarodne zajednice? Čelnik HNS-a i HDZ-a, Dragan Čović već se označio kao neko ko svojom politikom trećeg entiteta zapravo prijeti stabilnosti, miru Bosne i Hercegovine”, delegat Hrvatske seljačke stranke (HSS BiH) u Domu naroda PS BiH, Mario Karamatić između ostalog je rekao:

Što se tiče priča o trećem entitetu, znači to je priča kojom politička sarajevska čaršija plaši malu djecu u Bosni i Hercegovini. Ne postoji izjava ni jednog relevantog hrvatskog političara unazad, ne znam, deset, petnaest godina najmanje, koji je spominjao treći entitet.

Mario Karamatić, 24.05.2018.

Podsjećamo, o sličnim tvrdnjama, ali predsjednika HDZ-a BiH, Dragana Čovića koje se odnose na treći entitet, Istinomjer je već u par navrata pisao, te ćemo ovom prilikom podsjetiti na samo neke od izjava relevantih političara hrvatske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini koje pobijaju istinitost navoda Maria Karamatića.

Krenut ćemo od izjave upravo gospodina Karamatića, date u decembru 2017. godine u kojoj jasno pominje treći entitet:

Mišljenje o Bošnjacima kao jedinim žrtvama rata polako se mijenja u međunarodnoj zajednici. Njihovi politički lideri moraju da prihvate to da situacija u svijetu više nije ista kao prije 20 godina. Zahvaljujući bezobrazluku bošnjačkih političara stvaranje trećeg entiteta je svakog dana sve izvjesnije. Tu se sarajevska čaršija ništa neće pitati.

Mario Karamatić, 19.12.2017.

“Zašto se svima diže kosa na glavi oko spomena trećeg entiteta. Govorim to naravno u kontekstu rješavanja hrvatskog pitanja u BiH. Je li uopće bitno kako će se zvati taj neki budući entitet, ako se uopće dogodi”, bila su pitanja novinarke postavljena članu Predsjedništva BiH, Draganu Čoviću početkom 2017. godine. Odgovarajući na ovo pitanje, Čović je rekao da je HDZ BiH “zadnjih desetak godina” nudio rješenje kroz četiri teritorijalne jedinice, podsjećajući i da je to službeni stav HDZ- BiH, ali i između ostalog dodao:

…Naša pozicija je takva da mi moramo vrlo jasno kazati ako ne možemo riješiti na ovakav način pitanje odnosa u Federaciji, u Državi, pa onda što bi nam drugo preostalo nego insistirati na trećem entitetu u Bosni i Hercegovini šta god neko mislio o tom trećem entitetu, čak i unutar hrvatskog naroda i međunarodne zajednice i među Bošnjacima. Primarno među Bošnjacima. Znači neće nam bit drugog izlaza iz ove situacije. A tražimo i ostavili smo mogućnost za bezbroj rješenja. Najmanji je problem kako će se zvati te cijeline…

Dragan Čović, 11.02.2017.

Obzirom da je politička relevantnost Maria Karamatića kao zastupnika u Domu naroda PS BiH i Dragana Čovića kao člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda neupitna, te da su obje izjave date “u nazad deset, petnaest godina”, izjavu Maria Karamatića o ne pominjanju trećeg entiteta od strane “relevantnog hrvatskog političara” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!