Ispunjeno

Radončić predložio zabranu učešća bh. građana u paravojnim formacijama

Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Na upit predsjedavajuće Komisije šta će Ministarstvo sigurnosti BiH i druge sigurnosne agencije poduzeti onoga trenutka kada se 340 bh. državljana vrati sa ratišta Sirije, Iraka i drugih kriznih područja, Radončić je odgovorio:

„Ministarstvo sigurnosti BiH se ne miješa u operativni rad policije, ali ću se zalagati da se zakonom zabrani učešće građana BiH u vojnim akcijama u stranim zemljama“, potcrtao je Radončić.

(Dnevni avaz, 26.08.2013.)

Komentar:

U posljednje vrijeme u BiH veoma aktuelna je priča o odlascima bh. državljana na strana ratišta, a gotovo svakodnevno možemo pronaći vijesti o novim pogibijama naših građana u Siriji, Iraku i drugim kriznim područjima, gdje su uključeni u paravojne formacije. S obzirom na tu činjenicu, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, najavio je krajem augusta da će se zalagati da se učešće u vojnim akcijama na strani paravojnih ili parapolicijskih formacija zabrani zakonom.

Tako je i u Predstavničkom domu PS BiH, od strane Mirsada Džuguma, poslanika SBB-a, krajem oktobra predložena dopuna Krivičnog zakona BiH kojim bi se omogućila ovakva zabrana. Prijedlog je u drugom čitanju usvojen u Predstavničkom domu na sjednici održanoj 30. decembra 2013. godine, a očekuje se da bi on uskoro mogao biti usvojen i u Domu naroda državnog parlamenta.

Kako je prijedlog ovog zakona zaista došao u parlamentarnu proceduru, što je najavio i Radončić, može se zaključiti da je njegovo obećanje ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!