Nedosljedno

Promjena prioriteta SDA u Kantonu Sarajevo

Prije glasanja o rebalansu Budžeta za 2019. godinu, Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo uputio je amandman kojim su tražili ukidanje budžetske stavke koja predviđa subvencioniranje mladih prilikom kupovine stanova, te preusmjeravanje tih sredstava u zapošljavanje mladih.

Problem koji je po listi prioriteta iznad stambenog zbrinjavanja mladih je pitanje zaposlenja. Dosadašnja sredstva u iznosu od dva miliona za tu namjenu smatramo nedovoljnim. Mladi koji riješe pitanje zapošljavanja mogu rješavati i stambeno pitanje, jer postaju kreditno sposobni. Dok mladi koji su nezaposleni ne mogu koristiti sredstva za subvencioniranje stambenog pitanja, jer nisu ni kreditno sposobni.

Klub zastupnika SDA, 20.06.2019.

Rebalansom Budžeta za 2019. godinu planirano je povećanje te budžetske stavke za dva miliona i 492.000 KM. To znači da bi ove godine subvencije za kupovinu stanova moglo dobiti 250 mladih parova što je značajan porast u odnosu na prethodne godine.

Međutim, podsjećamo da je prošla vlada na čelu sa bivšim premijerom Ademom Zoljom (SDA) stvari postavila sasvim suprotno, te planiranim godišnjim Budžetom, a ni njegovim rebalansom nije izdvojila sredstva za zapošljavanje mladih, ali je zato realizirala projekte subvencije.

Tako je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS na čelu sa Čedomirom Lukićem (SDA) u 2018. godini subvencioniralo rješavanje stambenog pitanja mladih. Radilo se o projektu kroz kojim se mladima pružila prilika da dobiju sredstva, subvenciju za kupovinu stana od 10.000 KM, za što je Vlada KS u 2018. godini izdvojila 400.000 KM.

Sa ovim projektom smo krenuli prošle godine i on je zaista pokazao punu opravdanost, jer je vladao veliki interes za dobijanje ovih sredstava. Zbog toga smo odlučili da ga nastavimo i ove, pa smo u budžetu planirali 400.000 KM, s kojim ćemo moći pomoći 40 mladih. Međutim, zbog velikog interesa postoji mogućnost da ovaj iznos povećamo, kao što smo to uradili i prošle godine. I tada smo planirali 400.000 KM da bismo na kraju realizovali 940.000 KM, odnosno 94 aplikanta.

Čedomir Lukić, 05.03.2018.

Obzirom da je SDA tokom mandata premijera Adema Zolja prioritet ispred zapošljavanja mladih dala njihovom stambenom zbrinjavanju, dok njihovi zastupnici u trenutnom sazivu Skupštine KS zastupaju suprotno mišljenje, Istinomjer će njihove stavove po tim pitanjima ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!