Analize

Propao projekat izgradnje vjetroparka “Trusina” u Nevesinju

Da će ranije data obećanja o izgradnji Vjetroparka Trusina vrijednog 150 miliona KM i njegovom skorom puštanju u pogon ostati neispunjena, postalo je jasno nakon što je Vlada RS početkom marta odlučila da raskine koncesioni ugovor o izgradnji vjetroparka „Trusina“ u Nevesinju.

Vlada RS u svom rješenju, kako prenosi portal Capital.ba, navela je da “raskida ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje parka vjetrenjača na lokaciji Trusina u Nevesinju zaključen između Vlade RS, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS i „Eol prvi“ Nevesinje.” To je za ovaj portal potvrdio i pomoćnik ministra energetike i rudarstva RS, Milan Baštinac koji je i pojasnio razloge za ovakvu odluku.

Koncesionar od potpisivanja ugovora o koncesiji nikada nije dostavio bankarsku garanciju.“

Milan Baštinac, 12.03.2019.

O projektu vjetroparka Trusina govori se još od 2012. godine, kada je Vlada RS u oktobru te godine dala saglasnost za dodjelu koncesije i izgradnju ovog parka na 30 godina. Kako se nešto kasnije pisalo, radovi su trebali početi na jesen 2013. godine, no do toga nije došlo.

I prilikom ponovnog preuzimanja mandata premijerke RS, Željka Cvijanović je u svom ekspozeu koji je pred poslanicima u NSRS pročitala u decembru 2014. godine, između ostalog najavila kako će u rad biti pušten vjetropark na Trusini kod Nevesinja.

U sferi ostalih obnovljivih izvora energije, u narednom periodu, pustićemo u funkciju prvi vjetropark u Republici Srpkoj – Vjetropark Trusina”.

Željka Cvijanović, 17.12.2014.

Prvobitni rok za završetak radova na ovom projektu bio je novembar 2015. godine, međutim on je pomjeren, a kao mogući novi rok za završetak izgradnje i puštanje u funkciju vjetroparka Trusina, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, Petar Đokić, spomenuo je 2017. godinu.

Tek sada smo u fazi da mogu govoriti o tome da je koncesionar krajnje ozbiljan i da je u zadnjih nekoliko mjeseci dostavio vrlo uvjerljive dokaze da radi na realizaciji ovog projekta. I prema dinamici koja je posljednji put izložena na sastanku, oni će ovaj objekat završiti u 2017. godini”

Petar Đokić, 31.01.2016.

Kada ni ovaj rok nije ispoštovan, sredinom prošle godine iz kompanije “Eol prvi” ponovo su najavili skori početak gradnje vjetroparka, a u “praskozorje” izborne kampanje za prošle Opće izbore, o gradnji ovog ali i drugih vjetroparkova na području općine Nevesinje, govorio je i ministar Đokić.

Direktor kompanije “Eol prvi”, Zlatko Mandžuka krajem juna prošle godine je rekao:

Očekujem da u narednih desetak dana dobijemo i dozvolu za izgradnju, čime bismo konačno krenuli sa prvim radovima. Prvi kilovati struje trebalo bi da ‘poteku’ krajem 2019. godine.”

Zlatko Mandžuka, direktor kompanije “Eol prvi”, 29.06.2018.

Inače još u martu 2018. godine Regulatorna komisija za energetiku RS odbila je zahtjev kompanije “Eol prvi” za izdavanje dozvole za gradnju vjetroparka Trusina, te ga ocijenila kao nepotpun.

Sa posljednjom odlukom Vlade RS iz marta ove godine, nakon više od 6 godina riješene su dileme oko izgradnje ovog dugo najavljivanog vjetroparka, te je sasvim jasno da će se još čekati na prve kilovate električne energije u RS proizvedene uz pomoć vjetra.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!