Neistina

Protesti povodom ubistva Denisa Mrnjavca nisu doveli do smjene Semihe Borovac

Tokom gostovanja na N1 televiziji 1. juna 2023. godine, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Haris Zahiragić (SDA) govorio je o odgovoru vlasti na saobraćajnu nesreću u kojoj je 26. maja život izgubila Azra Spahić te se pritom osvrnuo na slučaj maloljetničke delikvencije i ubistva Denisa Mrnjavca 2008. godine i reakcije nadležnih institucija u Sarajevu.

Screenshot: N1

Naime, Zahiragić je ustvrdio da su protesti koji su uslijedili nakon ubistva Denisa Mrnjavca bili uzrok smjene tadašnje gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac:

Ako se sjećate kada se desio slučaj Denisa Mrnjavca, protesti su bili pred Gradskom upravom i gradonačelnica je, iako nema nikakve formalne nadležnosti, tada smijenjena.

Haris Zahiragić, 1.6.2023.

Sedamnaestogodišnji Denis Mrnjavac umro je 6. februara 2008. godine od teških ozljeda koje je zadobio kada su ga dan ranije u tramvaju pretukla i nožem ubola trojica napadača.

U protestima građana/ki koji su uslijedili nakon ubistva, kako prenose Nezavisne novine, okupljeni/e su zatražili/e da ostavke podnesu tadašnji premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić (SBiH) i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac (SDA).

Silajdžić je ostavku podnio 9. oktobra 2008. godine, ali ne zbog zahtjeva građana/ki, nego zbog toga što, kako je rekao, SBiH na Lokalnim izborima u BiH održanim tog mjeseca nije postigla očekivani rezultat.

Ipak, Semiha Borovac, suprotno tvrdnji Harisa Zahiragića, nije podnijela ostavku na funkciju gradonačelnice niti ju je tokom trajanja njenog mandata Gradsko vijeće smijenilo.

Naime, Borovac je izabrana za gradonačelnicu Sarajeva na sjednici Gradskog vijeća 29.4.2005. godine, a ovu funkciju obavljala je sve do 28.1.2009. godine, kada je Gradsko vijeće izabralo Aliju Behmena (SDP BiH) za novog gradonačelnika u skladu s novim omjerom mandata stranaka u Gradskom vijeću nakon Lokalnih izbora, gdje je SDP BiH imao 13 mandata, šest više od SDA.

Ranije te godine, pred kraj svog mandata, na pitanje portala Klix “da li bi iz sadašnje perspektive postupila drugačije” u reakciji na proteste povodom ubistva Denisa Mrnjavca, Borovac je odgovorila da “ako bi iz te perspektive mogla učiniti išta drugačije, bilo bi to da se spasi nevin život”.

U istom intervjuu Borovac je navela da “nije opterećena novim mandatom” te da je SDA predložila Franju Topića kao kandidata za novog gradonačelnika.

Shodno navedenom, tvrdnju Harisa Zahiragića da je Semiha Borovac smijenjena s funkcije gradonačelnice Sarajeva nakon protesta povodom ubistva Denisa Mrnjavca Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!