Ispunjeno

Završena rekonstrukcija puta za Babino

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Zeničko – dobojskog Kantona (ZDK), Arnel Isak početkom juna 2019. godine predstavio je “prioritetne planove zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2019. godinu”. Godinu dana kasnije prva dionica Zenica-Babino je završena.

Na konferenciji za medije koju je 6. juna 2019. godine održalo Ministarstvo za prostorno uređenje ZDK saopćeno je da će “sredstva u iznosu od 4.574.340,00 KM” biti uložena u razvoj putne infrastrukture Grada Zenica, pri čemu je posebno izdvojen “put za Babino”.

Put za Babino je dugo očekivani projekt koji gradske vlasti nikada nisu adekvatno riješile, pa smo odlučili da ove godine otpočnemo sa rješavanjem ovog dugogodišnjeg vitalnog problema mještana babinskog sliva. Vlada i Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša, u skladu sa zakonom o budžetu, opredijelili su adekvatna sredstva za rekonstrukciju puta kako bi se na taj način kvalitet života mještana ovog sliva doveo na zadovoljavajući nivo.

Arnel Isak, 6. juni 2019.

Na osnovu inicijative i prijedloga ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Arnela Isaka, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na sjednici održanoj početkom septembra 2019. godine izdvojila milion konvertibilnih maraka za rekonstrukciju puta za Babino.

Kako se navodi u odluci Vlade ZDK, izdvojena sredstva bit će upotrebljena za rekonstrukciju poddionice Bolnica-Arnauti u dužini koja odgovara izdvojenih sredstvima.

“Vlada Zeničko-dobojskog kantona opredjeljuje sredstva planirana u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za2019. godinu („SlužbenenovineZeničko-dobojskog kantona“,broj: 3/19) na razdjelu 19, budžetska organizacija 03, potrošačka jedinica 00001-Kantonalna direkcija za ceste, ekonomski kod 821600-budžetska pozicija „Rekonstrukcija i investiciono održavanje “u iznosu od 1.000.000,00 KM za realizaciju projekta „Rekonstrukcija I faze lokalne ceste Zenica-Babino-Arnauti“.

Vlada ZDK, Odluka, 6. septembar 2019.

Isak je tada izjavio da će ubrzo biti raspisan i tender za izbor izvođača radova na rekonstrukciji prve poddionice puta za Babino, te da je Protokol o zajedničkom učešću u rekonstrukciji puta spreman i da će sa predstavnicima Gradske uprave Zenica “usaglasiti detalje” te da ne može dopusiti “da građani trpe posljedice” i da zbog toga “hitno treba početi gradnja puta koji mještani Babina toliko dugo očekuju i zaslužuju”.

Premijer ZDK, Mirza Ganić i ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline, Arnel Isak i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović potpisali su krajem septembra 2019. godine Protokol o zajedničkom učešću u rekonstrukciji puta za Babino, poddionica Kantonalna bolnica Zenica – Arnauti.

Obavještavam građane sliva Babino, da sada imaju pare za rekonstrukciju puta. Prošle sam godine rekao da nemaju, sada imaju i sa ministrom Isakom, uz svjedoka premijera ZDK, to smo i potpisali.

Fuad Kasumović, 26. septembar 2019.

Dan nakon potpisivanja Protokola o saradnji na realizaciji Projekta rekonstrukcije lokalne ceste Zenica-Babino-Arnauti raspisan je tender za realizaciju ovog projekta.
Evo odmah nakon jučerašnjeg potpisivanja Protokola sa gradonačelnikom Kasumovićem, krenuli smo u raspisivanje tendera i danas to uspješno i okončali, jer nisam želio dozvoliti da čekaju naši sugrađani koji nestrpljivo i sa čežnjom čekaju na rješavanje dugogodišnjih problema loše putne komunikacije prema gradu Zenica.
Tender za izvođača radova raspisan je krajem septembra 2019. godine, a početak radova je ozvaničen 9. februara 2020. godine.
Odabrana je MGV Gradnja iz Zavidovića i sa svojim punim efektivama imaju rok od 90 dana da završe posao.
Arnel Isak, 9. februar 2020.

 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i ministar Arnel Isak posjetili su MZ Babino 23. juna 2020. godine, a povodom završetka rekonstrukcije prve dionice puta Zenica-Babino.

Koordinacija sela Babinskog sliva je iskazala svoje prioritete, a jedan od prioriteta je rekonstrukcija puta. Izdvojili smo značajna finansijska sredstva i pokazali da mladi žele i mogu bolje i da na ovome nećemo stati.

Arnel Isak, 23. juni 2020.

S obzirom na to da je realizacija projekta “Put za Babino” završena u najavljenom roku, Istinomjer obećanju ministra Arnela Isaka daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!